Ermenek'te madenciler plastik mermilerin hedefi olup gözaltına alındı, 18 jandarma darp raporu aldı

Madenciler, işten atılan 31 arkadaşlarının işe iadesi, iş güvenliği kurallarına uyulması ve geçmişte kapatılan ocaklardan tazminatsız çıkarılan emekçilerin tazminatlarının ödenmesi talepleriyle 88 gündür eylemlerini sürdürüyor

Fotoğraf: Twitter

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde, haklarını alamadıkları için eyleme başlayan maden işçileri, Ankara'ya yürümek istiyor.

88 gündür devam eden eylemde, polis ve jandarma işçilerin yürüyüşüne izin vermiyor.

10 kişi gözaltına alındı

Edinilen bilgilere göre, Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde başlayan eylemin 87. günü olan dün, işçiler yürüyüşe geçmek isteyince, karşılarında yine polis ve jandarma barikatını buldu.

Bu sırada arbede çıktı. Güvenlik güçlerinin plastik mermi ve biber gazıyla müdahale ettiği işçilerden 10'u gözaltına alındı. 
 


6'sı serbest bırakıldı

Gözaltına alınan işçilerden 6'sı, savcılıktan serbest bırakılırken, aralarında Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin'in de olduğu 4 kişi, adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi. 

Müdahale eden jandarmalardan 18'i darp raporu aldı

Eylemci işçiler, Karaman Valiliği'nin 1 ay süreyle ilan ettiği toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Dün çıkan arbede sırasında işçilere plastik mermi ve biber gazıyla müdahale eden güvenlik güçlerinden 18'inin işçiler tarafından darp edildiklerini öne sürerek darp raporu aldığı ortaya çıktı.

İstisnai maddeyle işten atılmışlardı

Ermenek'teki maden işçileri, Cenne ve Seba ocaklarında pandemi döneminde işten atılan 31 madencinin işe iadesi, madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulması ve geçmişte kapatılan ocaklardan tazminatsız çıkarılan işçilerin tazminatlarının ödenmesi talepleriyle 88 gündür eylemlerini sürdürüyor. 

Kapatılan ocaklardan tazminatını alamayan işçilerle birlikte mağdur sayısının 300'ü bulduğu belirtiliyor.

Cenne ve Seba ocaklarında işten çıkarılan işçiler, pandemi dönemindeki işten çıkarma yasağının tek istisnası olan "Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık" maddesi işletilerek tazminatları ödenmeden işten atılmıştı. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU