BİK tarafından azınlık basınına 2011 yılından bu yana verilen maddi destek kesildi

Basın İlan Kurumu tarafından azınlık basınına verilen maddi destekler, son genel kurul görüşmesinde kabul edilmemesi nedeniyle sonlandırıldı

Fotoğraf: AA

Gazetelere resmi ilan dağıtımında yetkili devlet kurumu olan Basın İlan Kurumu, azınlık basınına resmi ilan vermemesine karşılık olarak,  2011 yılından bu yana maddi yardımda bulunuyordu. 

Agos'un haberine göre, Basın İlan Kurumu’nun genel kurullarında görüşülen yardım kararı, 18 Kasım 2020'de düzenlenen toplantıda alınmadı.

Genel kurul kararında bir sonraki kurulun 2021 Şubat ayında yapılacağı belirtildi. 

Yardımın öne çekilmesi talep edilmişti

Pandemi döneminin zorlu koşullarından etkilenen azınlık gazeteleri geçen aylarda, Basın İlan Kurumu’na çağrıda bulunarak her yıl yapılan yardımın öne çekilmesini talep etmişti.

Basın İlan Kurumu’nun hangi gerekçeyle bu yıl yardımda bulunmadığı ise bilinmiyor.

Kurum son olarak 28 Kasım 2019 tarihinde yapılan bir önceki genel kurulda “Lozan Barış Antlaşması kapsamında azınlık statüsünde sayılan Ermeni, Rum ve Yahudi toplulukları tarafından ülkemizde yayınlanan gazetelere destek verilecek” kararı almıştı.

BİK, söz konusu desteği Lozan Anlaşması ile tanımlanan azınlık topluluklarını kıstas alarak, söz konusu toplulukların çıkardıkları günlük, haftalık, aylık gazete ve dergilere veriyor. 

1970'lere kadar resmi ilan alan azınlık gazeteleri sonraki yıllarda ilan alamaz hale gelmişti. 

2011 yılında Apoyevmatini gazetesinin maddi koşulların zorluğun dair yaptığı açıklamadan sonra Basın İlan Kurum resmi ilan yerine her yıl madde destek verme yoluna gitmişti. 

 

Independent Türkçe, Agos

DAHA FAZLA HABER OKU