Akıncı Üssü davasında karar açıklandı

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi 2016 yılındaki darbe teşebbüsü nedeniyle suçlanan ve "sivil imam" olarak tanımlanan dört kişi için 79'ar kez müebbet hapis kararı verdi

Darbe girişimini yönetmekle suçlanan Kemal Batmaz’a 79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi / Fotoğraf: AA

15 Temmuz darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanıldığı belirtilen Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin aralarında bomba atan pilotların da arasında bulunduğu 365'i tutuklu 475 sanıklı davada karar bugün açıklandı.

"Ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılan sanıklar arasında, 15 Temmuz akşamı Ankara semalarında alçaktan uçuş yapan ve kritik kamu kurumlarını bombalayarak 68 kişiyi şehit eden pilotlar da yer aldı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, girişim gecesi Akıncı Üssü'nde bulunduğu belirlenen Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Harun Biniş ve Nurettin Oruç'un 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Cumhurbaşkanı'na suikast' ve 'kasten öldürme' suçlarından 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

Polis Özel Harekat Başkanlığına düzenlediği bombalı saldırıyla biri imam diğerleri polis 43 kişiyi şehit etmek, ardından TBMM ve TÜRKSAT'ı da bombalamakla suçlanan eski pilot yüzbaşı Hüseyin Türk, "yönetici sıfatıyla" bütün eylemlerden sorumlu tutularak, 79 kez ağırlaştırılmış müebbet ve farklı suçlardan 3 bin 901 yıl 6 ay hapse çarptırıldı. 

Hüseyin Türk ile aynı uçakla Polis Özel Harekat Başkanlığını bombalamakla suçlanan eski pilot yüzbaşı Uğur Uzunoğlu da "44 kişiyi kasten öldürme", "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından 45 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1170 yıl hapisle cezalandırıldı.

TBMM'yi bombalamakla suçlanan eski pilot yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı ile Gölbaşı'ndaki Polis Havacılık Dairesi Başkanlığının hatasız bir şekilde vurulması için lazerle işaretlediği suçaması ile yarguılanan eski pilot binbaşı Mustafa Azimetli de aynı suçlardan 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ile 3 bin 901 yıl 6'şar ay hapis cezasına mahkum edildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresini bombalayarak 15 kişinin ölümüyle ilgili suçlanan eski pilot Üsteğmen Müslim Macit, 16 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 283 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.  

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığında 7 polisi şehit etmekle suçlanan eski pilotlar yüzbaşı Ertan Koral ve üsteğmen Mehmet Çetin Kaplan'a da "kasten öldürme" ve "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçlarından 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 90'ar yıl hapis cezası verildi. Kaplan ayrıca "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Farklı zamanlarda Ankara Emniyet Müdürlüğünü bombalayarak 2 kişiyi şehit etmek suçlamasıyla yargılanan eski pilotlar yüzbaşı İlhami Aygül, üsteğmenler Mehmet Yurdakul ve Mustafa Özkan'a 3'er kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 648'er yıl hapis cezası verildi.

Eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı tuğgeneral Van'a 79 kez ağırlaştırılmış müebbet 

Ankara'yı vuran pilotlara yakıt sağlayan eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı tuğgeneral Bekir Ercan Van, 79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis aldı.

Dönemin ÖKK Komutanı Zekai Aksakallı'yı derdest etmeye çalışan ekibin başındaki eski albay Fatih Yarımbaş, 9 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı.

Üst sınırdan ceza veren mahkeme heyeti, sanıklar hakkında takdir indirimi uygulamadı.

Fetullah Gülen ve Adil Öksüz'ün dosyaları ayrıldı

Mahkeme heyeti, sanıklar Fetullah Gülen ve Adil Öksüz'ün de arasında bulunduğu firari 6 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi.

aciklama.jpg
Duruşmayı izleyen AK Partili vekiller karar sonrası açıklama yaptı / Fotoğraf: AA

 "Türkiye'de artık darbe dönemleri bitmiştir"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen FETÖ'nün darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davanın karar duruşmasının ardından Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde basın açıklaması yaptı.

 "Türkiye'de artık darbe dönemleri bitmiştir" diyen AK Partii Usta, "Bir daha böyle bir darbe girişiminin Türkiye'de ve dünyada, hiçbir yerde yaşanmamasını temenni ediyoruz. İster FETÖ, ister PKK, ister DHKP-C, ister DEAŞ olsun, ne olursa olsun terörle mücadelemiz sonuna kadar kararlılıkla devam edecek. Yeni Türkiye'de yeni açılımlarla hedeflerimize ilerlemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU