Numan Kurtulmuş: İYİ Parti ile temasımız yok

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İYİ Parti ile işbirliği için bir temaslarının bulunmadığını söyledi ve erken seçim iddialarını yalanladı

Numan Kurtulmuş, gündemlerinden bir erken seçimin olmadığını ve Cumhur İttifakı'nın sorunsuz şekilde devam ettiğini söyledi / Fotoğrtaf: AA 

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin gündeminde bir erken seçimin bulunmadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhur İttikafı ile yüzde 50'yi aşacak bir desteğe sahip olduğu görüşünü dile getirerek, son dönemde iddia edildiği gibi İYİ Parti ile işbirliği için bir temaslarının bulunmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Akşener tarafından dün yeniden gündeme getirilen erken seçim çağrısını değerlendirirken, "Türkiye’nin erken seçim gündemi yoktur. Her muhalefet partisi erken seçim isteyebilir. Erken seçim için hem politik şartların olması lazım hem de bunun siyasi rasyonalitesinin olması lazım. Parlamentoda erken seçimi isteyecek bir çoğunluğu bulmaları mümkün değil ve Türkiye’nin erken seçim ihtiyacı da yok. Erken seçimle Türkiye'nin gündemini işgal etmek lüzumsuz bir polemik konusu olur" dedi.

"Cumhurbaşkanımızın yüzde 50+1'i aşacak bir desteği var"

Kurtulmuş, AK Parti ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 40'ın altına düşme ihtimali doğduğu şeklindeki anketlerle ilgili olarak kendilerinde böyle bir anket bulunmadığını belirterek, "AK Parti ve MHP yüzde 50’nin üzerinde bir oy potansiyeline sahip. Şu an itibariyle Cumhurbaşkanımızın yüzde 50+1'i aşacak bir desteğinin olduğu açık" dedi.

Kurtulmuş, "AK Parti ve MHP arasındaki ittifak kusursuz şekilde işliyor ve ittifak önümüzdeki seçimlere ve ondan sonrasında da devam edecektir. Ana ilkelerdeki ittifak devam ettiği sürece Cumhur İttifakı da devam edecektir" diye konuştu.

“Milli konularda ittifakın genişlemesi isteriz”

Kurtulmuş, MHP ile ittifakın bozulursa İYİ Parti ile işbirliği yapılabileceği ve iki parti arasında temas olduğu iddialarını ile kesin bir dille yalanladı.

Böyle bir konu bizim dışımızda gündeme gelen bir meseledir" diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

Milli konularda isteriz ki geniş mutabakat olsun. Ama Cumhur İttifakı ne kadar açık ve şeffafsa karşı ittifak da zaman zaman o kadar kapalı hareket ediyor. İyi Parti ve HDP tabanı nasıl bir araya gelecek ve hangi konularda mutabık kalabilecekler. Ya da CHP’nin ana gövdesini oluşturulan seçmeni HDP ile terörle mücadelede nasıl aynı zeminde buluşacak. Esas sınav burasıydı. Biz milli konularda gerçekten Türkiye’nin geleceği ile ilgili konularda mutabakatı mümkün olduğu kadar genişletmek isteriz. Doğu Akdeniz'den Libya'ya, terörle mücadeleden Azerbaycan’daki mücadeleye kadar bu konudaki ittifakın genişlemesinin Türkiye’ye katkısı olacağını düşünüyoruz. Ama bu masa başında görüşme ve ittifaklarla değil, 15 Temmuz’da olduğu gibi temel meselelerde ortak noktaları genişletmekle olacak bir şey.

“Reformlar kısa sürede gündem gelecek”

AK Parti'nin bugüne kadar ekonomi ve hukuk alanında birçok reformu hayata geçirdiğini, şu anda Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar bakımından ekonomik, siyasi, hukuki ve toplumsal birçok alanda reform yapılması ihtiyacı görüldüğünü belirten Kurtulmuş, reformlarda geç kalındığı yönündeki eleştirilerin tamamen yersiz olduğunu görüşünü dile getirdi.

"İnsan haklarını ile ilgili bir beyanname dahil bazı çalışmalar var" diyen Kurtulmuş, ekonomide öngörülebilir, şeffaf ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için başta güven artırıcı tedbirler olmak üzere çok sayıda düzenlemenin hayata geçeceğini bildirdi.

Reformların kısa sürede olgunlaştırılacağını belirten Kurtulmuş, "TBMM'de bütçe görüşmeleri var. 18 Aralık'ta bitecek ve o tarihten sonra acil olan yasalar gündeme gelir" diye konuştu.

“Ekonomiye etkisi az olacak yeni tedbirler alınabilir”

Ekonomi yönetimindeki değişim hem piyasalar hem ekonomiyle ilgili karar mekanizmalarını oluşturan çevrelerde ciddi bir olumlu havası olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Yani kimlerin olduğu, bu süreci kimlerin yönettiğinden ziyade hangi sürecin yönetildiği önemli" dedi.

Kurtulmuş, pandemi döneminde Türkiye'nin diğer ekonomilerle kıyaslandığında göreceli olarak daha az bir zararla bu süreci geçirdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

İnşallah üçüncü çeyrek rakamlarının daha iyi geleceğini görüyoruz. Hem makro göstergeler bakımından hem de kapasite kullanım oranları, hem ihracat rakamlarımızdaki yükseliş gibi olumlu sinyaller görüyoruz. Ümit ediyoruz ki 2020'yi en az zararla atlatan ülkelerden biri olacağız ve bu anlamda özellikle gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif şekilde ayrışacağımızı ümit ediyorum. Rakamlar bize bunu gösteriyor.

Kurtulmuş ayrıca, pandeminin gelişimine bakarak ekonomiye etkisi en az olacak ama çok etkili yeni tedbirler alınabileceğini vurguladı.

 

Reuters

 

DAHA FAZLA HABER OKU