Taşgetiren: Kim inanır reform yapılacağına?

“Vatandaş da inanmadığı için dolara yükleniyor”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, hükümetin yapmayı planladığı reformların inandırıcı bulunmadığını, dövizdeki yeni artışın bunu işaret ettiğini yazdı.

Taşgetiren, bugünkü köşe yazısında reform söylemleri ile dövizdeki hareketliliği değerlendirdi:

İşte yeniden tırmanışa geçen “Dolar barometresi” her şeyi gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da okusun, İttifak ortağı Bahçeli de… Doların 8.50 olması, reform hamlesinin peşinden 7.50’leri gördükten sonra (şimdilerde 8 TL’ye tırmanması,) topluma ödetilen bir bedelse, işte birkaç çıkış, o bedeli yeniden ödetmeye başladı topluma. Herkes bu sonuçtaki payına baksın.

Bülent Arınç’ın Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’ndaki görevinden istifa etmesiyle sonuçlanan sözlerini hatırlatan Taşgetiren, şöyle devam etti:

O pay Arınç’ın değil kesinlikle. “Arınç düşüncesini söylemiş, yargı reformu isimlerden bağımsız gelişecek bir olgu, herkesi nasıl etkileyecekse Kavala’yı da Demirtaş’ı da öyle etkileyecek” denebilseydi, her şey rayında devam ederdi. Ama ortaya öyle bir tavır kondu ki, sanki “Yargı reformu” ile ilgili limitleri Bahçeli belirleyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan da onunla paralel gidecek ve bu iş böyle üç günde finali yaşayacak.

Ne diyoruz yani?

“Yargı reformu olsa bile bu Kavala ve Demirtaş’a uygulanmayacak” mı diyoruz? Devam eden bir dava ile ilgili konuşulmayacaksa, Kavala ve Demirtaş’ın iddianamelerini Meclis kürsülerinden ya da tv ekranlarından yazmak ne oluyor? “Uzun tutukluluk adil yargılanmaya aykırı ama, bizim sevmediğimiz insanlara yönelik uygulanırsa ona ses çıkarmamak lazım, hatta tutukluluk halini kaldırmayı düşünecek olanların önünü kesmek lazım”, öyle mi?

İşte öngörülebilirliğin patladığı yer burası. Hukuka güvenin patladığı yer… Dışardan bakıldığında “Siz hukuk reformu falan yapamazsınız” denilen yer burası. Ortada Anayasa Mahkemesi kararı var, AİHM kararı var ve Adalet Bakanı “bu kararlar uygulanmazsa hukuk devleti olunamayacağı”nı söylüyor ve siz, en tayin edici makamlardan reformun getireceği sonuçların önünü kesiyorsunuz, kim inanır reform yapılacağına?

Türkiye vatandaşlarının da reform yapılacağına dair inancı olmadığı için “dolara yüklendiğini” söyleyen Taşgetiren, yazısını şöyle sonlandırdı:

Emin olun o Dolar’a yüklenenler arasında Cumhur İttifakı’na oy verenler de vardır. Neden derseniz, oy verirken kullanılan kriterlerle cebin etkilendiği kriterler farklılaşır da onun için. Ta ki cebin ateşi oyu etkileyecek boyuta ulaşıncaya kadar.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU