Büyük Çamlıca Camii: Erdoğan “Türkiye’nin en büyük” ibadethanesinin açılışını yaptı

Cami, İstanbul’un birçok bölgesinden görülebiliyor

Vatandaşlar açılışı yapılan Büyük Çamlıca Camii'ni ziyaret etti / Fotoğraf: The Independent

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin en büyük camisini resmen açtı. Boğaz’a nazır İstanbul tepesine kurulu cami, incelikli Osmanlı mimarisi esas alınarak inşa edildi.

Büyük Çamlıca Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve lideri olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) 17 yıllık iktidarında Türkiye'de Osmanlı tarzında inşa edilmiş sayısız ibadethanenin en dikkat çeken örneği oldu. Cami, muazzam büyüklükte kubbesi ve 107 metre yükseklikte 4 minaresiyle, 16 milyon insanın yaşadığı şehrin birçok yerinden görülebiliyor.

Uluslararası düzeyde bazı liderler ve önde gelen isimlerin de katıldığı açılışta bir konuşma yapan Erdoğan camiyi modern Türkiye’ye yakışır bir eser olarak tanımladı.  
 

çamlıca camii açılış erdoğan AA 10.jpg
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan caminin açılışında bir konuşma yaptı / Fotoğraf: AA


Erdoğan, “Bu cami, tarihimize, medeniyetimize ve inançlarımıza ait birçok sembolü bünyesinde barındırıyor” dedi. 

Erdoğan, konuşmasında yakın zamanda Yeni Zelanda’da camilere ve Sri Lanka’da kiliselere düzenlenen saldırıların da içinde olduğu dünya genelinde pek çok dini kuruma yönelik saldırılara değindi.

“Camilere saldıranlarla kiliseleri hedef alanlar aynı karanlık zihniyete sahiptir” diyen Erdoğan, “Masumları katletmenin, ibadet mekanlarını bombalamanın adı cihat değil terördür, vahşettir, cinayettir” diye ekledi. 

Temeli 6 yıl önce atılan caminin yaklaşık 100 milyon dolara (yaklaşık 600 milyon TL) mal olduğu tahmin ediliyor. İstanbul’un tarihi tepelerinden birinde yer alan yapı, aynı anda yaklaşık 63 bin kişiye ibadet etme imkanı sunuyor. Bir kompleks olarak tasarlanan camide ayrıca, eğitim tesisi, müze, galeri ve konferans merkezi de bulunuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer taraftan şehrin pek çok yerine uzak mesafede, dolambaçlı bir yolun tepesinde yer alan caminin konumu eleştirilere neden oldu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu geçen ay sarf ettiği, “Hangi akıllının başına Çamlıca Tepesi'ne 60 bin kişilik cami yapmak gelir ya? Bir kere doldursunlar ellerini öperim” sözleriyle durumu esprili bir üslupla eleştirmişti.

Erdoğan’ın yönetimindeki Türkiye’nin dört bir yanında ve hatta yurt dışında Osmanlı tarzı inşa edilen camilerin sayısı artış gösterdi. Erdoğan’ın destekçilerine göreyse ülkedeki cami sayısı hala yeterli değil.

Ancak eleştirmenler Türklerin gittikçe dinden uzaklaştığını gösteren anketlere dikkati çekiyor. İstanbul’da toplamda yaklaşık 3 bin 400 cami var ve bu ibadethaneler Cuma namazı dışında nadiren doluyor. 

Öte yandan yapımlarında genellikle kamu fonlarına başvurulan camiler, nüfuzlu ve AK Parti’ye yakın planlamacılar tarafından inşa ediliyor. 

Planlamacılar, kamuya ait arazilerde, siyasi müttefiklere hediye olarak görülen ihalelerle lüks alışveriş merkezleri ve yüksek katlı binalar yapmaya çalışmakla da eleştiriliyor. Ancak Büyük Çamlıca Camii’nin inşaatının bağışlarla karşılandığı belirtiliyor.

Dünyanın en büyük havalimanı olarak adlandırılan yeni havalimanının açılışını yakın zamanda yapan Türkiye, İstanbul’un batısıyla Karadeniz ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan yeni bir kanal inşa etmeyi de planlıyor. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU