The Queen’s Gambit gerçek profesyonel satranca ne kadar sadık?

Dizi, anlatının kurgulanabilmesi için bazı değişiklikler yaptı

Dikkatli izleyiciler, dizideki bir maçta piyonların yerinin değiştirildiğini de tespit etti (Netflix)

Walter Tevis'in 1983 tarihli, aynı başlıklı romanından uyarlanan Netflix dizisi The Queen's Gambit, profesyonel satrancı isabetli şekilde işlemesiyle birçok övgü aldı ve almaya devam ediyor. Çağdaş satranç ustaları, diziyi methetse de The Queen's Gambit'te anlatının dramatize edilmesi adına bazı tutarsızlıklar bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dizinin tutarlılığı hakkında konuşan ABD'li satranç şampiyonu Jennifer Shahade, Beth'in bağımlılığının, satranç oyuncusu olarak sahip olduğu içgüdülere göre biraz abes göründüğünü söyledi. 

Screen Rant’ın aktardığına göre, Shahade, satrancın zihnen epey zahmetli bir oyun olduğunu, yüksek düzeyde gözlem keskinliğiyle odaklanma gerektirdiğini belirtti. Sakinleştiricilerin olası satranç hamlelerini görmeyi zorlaştıracağını da ekledi.

Bunun haricinde, Beth'in 1800'lük derecesinin gerçek hayatta bir anlam ifade etmediğine işaret edildi. Zira Pittsburg'deki Büyük Usta'nın yanı sıra iki yüksek seviye oyuncuyu yenmesinin ideal durumda onu tahminen 2300 ila 2400’e taşıması gerekirdi.

Satrancın birkaç detayı da The Queen's Gambit'te ya dışarıda bırakıldı ya da değiştirilldi. Bu, anlatımındaki yalınlığın ve izleyicilerin erişebilirliğinin, dizinin başarısında hayati bir rol oynaması göz önüne alındığında anlaşılabilir.

Bu tip detaylardan biri, Beth'in rakiplerinin ertelemeyi duyurma, ardında da hakemin bir hamleyi tasdik etmek için zarf getirme biçimi. Gerçek hayatta, zaman denetiminin sonunda araya giren ve oyunculara maçın ertelenmesiyle ilgili bilgi veren kişi genelde hakem oluyor. 

Son detaysa rakiplerin beraberlik teklif etmeleri dışında oyunlar esnasında konuşması sportmenlik dışı ve kurallara aykırı olması.

 

Independent Türkçe, Screen Rant

DAHA FAZLA HABER OKU