Ruhani: Biden döneminde ABD ve İran arasındaki sorunların çözümü kolay olabilir

ABD'deki seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Ruhani, Trump için, "ABD tarihindeki en kötü suçları işlemiştir. Allah'a şükür ki Amerikan halkı ve bölge halkı bu şerden kurtuldu" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'deki başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden döneminde iki ülkenin arasındaki sorunların çözümünün "çok kolay" olacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık seçimlerini kaybetmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ruhani şunları kaydetti:

Bu adam, İran ve Filistin başta olmak üzere bağımsız milletlere ve onun tarafından zulme ve baskıya maruz bırakılan diğer uluslara yönelik ABD tarihindeki en kötü suçları işlemiştir. Allah'a şükür ki Amerikan halkı ve bölge halkı bu şerden kurtuldu.

"Tahran ile Washington arasında diyalog gelişebilir"

Biden döneminde İran ile ABD arasındaki ilişkilerin iyileştirilebileceğini belirten Ruhani, "İran'ın siyaseti çok açıktır. Taahhüde karşı taahhüt, eyleme karşı eylem, saygıya karşı saygı. ABD'nin gelecekteki liderlerinde de aynı irade varsa sorunların çözümü çok kolay olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Ruhani, ABD'de yeni hükümetin Trump'ın İran karşıtı kararlarını en kısa zamanda kaldırmasını ve nükleer anlaşmaya dönmesini beklediklerini vurgulayarak , bu durumda Tahran ile Washington arasında diyaloğun gelişebileceğine işaret etti. 

Ruhani, konuşmasına şöyle devam etti:

İran ve ABD, her ikisi bir karar alarak 20 Ocak 2017'de öncesi şartlara (Trump öncesindeki dönem) döneceğini ilan edebilir. Bu, birçok soruna iyi bir çözüm olabilir ve gidişat ile koşulları tamamen değiştirebilir ve daha sonraki aşamalarda (bu süreç) çeşitli alanlarda devam edebilir.

Ruhani, daha önceki açıklamalarında, ABD seçimlerini hangi aday kazanırsa kazansın İran için değişen bir durum olmayacağını söylemişti.

Biden, nükleer anlaşmaya geri dönülmesinden yana

ABD'deki başkanlık seçimini kazanan Biden, 2015'te Başkan Yardımcısı olduğu dönemde İran ile imzalanan nükleer anlaşmaya geri döneceğini açıklamıştı.

Trump döneminde doğrudan çatışma boyutuna taşınan ABD-İran ilişkilerinin Biden döneminde yeniden diyalog zeminine taşınması bekleniyor. 

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ise dün Cumhurbaşkanı Ruhani liderliğindeki Ekonomik Koordinasyon Yüksek Konseyi üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, Biden döneminde ABD ile müzakerelere sıcak bakmadığını belirtmişti. 

Trump dönemi ABD ve İran ilişkileri

Trump yönetimi döneminde, İran ile ilişkiler gergin bir süreçte ilerledi. 

İlk olarak ABD, 2015'te İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'te ayrıldı. 

2019 Ağustos ayında ise İran'a yönelik ilk yaptırım paketiyle İran hükümetinin, ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı.

Daha sonraki aylarda ise ABD'den İran'a karşı bazı ekonomik yaptırımlar ve İran Devrim Muhafızları'nın "yabancı terör örgütü" listesine eklenmesi gibi hamleler geldi.

2019 Temmuz'da ise Birleşik Krallık donanması Cebeli Tarık Boğazı'nda İran'a ait bir petrol tankerine el koydu. Bunun üzerine İran misilleme olarak Basra Körfezi'nde Birleşik Krallık'a ait bir tankere el koydu.

Bu yılın ocak ayında, ABD'nin Bağdat'ta gerçekleştirdiği hava saldırısıyla İran'ın Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'yi öldürmesi sonrası iki ülke arasındaki ipler iyice gerildi.

Süleymani'nin öldürülmesinden birkaç gün sonra İran, Irak'taki bir ABD üssüne füze saldırısı düzenledi.

Ekim ayında ise Birleşmiş Milletler (BM), İran'a karşı 2007'den bu yana uygulanan silah ambargosunu süresi dolduğu için kaldırdı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU