Şengal Anlaşması uygulanmaya başlandı, bölgeye 3 tugay yerleştirildi… Şeşo: Şengal siyasi tarafların çatışma ve çekişmelerine maruz kalamaz

Şengal Savunma Güçleri Komutanı Şeşo, Bağdat-Erbil arasında varılan anlaşmanın gereği bölgeye güvenlik güçlerinin yerleştirildiğini söyledi. Ezidilerin birçok defa katliamdan geçtiğini belirten Şeso, "Herkes Şengal'e karşı sorumlu davranmalı" dedi

Şengal Anlaşması uygulanmaya başlandı / Fotoğraf: Reuters - Arşiv

Bağdat merkezi hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) arasında imzalanan Şengal (Sincar) Anlaşması adım adım uygulanmaya başlandı.

Irak Ordusu Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hafaci, yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyine federal polis birliği gönderilmesiyle Şengal Anlaşması'nın uygulandığını söyledi.

Geçen hafta da IKB İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Erbil ile Bağdat yönetimlerinin BM gözetiminde 9 Ekim'de imzaladıkları anlaşmaya ilişkin bir toplantı gerçekleştirdi.

"Her iki taraf da anlaşmanın uygulanması için mutabık kaldı"

Şengal Anlaşması ve aşamalarının uygulamaya konulmasına başladıklarını belirten Ahmed, "Her iki taraf da anlaşmanın tüm maddelerinin olduğu gibi uygulamaya konulmasında mutabık kaldı. Şengal'in yeniden imarı, güvenliği, askeri tesisi ve anlaşma maddelerinin uygulanması için geçici olarak kısa süre içinde bir yol haritası oluşturulacak" dedi.

 

Bağdat ve Erbil heyetleri anlaşmayı uygulamak için bir araya geldi

Bağdat ve Erbil heyetleri anlaşmanın uygulanması için bir araya geldi / Fotoğraf: AA

 

Araci de Irak'ın güvenliği açısından hassas bir yere sahip Şengal Anlaşması için önemli bir yol kat edildiğini belirterek, "Şengal dosyası, hassas ve önemli. Göçmenlerin evlerine dönmesi ve sivil hayata kavuşması gerekiyor. İlçenin güvenliğine zarar veren herkesi uzaklaştıracağız" diye konuştu.

BM: Bağdat ile Erbil, Şengal anlaşmasının uygulanmasını hızlandırmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, 19 Kasım'da Musul kentini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Bağdat merkezi hükümeti ile Erbil yönetimi arasında imzalanan Şengal anlaşmasından sonra ilçeye istikrar geleceğine inandığını kaydederek, "Bağdat ile Erbil, Şengal anlaşmasının uygulanmasını hızlandırmalı" ifadelerine yer verdi.

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Şengal Savunma Güçleri (Ezidhan) Komutanı Haydar Şeşo, Bağdat merkezi hükümetine bağlı 6 bin polisten oluşan 3 tugayın bölgeye konuşlandığını söyledi.

"Hem Bağdat hem de Erbil Şengal'e özel bir ilgi göstermeli

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için hazırlıkların devam ettiğini belirten Şeşo, "Bölgeye gelen 2 tugaydan oluşan birliklerin 4 bini Irak-Suriye sınırına konuşlandı. Geriye kalan tugay da Şengal çevresine yerleşti" dedi.

3 aşamadan oluşan sürecin uygulanmaya başlandığını aktaran Şeşo, "Anlaşmanın ilk ayağı güvenlik boyutudur. Öncelikle silahlı gruplar çıkarılacak. Silahlı güçlerin işgal ettiği resmi daireler ve askeri noktaları boşaltmaları için haber gönderildi. Söz konusu yerler boşaldıktan sonra kaymakam dahil yerel yönetim belirlenecek. Anlaşmanın üçüncü aşaması da bölgenin yeniden imarı ve mültecilerin dönmesidir" diye konuştu.

Şengal halkının büyük trajediler yaşadığını hatırlatan Şeşo, "Şengal, hem Irak'ın hem de Kürdistan Bölgesi'nin bir kenti. İki taraftan da talebimiz Şengal'e sahip çıkması ve haklarını savunmasıdır. İki taraf da Şengal'e özel bir ilgi göstermeli" ifadelerini kullandı.

 

Haydar Şeşo
Haydar Şeşo / Fotoğraf: AA

 

"Şengal siyasi tarafların çatışma ve çekişmelerine maruz kalamaz"

BM Özel Temsilci Hennis'in Musul ziyaretinde Şengal için düzenlenecek Barış Konferansı'nın da konuşulduğunu ifade eden Şeşo, devamında şunları söyledi:

"Henüz günü belli değil ancak aralık ayında Hennis'in katılımıyla Şengal veya Musul'da bir Barış Konferansı düzenlenecek. Konferans daha çok IŞİD saldırısında evlerini terk eden mültecilerin dönmesi için düzenlenecek. Kararın ortak bir şekilde yürürlüğe girmesi için bölgedeki tüm bileşenlerin konferansa katılması öngörülüyor."

Siyasi tarafların siyasi anlaşmazlığının Şengal'e zarar verdiğini belirten Şeşo, sözlerini şöyle tamamladı:

Tüm taraflara çağrımız Şengal halkına sorumlu davranmalarıdır. Halk zaten büyük acılar yaşadı ve hala yüz binlercesi mülteci konumunda. Halkın evlerine dönebilmeleri silahlı güçlerin çekilmesine bağlı. Anlaşmanın tam olarak uygulanması için silahlı güçler bir an önce çekilmeli. Şengal siyasi tarafların çatışma ve çekişmelerine maruz kalamaz. Tüm taraflar sorumluluk bilincinde hareket etmeli. 

Şengal Anlaşması

Bağdat merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında 9 Ekim'de imzalanan anlaşma metnine göre, Şengal'de ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar gerçekleştirilecek.

Şengal içindeki güvenliğin sağlanması ise yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma doğrultusunda, IKB ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Şengal'de varlık gösteren Haşdi Şabi güçlerinin de ilçe dışına çıkarılacağı ifade ediliyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU