100 Cumhuriyetçi ulusal güvenlik uzmanı, Trump'ın yenilgiyi kabul etmesi için Kongre'ye mektup yazmış

Eski yetkililer, Başkan'ın Biden'ın geçişi dönemini engelleme girişimlerinin "Amerikan kurumlarına uzun vadeli zarar vereceğini" belirtti

Trump, söz konusu mektubun gündeme gelmesinden kısa süre sonra geçiş sürecine yeşil ışık yakan bir duyuru yaptı (AFP)

100'den fazla Cumhuriyetçi ulusal güvenlik uzmanından oluşan bir grup, Kongre'nin Cumhuriyetçi Partili üyelerinden, Donald Trump'a 2020 başkanlık seçimlerinde yenilgiyi kabul etmesi için baskı yapmasını istedi.

İlk olarak Washington Post'un temin ettiği mektupta eski yetkililer, Başkan'ın "mağlubiyeti kabul etmeyi ve usule uygun bir geçişe izin vermeyi reddetmesinin Amerika'nın demokratik sürecine ve ulusal güvenliğine bir dizi tehdit oluşturduğu" uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

23 Kasım tarihli mektup, eski İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, eski CIA Direktörü Michael Hayden, eski Savunma Bakanı Chuck Hagel ve daha önceki bazı başkanların yönetimlerinde üst düzey pozisyonlarda yer almış yetkililerin imzasını taşıyor.

Cumhuriyetçi yasa koyucular seçmenlerin iradesini geçersiz kılmak için yeni seçiciler kurulu üyeleri atamayı planlarken ve Trump'ın avukatları temelsiz komploları körükleyerek, başkan seçilen Joe Biden'ın ocak ayında yapılacak yemin töreni öncesinde geçişi sürecini sekteye uğratmaya çalışırken, son girişim Trump'ın 2020 seçimlerinin sonuçlarını değiştirmek için açtığı düzmece davaların ve Trump'ın mağlubiyetini kabul etme konusunda Cumhuriyetçi yetkililer arasında hakim olan ısrarlı itirazların ardından geldi.

Eski ulusal güvenlik yetkilileri açıklamalarında, "Başkan Trump'ın seçimlerin yasalara uygunluğuna gölge düşürme ve eyalet seçim süreçlerine müdahale etme çabaları, demokrasimizi baltalıyor ve kurumlarımıza uzun vadeli zarar verme riski taşıyor" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Cumhuriyetçilerin Başkan'ın "eyalet seçim yetkililerini sindirmeye ve seçiciler kurulu sürecini bozmaya yönelik tehlikeli ve hukuk dışı çabalarına şiddetle karşı çıkması" gerektiği belirtildi.

Grup, Başkan Trump'ın bu çabalarının, "ABD'nin küresel bir pandemiyle mücadele ettiği ve küresel düşmanlardan, terörist gruplardan ve diğer güçlerden gelen ciddi tehditlerle karşı karşıya kaldığı bir dönemde, ulusal güvenlik için de önemli riskler oluşturduğunu" ifade etti.
 


Söz konusu açıklama; Başkan'ın Detroit bölgesi seçim yetkilisini araması (ki bu yetkili sonuçların onaylanması yönünde verdiği oyu sonradan iptal etmeye çalıştı) sonrasında, Michigan'daki seçim yetkililerinin eyaletteki seçimlerin sonuçlarını onaylamak için toplanmasından da birkaç dakika önce yayımlandı.

Mektupta şu ifadeler kullanıldı:

Seçimler bitti, sonuç kesin. Şimdi, Cumhuriyetçi liderliğin geri kalanı için siyaseti bir kenara bırakıp Başkan Trump'ın seçimin sonucunu baltalamaya yönelik oyalayıcı ve antidemokratik çabalarının durdurulması ve sorunsuz ve usule uygun bir yetki devrinin başlatılması konusunda ısrarcı olma vaktidir.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU