2020'yi tek kelimeyle anlatamayan Oxford Sözlüğü, 16 kelime birden seçti

Koronavirüs ve politik olaylar kelime seçimlerini etkiledi

Geçen senenin kelimesi "iklim acil durumu" olmuştu (Unsplash)

Geleneksel olarak her sene, dünya çapında etkili olan bir kelimeyi seçen Oxford İngilizce Sözlüğü (OED), 2020’yi tek bir kelimeyle anlatamayacağını belirtip tam 16 kelime seçti.

Pazartesi yayımladığı raporda OED, İngilizce’nin tıpkı insanlar gibi hızla ve tekrar tekrar adapte olmak zorunda kaldığını ve sözlükbilimcilerin bu yılın tek bir kelimeye indirgenemeyeceğini fark ettiklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, internetteki haberlerde, bloglarda ve diğer kaynaklarda bulunan 11 milyardan fazla kelimeyi takip ederek, OED’nin son 12 ayda yaşanan dil verilerindeki sismik değişimler ve yeni bir kelime ya da ifade yaratmadaki ani artışlar olarak tanımladığı şeyi ortaya çıkardı.

CNN'in haberine göre, rapor, 2020’nin gerçekten benzeri görülmemiş bir yıl olduğunu ve İngilizce konuşanların koronavirüsle ilgili yeni kolektif kelime hazinesini hızlıca bir araya getirdiğini belirterek bunun dilin temeli olduğunu ifade etti.

Çalışmada "koronavirüs" kelimesinin önceden genellikle bilim insanları tarafından kullanıldığı ve 1960’lara dayandığı," Kovid-19"un ise tamamen yeni bir kelime olarak 11 Şubat’ta kaydedildiği belirtildi.

"Koronavirüs"ün, 2020 Nisan’ından itibaren İngilizce’de en sık kullanılan kelimelerden biri haline geldiği de vurgulandı.

Marttan itibaren "tecrit", "sosyal mesafe" ve "yeniden açılma" gibi salgınla ilgili terimler dile hakim olmaya başladı.

Haziranda ABD’de yaşanan protestolarla birlikte “Siyahilerin Hayatı Önemlidir” ifadesi dilde yaygınlaşırken bunu “iptal kültürü” takip etti.

Rapor, bazı kelimelerin bu yıl kullanımındaki artışı da inceledi. Örneğin “pandemi” kelimesinin kullanımında bu yıl yüzde 57 bin gibi bir artış yakalanırken çalışma şekillerinin değişmesine paralel olarak “uzak” ve “uzaktan” kelimelerinin kullanımını marttan itibaren yüzde 300 yükseldi.

"Sessiz" ve “sesi aç” kelimelerindeyse bu artış yüzde 500.

Xinhua'nın aktardığına göre OED Başkanı Casper Grathwohl, dilin 2020’de yaşanana benzer bir duruma daha önce tanık olmadığını vurgulayarak ve şu ifadeleri kullandı:

Oxford ekibi, bu yıl boyunca birçok önemli kelime ve ifadeyi belirledi. Bunların çoğu, başka bir zamanda rahatlıkla 'yılın kelimesi' olarak ipi göğüsleyebilirdi.

Benzeri olmayan 2020’nin 16 kelimelik listesi şöyle:

Bushfire (Orman yangını)

Impeachment (Azletme)

Acquittal (Beraat)

Coronavirus (Koronavirüs)

Covid-19 (Kovid-19)

Lockdown (Tecrit)

Social distance (Sosyal mesafe)

Reopening (Yeniden açılma)

Black Lives Matter (Siyahilerin Hayatı Önemlidir)

Cancel Culture (İptal kültürü)

BIPOC (siyahi, yerli, renkli insanlar)

Mail-In (Posta yolu)

Belarusian (Belarus)

Moonshot

Superspreader (Süper yayıcı)

Net Zero (Net sıfır)

 

Independent Türkçe, CNN International, Xinhua

DAHA FAZLA HABER OKU