İstanbul'da konut fiyatları da kiralar da uçuşa geçti

2019'dan bu yana evler %18.73 pahalanırken, kira fiyatları da %10.96 arttı

Fotoğraf: AA

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa.com'un verilerine göre, İstanbul'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 4.069 TL, konut fiyatı 459.797 TL, ortalama metrekare kira 17 TL oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2019'dan bu yana evler yüzde 18.73 pahalanırken kira fiyatları da yüzde 10.69 arttı.

Bir konut yatırımının geri dönüş süresi ise 22 yıl olarak hesaplandı.

Konut fiyatında Beykoz, kirada Başakşehir ilk sırada

Sabah gazetesinden Seda Tabak’ın haberine göre, İstanbul ilçeleri içinde konut satış fiyatlarının en fazla artış gösterdiği ilçeler sırasıyla Beykoz, Başakşehir, Beylikdüzü, Avcılar ve Kadıköy oldu.

Beykoz'da yıllık konut satış fiyat artışı yüzde 53.24, Başakşehir'de yüzde 46.62, Beylikdüzü'nde yüzde 39.32, Avcılar'da yüzde 35.10, Kadıköy'de ise yüzde 28.49 seviyesine çıktı.

Kira değerlerinin en fazla artış gösterdiği ilçeler ise Başakşehir, Esenyurt, Beylikdüzü, Şile ve Arnavutköy.

Endeksa Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, "Konut satış ve kira değer değişimine bakıldığında artışın genellikle yeni gelişmekte olan ilçelerde olduğunu görüyoruz" dedi.

Türkiye genelinde de satılık konut fiyatlarında yükseliş sürüyor

Öte yandan sahibinden.com'un ekim ayı emlak endeksi verilerine göre, Türkiye genelinde ve 3 büyükşehirde satılık konut fiyatları yükseliş trendini korurken, konutların ortalama satış süresi azalmaya devam ediyor.

Ekim ayında Türkiye genelinde ortalama konut satış süresi geçen yılın aynı ayına göre 7 gün azaldı ve bir konutun ortalama el değiştirme süresi 48 gün olarak gerçekleşti.

Bu dönemde Türkiye genelinde satılık konut fiyatları en çok değer kazanan ilk 5 ilçe; yüzde 170'le Samsun'da 19 Mayıs, yüzde 133'le Muğla'da Ula, yüzde 99'la Antalya'da Döşemealtı, yüzde 91'le Kırklareli'de Demirköy ve yüzde 81'le de İzmir'de Foça şeklinde sıralandı.

Ekim ayında Türkiye'nin en çok yeni satılık konut ilanı girilen ilçeleri sırasız olarak İstanbul'da Esenyurt, Kadıköy ve Beylikdüzü, Ankara'da Keçiören ve Antalya'da Muratpaşa şeklinde gerçekleşti.

 

Independent Türkçe, Sabah, AA

DAHA FAZLA HABER OKU