Davutoğlu’ndan Arınç yorumu: Albayrak’ın istifası etkili oldu

"Albayrak, ekonomi cahili olduğu için ekonomi kötü oldu"

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç’ın son günlerde yaptığı çıkışlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Arınç’ın çıkışlarının Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa etmesinin ardından gelmesine dikkati çekti ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en son feda edilebileceğini düşündüğü kişi bile feda edildi” dedi.

Davutoğlu, Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz’a konuştu. Saymaz’ın soruları ve Davutoğu’nun yanıtlarından bir kısım şöyle:

Bülent Arınç'ın açıklamalarını nasıl yorumluyorsunuz?

Berat Albayrak'ın istifasının etkisi olmuştur. Şu görüldü: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en son feda edilebileceğini düşündüğü kişi bile feda edildi.

Bu ne ifade ediyor?

Bakın, Tayyip Bey diyor ki “Geleceğimiz Avrupa'dadır.” Dört yıl önce vize muafiyeti hakkını kazanmıştık. Gümrük Birliği revize edilecekti. 6 milyon Euro gelecekti. Tayyip Bey 6 milyar geldi mi, hep sordu da vize muafiyetini sormadı. O günlerde beni Alman ajanlığıyla suçladılar. Kim vardı bunun arkasında? Başbakanı Alman ajanlığıyla suçlama gücünü kim, kimden alır? O gün (Erdoğan) en yakın arkadaşını, ona karşı kurulan komployu bilir ve teşvik ederken kim için yaptı bunu?

Kim için yaptı?

Devletin ikinci adamı kim oldu? Binali Yıldırım varken, işini çözmek isteyenler kime giderdi? Berat Albayrak'a giderdi.

Albayrak, ikinci adam mıydı?

AK Parti'nin de hükümetin de. Düşük profilli başbakan niye istendi? Yüksek profilli bir bakan olsun diye. Neden peki? Çünkü nepotizm. Akraba kayırmacılığı. 2-3 hafta öncesine kadar cumhurbaşkanı yardımcısının ne dediğini merak etmezdik. Ama Albayrak ne der, herkes merak ederdi. Çünkü o konuştuğunda, Cumhurbaşkanı'nın damadı konuşuyordu. Ben izin vermezdim.

 Albayrak ekonomiyi yönettiği için mi gitti? Yoksa Albayrak, cumhurbaşkanının damadı olduğu için mi ekonomi kötüye gitti?

Albayrak, ekonomi cahili olduğu için ekonomi kötü oldu. Albayrak ekonomi bilmez. Kurumları boşaltıp şahsına bağlı bakanlar, onun üstüne bakan atarsanız; hani bir organınızı kullanmazsanız önce zayıflar, sonra atıl olur ve fonksiyonunu kaybeder ya… İşte Türkiye'de kurumlar fonksiyonunu kaybetti. Bakanlar Cumhurbaşkanı'na kendisini beğendirmek ve azar işitmemek için iş yapar hale gelmişlerse sistem çöker.

Albayrak, Cumhurbaşkanı'nın istediğini yapmadı mı?

Yaptı. Cumhurbaşkanı'nın arzusu şu: Mümkün olsa faizleri artırmamak. Kim faizleri artırma noktasına getirdi? Kendisi. Kolektif suç var.

İstifa yöntemini nasıl buluyorsunuz?

Bu yöntem, Cumhurbaşkanlığı makamına hakarettir. Böylesine ağır hakareti hiçbir üst makam görmemiştir. Bakanım Instagram'da istifa etse anında görevden alırım. O 27 saat içinde ne oldu? Ne müzakere yürüdü perde arkasında?

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU