Alman fırkateyni Libya'ya giden Türk gemisini durdurdu, helikopterle gemiye inen askerler arama yaptı

Hamburg Fırkateyni'nin personelinin gemiye izin almadan helikopterle indiği belirtildi

Anadolu Ajansı İstanbul'dan demir alarak Libya'ya hareket eden Rosaline-A gemisinin Doğu Akdeniz'de İrini Harekatı'nda görevli bir Alman fırkateyni tarafından Mora yarımadasının güneybatısında durdurulduğunu duyurdu. Haberde deniz hukukuna göre, gemilerde arama yapabilmek üzere gemiye personelin çıkması için bayrak devletinin rızasının alınması gerektiği, ancak Türkiye'den böyle bir izin almadan Hamburg Fırkateyni'nin personelinin gemiye helikopterle indiği belirtildi.

Personelin helikopterden inişi ve Hamburg Fırkateyni'nin "ROSELINA-A" gemisi çevresindeki hareketleri de gemi personeli tarafından cep telefonuyla anbean kaydedildi. 

Geminin süratini düşüren ve yolundan engelleyen askerler, Türkiye'den izin almadan yapılanın hukuki olmadığı yönündeki ikazlara uymayarak tüm konteynerleri de açarak aradı. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren aramanın ardından gemide insani yardım malzemesi, yiyecek, boya gibi maddeler dışında bir şey olmadığını anlayan askerler, daha sonra gemiden ayrıldı.

Alman basını: Aramaya izin vermediler

Deutsche Welle'nin, Alman yayın kuruluşu Der Spiegel'den aktardığı haberinde ise Türk hükümetinin Rosaline-A adlı yük gemisinin kontrolünü son dakikada engellediği ifade edildi. Habere göre, Avrupa Birliği (AB) misyonu "Irini" bünyesinde görevli "Hamburg" adlı Alman ordusuna ait fırkateyn pazar günü Libya'nın doğusundaki Bingazi kentinin 200 kilometre açıklarında bulunan Rosaline-A adlı Türk gemisini yasadışı silah taşıdığı şüphesiyle durdurdu ve kontrol etmek istedi. Ancak Türk hükümeti Alman askerlerinin Türk gemisini kontrol etmesini protesto etti ve AB misyonuna gemisinin kontrol edilmesine izin verilmediği bildirildi. Bunun üzerine AB bünyesinde görev yapan Alman askerlerinin gemiyi terk ettiği ve geminin rotasına devam ettiği belirtildi.

Almanya ordusunun sözcüsü tarafından yapılan açıklamada da "Hamburg fırkateyninden askerler Türk bandıralı Rosalina-A gemisine gece çıktılar ancak Türkiye'nin karşı çıkmasının ardından geri çekildiler" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İrini Harekatı

Birleşmiş Milletler tarafından 2016'dan bu yana Libya'ya uygulanan silah ambargosunu denetlemeyi ve ülkeden petrol kaçırılmasını önlemeyi amaçlayan AB'nin "Irini" adlı askeri misyonu 2020 Mart ayında başlamıştı.

Misyon kapsamında "Hamburg" adlı gemide görev yapan 240 dolayında Alman askeri ağustos ayından bu yana Akdeniz'de Libya'ya giden gemileri kontrol ediyor. Misyonun amaçları arasında, silah kaçakçılığını engellemenin yanı sıra iç savaşın sürdüğü Libya'da istikrarın sağlanması ve BM öncülüğünde siyasi barış sürecinin desteklenmesi de bulunuyor.

 

Independent Türkçe, AA, Deutsche Welle, Der Spiegel

DAHA FAZLA HABER OKU