Uzmanlar uyardı: Gazze'nin sağlık sistemi koronavirüs yüzünden çöküşün eşiğinde

DSÖ'nün Gazze yetkilisi doktor, "Bir hafta içinde kritik vakalara bakamayacak hale geleceğiz" dedi

Dışarıya kapalı bölgede sadece 100 suni solunum cihazı bulunuyor (AFP)

Halk sağlığı uzmanları bu hafta Gazze'deki koronavirüs enfeksiyonlarında yaşanabilecek keskin bir artışın, bölgenin halihazırda yetersiz sağlık sistemini altüst edebileceği uyarısında bulundu.

Dışarıya kapalı Filistin yerleşim bölgesinde Kovid-19 nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 14 bin kişi enfekte oldu, 65 kişi de hayatını kaybetti. Enfeksiyonların çoğu ağustos ayından sonra yaşandı.

Bölgenin pandemi görev gücünde yer alan mikrobiyolog Abdurrauf El Manama, "Sağlık sistemimiz 10 gün içinde vakalarda böylesi bir artışı kaldıramayacak noktaya gelecek ve muhtemelen bazı hastalar yoğun bakım servislerinde yer bulamayacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazze'nin 100 suni solunum cihazından 79'unun Kovid-19 hastalarının hizmetinde olduğunu belirten El Manama, bölgede koronavirüs hastalarına dair yüzde 0,05'lik ölüm oranının yükselebileceğini de söyledi.

Dünyada nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu yerlerden biri olan Gazze'de 1,85 milyon kişi 365 kilometrekarelik bir alana sıkışmış halde yaşıyor ve bu tablo bölgeyi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Gazze'nin İslamcı Hamas yöneticileri, koronavirüs krizi sırasında şimdiye kadar bir kez tecrit önlemleri uyguladı.

Gazze halkı ayrıca, 2007'de başlattığı abluka üzerinden bu toprakları dolaylı olarak kontrol eden İsrail'de yaşayan komşularına nazaran daha yoksul bir hayat sürüyor. İsrail, Gazze'nin deniz ve hava sahasının yanı sıra karadaki 7 geçiş noktasından 6'sının denetimini elinde tutuyor. Gazze enerji ihtiyacının büyük bir kısmı için de İsrail'e bağlı durumda ve bölgede genellikle günde 10 saatlik bir kesintinin ardından 6 saat elektrik dağıtımı yapılıyor.

Komşu Mısır tarafından desteklenen ve uzun süredir devam eden İsrail ablukası, Gazze ekonomisini felce uğratırken, halk sağlığı donanımını daha da zayıflattı.

İsrail, bu ablukanın üç savaş verdikleri Hamas'a silah sevkiyatı yapılmasını engellemek için tasarlandığını belirtiyor.
 


İsrail, güney şehirlerinden birine Filistinliler tarafından füze fırlatılmasına misilleme için pazar günü erken saatlerde Hamas tesislerini vurmuştu. Füze atışının sorumluluğu herhangi bir grup tarafından üstlenilmedi.

Ordu Radyosu'na konuşan İsrail Bilim ve Teknoloji Bakanı Izhar Shay şunları söyledi:

Hamas'a herhangi bir 'koronavirüs indirimi' tanımıyoruz.

Uygun karşılıkları vermeye devam edeceğiz.

Shay bununla birlikte İsrail'in uluslararası insani yardımın Gazze'ye ulaşmasına izin verdiğini de söyledi.

İsrailli bakan, "Koronavirüs bağlamında muhafaza edebileceğimiz bir seviyedir bu" diye ekledi.

Ancak bölgedeki acil sağlık hizmetlerinin başında yer alan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze Ofisi Müdürü Abdunnasır Subh, "Bir hafta içinde kritik vakalara bakamayacak hale geleceğiz" dedi.

Subh, Kovid-19 testlerinin yüzde 21'inin pozitif çıktığını ve 60 yaşın üstünde daha fazla kişinin enfekte olduğunu söyledi:

Bu tehlikeli bir gösterge çünkü (60 yaş üstündekilerin) çoğunun hastaneye kaldırılması gerekebilir.

Reuters'dan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU