Nijerya ordusu, polis şiddetini protesto eden eylemcilere gerçek mermi sıkıldığını itiraf etti

İtiraf, geçen ay en az 10 göstericinin hayatını kaybetmesinin ardından geldi

Nijerya ordusu, polis bünyesinde oluşturulan Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibi'ne (SARS) karşı geçen ay düzenlenen ve en az 10 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan protestoyu dağıtmak için sevk edilen askerlere gerçek mermi verildiğini kabul etti.

Ordu, ekim ayında Lagos'taki Lekki karayolu gişesinde polis şiddetini protesto eden kalabalığı dağıtmak için görevlendirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, askerler ortada herhangi bir provokasyon olmaksızın protestoculara ateş açarak en az 10 kişiyi öldürmüştü. Bu rakamlara itiraz eden Nijerya hükümetiyse olaylarda iki kişinin öldürüldüğünü, 20 kişinin de hastanede tedavi edildiğini belirtmişti.

81. Askeri İstihbarat Birliği'nin komutanı Ahmed Taiwo, ateş açılmasını soruşturmak üzere oluşturulan yargı komitesine söz konusu askerlerin gerçek mermi taşıdığını söyledi:

Askerlere hem gerçek hem de kurusıkı mermi verilmişti. Bu hususi durumda, bahsi geçen protestolara bazı serserilerin sızdığını gördük.

Taiwo'ya göre gerçek mermilerin yalnızca yedek olarak kullanılması planlanmıştı. Komutan daha önce verdiği ifadedeyse, "kalabalık arasındaki serserileri" korkutmak için havaya kurusıkı cephane ateşlendiğini söylemiş ancak askerlerin protestoculara ateş etmediğinde ısrar etmişti.

The Independent geçen hafta Birleşik Krallık'ın, son haftalarda protestoculara acımasız baskı uyguladıkları gerekçesiyle kınanan Nijeryalı güvenlik güçlerine eğitim ve destek verdiğini ortaya çıkarmıştı.

İngiltere ve Galler polisinin meslek kurumu olan Polis Koleji'nin, Nijerya'nın güvenlik görevlilerini eğitmek için 2019'da Nijeryalı yetkililerle birlikte çalıştığı, Bilgi Edinme Özgürlüğü kapsamında dile getirilen bir talep sonucu ifşa olmuştu.
 


Nijerya'da geçen ay yapılan gösterilerde çoğunluğu genç eylemciler, polis şiddetini #EndSARS (#SARS'aSon) etiketi altında barışçıl bir şekilde protesto ederken ülkenin milli marşını söylemiş ve bayrak sallamıştı.

Ordu başlangıçta birliklerinin ateş alanında olmadığını savunmuş olsa da daha sonra orada konuşlandırıldıklarını kabul etmiş oldu.

Göstericilere ateş açılmasını soruşturan yargı heyeti, polis biriminin işlediği öne sürülen taciz suçlamalarını da araştırıyor.

Dünyanın dört bir yanından 154 kuruluşun imzaladığı son dilekçeyle beraber Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne, protestolardaki can kayıplarına ilişkin bir soruşturma açma çağrısı yapılıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU