Merkel: Artık aşı için umut var

Kovid-19 salgınına karşı küresel iş birliğine vurgu yapan Merkel, gelişmiş ülkelere aşı sağlamak için potansiyel aşı üreten şirketlerle müzakereler yapılmamasından tedirgin olduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, hükümetleri, ekonomilerin "sürdürülebilir" bir şekilde büyümesi gerektiği konusunda daha bilinçli hale getirdiğini belirterek, "Salgından ders alma ve ekonomiyi daha sürdürülebilir hale getirme isteği var" dedi. 

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in, gelecekteki salgınlarla mücadele için küresel bir anlaşmaya yönelik önerilerini desteklediklerini belirten Merkel, Kovid-19 salgını için de "Neyse ki artık aşı için umut var" dedi.

Merkel ve Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Suudi Arabistan'ın başkanlığında çevrim içi yapılan G-20 Zirvesi'nin ardından Başbakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

AA'nın aktardığına göre G20 Zirvesi'nin "çok taraflı iş birliğine katkıda bulunduğunu" belirten Merkel, zirvede, başta Kovid-19 salgınıyla mücadele olmak üzere küresel sağlık, yoksullukla mücadele, ekonomi ve iklim değişikliği konularında kararlar aldıklarını söyledi.

Merkel, Kovid-19 aşısının dünyada adil dağıtımına dikkati çekerek, potansiyel aşıdan sadece Avrupa'nın değil tüm ülkelerin faydalanması gerektiğini vurguladı.

Kovid-19 salgınına karşı küresel iş birliğine vurgu yapan Merkel, gelişmiş ülkelere aşı sağlamak için potansiyel aşı üreten şirketlerle müzakereler yapılmamasından tedirgin olduğunu dile getirdi.

"Dünya ekonomisinde kalıcı bir kriz beklemiyorum"

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz ise, G20'nin, az gelişmiş ülkelerin Kovid-19'a karşı daha iyi mücadele edebilmeleri için borçlarının hafifletilmesi konusunda anlaştığını belirterek, "Bundan sonra 77 ülke faiz ödemeyecek." dedi.

Kovid-19'un olumsuz etkisi nedeniyle dünya ekonomisinde kalıcı bir kriz beklemediğini belirten Scholz, Kovid-19'a karşı aşı geliştirilir ve adil bir şekilde dağıtılabilirse küresel ekonomideki zorlukların uzun sürmeyeceğini söyledi.

Scholz, Almanya'da eyalet başbakanları ile Kovid-19'un yayılmasını önlemek için kasım ayında uygulanmaya başlanan mevcut kısıtlamaların uzatılıp uzatılmayacağının kararını, 25 Kasım'da vereceklerini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU