Kış Rüzgarları, Azor Ahai kehanetini Game of Thrones'un göz ardı ettiği karakterle çözebilir

George R. R. Martin'in merakla beklenen yeni kitabı gizemli kehaneti açıklığa kavuşturabilir

Kış Rüzgarları'nın Benjen Stark'a dair güzemi de çözebileceği öne sürülmüştü (HBO)

Game of Thrones evreninin yaratıcısı George R. R. Martin, Buz ve Ateş’in Şarkısı (A Song of Ice and Fire) serisinin 6. kitabı Kış Rüzgarları’nı (Winds of Winter) bitirmeye dair hayli yol kat etti ve bitirdiği veya üzerinde çalıştığı bölümlere dair paylaştığı ipuçları kitapta diziden farklı olarak ne gibi değişikliklerin olabileceği yönündeki tartışmaları harlamaya devam ediyor.

George R. R. Martin'in paylaştığı son bilgi, yazarın Lannisterler, Oldtown ve Dorne'la çok zaman geçirerek yazma hızını artırdığına işaret ediyor. Martin Ağustos'ta, zamanını Westeros'taki birkaç kişi ve "Vic" ile geçirdiğini ima etmişti. Balon'un ve tutkuyla nefret ettiği Euron'un küçük erkek kardeşi Victarion Greyjoy'u, Game of Thrones evrenini seven hayranlar tanıyor.

Balon ve Euron'un aksine Victarion, Game of Thrones'un tamamen dışında bırakılmıştı. Sadece korsanvari Euron'un kullandığı çelik baltası HBO dizisinde görünmüştü. Kitapların çok fazla karakter içermesi sebebiyle hepsinin dizide yer almaması mantıklı olsa da, Victarion'un kendi gözünden anlatıma sahip yan karakterler arasında yer alması onu anlatı açısından iki abisinden de daha önemli kılıyor. Inverse'ün haberine göre Martin'in karakterin perspektifinden yazdığı düşünüldüğünde, Victarion'un Westeros tarihinin kehanet edilen en önemli rolüne sahip Azor Ahai olma yolunda kurgulanması muhtemel.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Azor Ahai’a dair kehanet efsanevi bir kahramanın yeniden doğacağını, tanrı R’hllor tarafından soğuk ve karanlık bir kötülüğü yenmesi için gönderileceğini belirtir. Azor Ahai’ın ayrıca kutsal ateşte ve orijinal kahramanın karısı Nissa Nissa’nın kanında dövülmüş Lightbringer (Işık getiren) ismindeki kılıcı kullanacağı söylenir. Melisandre’ye göre kahraman duman ve tuz arasında doğacak ve ejderhaları uyandıracak, böylece beraberinde yeni bir dünya getirecek. 

 Game of Thrones hayranları Azor Ahai’ın kim olabileceğine dair yıllar içinde pek çok teori öne sürdü ve bugüne kadar muhtemel isimler arasında çoğunlukla Jon Snow, Daenerys Targaryen, Stannis Baratheon ve Aegon Targaryen yer aldı. 

Bu 4 aday birbirleriyle bir dizi ortak noktaya sahip. Hepsi de hedeflerine sadık, adil olabilen, başkalarını kendi amaçlarına ortak edebilen ve koca bir orduyu yönetebilecek güçte karakterler. 

Öte yandan Victarion tabiatı gereği kaba, Greyjoy ailesine sonsuza dek sadık ve hem R'hllor hem de Demir Adaların Boğulmuş Tanrısına tapan, tanrıların korumasında huzur bulan son derece dindar bir adam. Bu nedenle, kendisini dibe batıracağı gerçeğine karşın denizde ağır zırh giymeyi tercih ediyor. Ailesinin en parlak zekalı mensubu olmayan Victarion, kadınlara şiddet de uyguluyor. Üçüncü eşini, ağabeyi Euron'la yattığı için öldüresiye dövmüştü. Eşini öldürmesi haricinde Victarion'un Azor Ahai'yle pek benzerliği yok gibi duruyor. Victarion kılıç bile taşımıyor.

Bununla beraber, Demir Adalardan geliyor olması sebebiyle kehanetin bildirdiği gibi duman (ya da bu durumda yoğun sis) ve denizin ortasında doğduğu söylenebilir. Ayrıca Victarion, kehanetler gören ve bu doğrultuda kendisine tavsiyelerde bulunan kızıl R'hllor rahibi Moqorro'nun desteğini alıyor. Hatta Moqorro, Kızıl Tanrı'nın dinine sokmak için Victarion'un kolunu bile yakmıştı. Victarion'un kendine ait pek büyük tutkusu yoksa da kaderinin onu götürdüğüne inandığı yere gitmekte istekli.

Victarion olağan kahraman niteliklerine sahip olmasa da, Azor Ahai kehaneti birebir kelime manasıyla ele alınmak zorunda değil. Pek çok kehanet zaman içinde değişebilir ve zaman içinde farklı yorumlara açık hale gelir. Dahası efsanevi kurtarıcı fikri her zaman barışçıl olmak durumunda da değil. 

 

 

Kimsenin Victarion'u bu şekilde görmediği düşünülürse, Azor Ahai olarak kendini öne çıkaran şey tam da bu olabilir. Ne de olsa şiddetli, acımasız, itaatkar ve kayıtsız biçimde sadık. Taarruza liderlik etmesi, hayranların bu yeniden doğan kahramanın kim olması gerektiğine dair beklentilerini altüst edecektir.

Victarion en son Mereen’e doğru giderken görüldü, yolculuğu boyunca birkaç gemi kazandı ya da kaybetti. Görünüşe göre planları Daenerys’le evlenmeyi ve ejderhaları ele geçirmeyi içeriyor. Bu da onun Azor Ahai olabileceği yönündeki teoriyi güçlendirir nitelikte. 

Daenerys’in onunla isteyerek evleneceği şüpheli olsa da Victarion onun güvenini kazanmak için Mereen kuşatmasına yardımcı olabilir. Victarion ona ejderhalar karşılığında gücünü artırmayı teklif edebilir ancak Daenerys bunu muhtemelen kabul etmeyecektir. Fakat bu da Victarion’u onları zorla almasına yol açabilir. 

Her ne kadar başkar teorilerin öne sürülmesi de mümkünse de Victarion’ın da Azor Ahai olma açısından göz ardı edilemeyecek özelliklere sahip olduğu açık. En başta diğerleri arasında sevdiğini isteyerek öldüren bir tek o var.

Kış Rüzgarları pek çok diğer gizem gibi Azor Ahai’ın da kim olduğunu açığa çıkarabilir. 

 

Independent Türkçe, Inverse

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU