Sola rota kıran Bolivya'dan ABD'yi endişelendirecek hamle

Darbenin ardından kurulan geçici hükümet, ülkeyi UNASUR, CELAC ve ALBA’dan çekme kararı almıştı

Sosyalizme Doğru Hareket adayı Arce, devlet başkanlığı seçimini ezici bir farkla kazandı (Reuters)

Bolivya’da geçen yıl yaşanan darbenin ardından ekimde düzenlenen devlet başkanlığı seçimini kazanan Luis Arce yönetimi, darbe hükümetinin ülkeyi geri çektiği Latin Amerika’daki üç sol eğilimli ittifaka yeniden katılacaklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı’nın dün yayımladığı açıklamada, ülkenin Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC), Güney Amerika Ulusları Birliği (UNASUR) ve Latin Amerika için Bolivarcı İttifak’a (ALBA) yeniden tam üye olarak katılacağı bildirildi. Açıklamada, “Geçiş hükümetinin bu belirtilen entegrasyon alanlarına katılımı askıya almasının Bolivya halkının entegrasyon çağrılarıyla hiçbir ilişkisi yoktur, sadece siyasi çıkarlarla ilgilidir” denildi.

Darbe sonrası istifaya zorlanan Bolivya’nın ilk yerli lideri Evo Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket’ten (MAS) aday olan Arce, seçimi açık ara farkla kazanarak yeni Devlet Başkanı olmuştu. Arce’nin görevi devralmasının ardından sürgündeki Morales de ülkesine dönmüştü. Yeni yönetim, darbenin ardından kurulan Jeanine Anez liderliğindeki geçiş hükümetine yönelik suçlamaları yargıya taşıyacağının sinyalini vermişti.

Latin Amerika ve Karayipler’de solcu hükümetlerin ittifakıyla kurulan üç örgüt, son yıllarda bölgede sağcı iktidarların yükselmesiyle zayıfladı. Bölgedeki sol ittifakların kurulmasında önemli role sahip Venezuela’yı sert dille eleştiren Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Paraguay ve Peru’daki sağcı yönetimler UNASUR’dan ayrılarak ABD’nin desteklediği Lima Grubu’nu kurdu. Bolivya da geçen sene Lima Grubu’na katıldı.

32 üyeli CELAC ise merkezi ABD’de bulunan Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) bölgedeki bir alternatifi olarak görülüyor. Bu yılın başında Brezilya’nın sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, selefi Lula da Silva’nın kurulmasında öncülük ettiği CELAC’tan çekilme kararı aldı.

Venezuela ve Küba tarafından 2004’te kurulan ve bugün 10 üyesi bulunan ALBA ise, bölge ülkeleri arasında ticaret sınırlarının kaldırılmasını ve ekonomik entegrasyonu amaçlıyor.


Independent Türkçe, RT

DAHA FAZLA HABER OKU