Engelli sporcular liglerin başlamasını istiyor: "Bizim normal insanlardan hiçbir farkımız yok"

Aralık'ta başlaması gereken Bedensel Engelliler Spor Liginin bir sonraki yılın ocak ayına ertelenmesine tepki gösterildi. Federasyon, gelen tepkilerin ardından konunun tekrar görüşüleceğini açıkladı

Fotoğraf: Independent Türkçe

2020-21 Sezonunun ekim ayının 13'ünde başlaması beklenen Bedensel Engelliler Spor Liginin, Pandemi nedeniyle 2021 yılının Ocak ayı sonuna ertelenmesi, Bedensel Engelli Sporcuların tepkisine neden oldu. Ligin normal zamanında başlamaması üzerine özellikle çektikleri videolar ile tepkilerini sosyal medya üzerinden gösteren sporcular; "Sporuma engel olma, Hayat devam ediyorsa, bir tek bize durmasın" sloganıyla tepkilerini dile getirdi.

Bütün Dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de etkisi altına alan koronavirüsün (Kovid-19) hayatın her alanındaki olumsuzlukları devam ediyor. Şimdiye kadar dünya genelinde 54 Milyon kişiye bulaşan virüsten 1 Milyon 300 bin kişi yaşamını yitirdi.  Yaşanan ölümler ve virüsün bulaşıcılığı dikkate alınarak dünyadaki birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de önlemler alındı ve bir takım kısıtlamalara gidildi.

Bu kısıtlamalardan herkes gibi spor camiası da nasibini alındı. Gerek spor kulüplerinin, gerekse spor federasyonlarının aldığı kısıtlama karalarından bazıları; müsabakaların seyircisiz oynanması veya ertelenmesi şeklinde oldu. Virüsten dolayı bazı kısıtlamalara giden federasyonlardan biri de Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) oldu. Federasyonun 9 Kasım'da resmi hesabından yaptığı açıklamada; "Ampute Futbol, Tekerlekli Sandalye Basketbol ve Oturarak Voleybol Lig faaliyetlerimiz, 2021 Ocak ayı sonuna kadar ertelendi" şeklindeki duyurusuna yer verildi.

TBESF duyurusunun devamında ise "Küresel ölçekte yaşanan korona virüs salgını nedeniyle bünyemizde faaliyet gösteren takımların lig müsabakalarını uzun bir süredir oynatabilme çabası içerisinde olduğumuz camiamızın malumlarındandır. Ancak Pandemi sürecinin dünya genelinde olumsuz etkilerinin tüm hızıyla sürmesi, salgının seyrinin ülkemizde de aynı şekilde seyretmesi ve vaka sayılarının her geçen gün artması nedeniyle ciddi tereddütler oluşmuştur. Kulüplerimizle yaptığımız değerlendirme toplantılarının ardından, lig müsabakalarının etaplı turnuvalar şeklinde oynanma önerisi, çok sayıda sporcu idare, teknik ekip ve diğer görevlilerin bir araya gelecek olması nedeni ile daha da riskli bulunmuştur. Bu konuda Sağlık Bakanlığımızın ve Bilim Kurulunun sürekli yapmış olduğu ikazlar, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın sporcu sağlığını ön planda tutarak yapmış olduğu uyarıları da dikkate alan yönetim kurulumuz; Ampute Futbol, Tekerlekli Sandalye Basketbol ve Oturarak Voleybol tüm lig Organizasyonlarını 2021 Ocak ayı sonunda tekrar değerlendirmek üzere ertelenmiştir" denildi.

ampute.JPG

Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Engelli sporcular tepkili

Yapılan bu açıklama birçok bedensel engelli sporcunun tepkisine neden oldu. Çünkü Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyon'un Spor Kulüpler ile yaptığı istişareler sonucunda 3 Aralık'ta etaplar halinde liglerin oynanabileceği hakkında görüş çıkmasına rağmen, liglerin başlangıcının, 2021 Ocak sonuna bırakılması kendilerini "spordan alıkoyma, sporlarına engel olma ve federasyonun sözünde durmadığı" iddiası olarak değerlendiriliyor. Sporcular alınan bu kararın bozulmasını ve liglerin 3 Aralık yani Dünya Engelliler Gününde tekrar başlamasını istiyor.

Engelli sporcular, karara ilişkin tepkilerini Twitter ve diğer sosyal medya platformlarımda #sporumaENGELolma etiketiyle tepki gösterdi.

Birçok engelli sporcunun yanı sıra bazı ünlülerin de destek olduğu videolu paylaşımlarda; "Hayat devam ediyorsa bir tek bize durmasın, sporuma engel olma, liglerimiz başlasın" ifadelerine yer verildi.

Ferit Gümüş isimli Twitter kullanıcısı, "Tüm Avrupa ülkelerinde 10 binlerce vaka çıkarken, 1 günde ülkelerin tekerlekli sandalye basketbol ligleri devam ederken, bizim tüm spor branşlarımız da liglerine devam ediyorsa neden bizim lig oynanmıyor?" yazarak tepki gösterdi.

Bir diğer paylaşımda ise Samet Toptaş; "Bu işten hayatını kazanan insanlar için hep birlikte Tekerlekli Sandalye Basketbol liglerinin oynanmasını istiyoruz" şeklinde tepki gösterdi.

"Neden bizim ligimiz engelleniyor?"

Mevlüt Erdenci isimli engelli sporcu ise, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na seslenerek, "Kısıtlı imkânlarla tırtıl misali emek ve çabalarla tırmandığımız dağ gibi Avrupa sıralamalarına 3 Aralıkta devam etmek istiyoruz. Sayın Bakanım @kasapoglu 3 Aralıkta liglerimizin başlaması için talimatlarınızı rica ediyoruz" paylaşımını yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübünde Tekerlekli Sandalye Basketbol takım kaptanı olan Ersin Sayın da tepkisini ortaya koyanlardan. Sayın paylaşımında "Tekerlekli sandalye basketbol ligi 8 aydır durdu. Bütün spor branşları başladı. Neden bizim ligimiz engelleniyor sesimizi duyurmamız için destek olur musunuz" ifadelerini kullandı.

Engellilere destek olmak adına tekerlekli sandalyeye oturan ünlü yönetmen ve oyuncu Yılmaz Erdoğan ise paylaştığı videoda, "Tüm engelli dostlarımı, kardeşlerimi spor yapmaya davet ederken, halkımızı da engelli sporunu desteklemeye davet ediyorum. Hep birlikte destek olalım, izleyelim, yardımcı olalım" dedi.

Liglerin başlamasına yönelik istekler sadece sosyal medya üzerinden gösterilmedi. Independent Türkçe'ye konuşan sporcular ve yöneticiler de yapılan paylaşımlara katılarak, liglerin 3 Aralık Dünya Engelliler Günün'de başlaması taraftarı.

"Bizim normal insanlardan hiçbir farkımız yok"

Independent Türkçe'ye konuşan 1907 Fenerbahçe Bedensel Engelliler Spor Kulübü Antrenörü Can Aksu da diğer sporcular gibi liglerin zamanında başlamasını istediğini belirterek, bütün federasyonlara bakıldığında pandemiye rağmen sporun yapılmaya devam ettiğini dile getirip, sadece kendi spor dallarında faaliyetin olmadığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü; 

"Oysa bizim normal insanlardan hiçbir farkımız yok. Pandemi deniyor fakat bununla yaşamayı öğrenmemiz lazım. Bunun dışında bu spordan ekmek yiyen birçok insan var. Evinin geçimini yapmak zorunda olan insanlar var. Buna rağmen federasyonumuzun bu duruma suskun kalması, bu kadar tepkiye rağmen açıklama yapılmaması bizleri üzüyor. Bizim buradaki tek amacımızın sadece kulüplerin oynaması değil, zor durumda bırakılan oyuncuların düşürüldüğü mağduriyettir, bu mağduriyetin giderilmesi çabasıdır"

Can Aksu, "Eğer sezon başlamadan önce federasyon takımlara bu sene böyle bir şey olacağını söyleseydi, bu tepkiyi göstermeyeceklerini, fakat bütün takımlar transferlerini yaptıktan sonra, masraflar yapıldıktan sonra, herkes bir şekilde hazırda beklerken yaşanan gelişme ile bütün takımları zor durumda bırakıldığını" ifade etti.

Aksu, "Biz federasyondan ligin etaplar halinde sürdürmesini istiyoruz. Böyle bir durumda kontrollü olacağını düşünüyorum. Bizim tepkimiz aynı zamanda federasyonun söylediğim şartlarda sezonun 3 Aralık'ta kabul etmesine rağmen geri adım atmasına yönelik" diyerek sözlerini noktaladı.

"Diğer branşlar gibi yıllardır mücadelemiz var"

Independent Türkçe'ye yaşananları değerlendiren bir diğer antrenör ise, Galatasaray Bedensel Engelliler Spor Kulübü Antrenörü Sedat İncesu, şunları söyledi:

"Bizlerin de diğer branşlar da olduğu gibi yıllardır bir mücadelemiz var. Diğer branşlardan hiçbir farkımız yok. Nasıl ki basketbol, Futbol, Hentbol, voleybol, kadın, erkek ve bütün branşlar başladıysa, tekerlekli basketbolcu sporcularımızda bu sporcularla aynı değere, sağlığa ve eşit haklara sahiptir. Bu bağlamda bizim ligimizin de başlamasını istiyoruz"

Galatasaray Bedensel Engelliler Spor Kulübü Antrenörü Sedat İncesu..jpg
Galatasaray Bedensel Engelliler Spor Kulübü Antrenörü Sedat İncesu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sporcuların sözleşmesi fesh ediliyor

Beşiktaş Bedensel Engelliler Spor Kulübü Antrenörü, Kaan Dalay ise, Bu sporu yapan insanların evini geçindirmek zorunda olduğunu hatırlatarak, liglerin durması durumunda, kulüplerin sporcularla sözleşme yapmadığını ve ya sözleşmesi yapılan sporcuların sözleşmesinin fesh edildiği bilgisini paylaştı.

Beşiktaş Bedensel Engelliler Spor Kulübü Antrenörü_ Kaan Dalay.jpg
Beşiktaş Bedensel Engelliler Spor Kulübü Antrenörü  Kaan Dalay / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Engelli insanların bağışıklığı daha yüksek"

Sporcuların mağdur kalmaması adına liglerin başlaması gerektiğinin altını çizen Dalay, gerekli önlemlerin alınması ve etaplar halinde başlamasını istediklerini dile getirerek, federasyonun "engelliler virüsü kaparsa daha kötü olurlar" algısının yanlış olduğunu ifade ederek, engelli insanların bağışıklığının engelsiz insanlardan daha güçlü olduğunu iddia etti.

Pendik Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Baş Antrenörü Selim Savaş Akarsu ise, durumun daha önce üç defa yaşandığını ve her seferinde federasyonun takımları zor durumda bıraktığını ileri sürdü.

Pendik Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Baş Antrenörü Selim Savaş Akarsu.jpg
Pendik Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Baş Antrenörü Selim Savaş Akarsu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İlk olarak geçtiğimiz yıl liglerin bitmesine üç hafta kala pandemiden dolayı görülen vaka sayılarından sonra federasyonun liglerini durdurduğunu dile getiren Akarsu, hiç kimsenin zor durumda kalmadığını gördükleri için desteklediklerini ifade etti.

Daha sonra federasyonun pandemi devam ederken kulüplerden liglere katılım için yazı istenmesine tepki gösterdiklerini söyleyen Akarsu, yazı göndermeyen takımların, caza olarak bölgesel ligden başladığını söyleyerek sözlerini sürdürdü:

"Federasyon'un tekrar 15 Eylül Ayı'nın sonlarında ısrarla lige başvurular yapılmasını istedi. Biz yine pandemiden dolayı tepkimizi göstermeye devam ettik, fakat dinlemediler, milli takımın takvimini esas alarak ligleri 15 Ekim'de başlatmayı uygun gördü. İşin ironi tarafı; Federasyon bunu yaparken hiçbir kulüp başkanını pandemi riski olduğu için davet etmeden online konferansla karar alıyor, ama takımları pandemiye rağmen deplasmana gönderme riskini göz ardı etmeyi de ihmal etmiyor."

Akabinde toplantıdan çıkan federasyonun kararının liglerin ekim sonunda başlaması yönünde olduğunun altını çizen Akarsu, "Sporcu transferleri, antrenmanlar, masraflar yapılmaya başladığı an da  Federasyon 20 Ekim'de bütün süper lig ve birinci lig'de spor yapan takımların yöneticilerini toplayarak bütün sağlık önlemleri alındıktan sonra etaplar halinde liglerin 3 Aralıkta oynaması yönünde kararı aldı. Tabi herkes buna onay verdi. Yine bütün hazırlıklar yapıldığı anda Fearasyon başka bir açıklama yaparak, liglerin başlatılması ve ya başlatılmamasını, Ocak Ayı sonunda değerlendireceği belirtti. Yani bir belirsizlik hâkim oldu. Bu durum birçok Kulübü mağdur etti. Gösterdiğimiz en büyük tepki liglerin başlatılmaması değil, Federasyonunun bize değer vermeden dalga geçer gibi açılamalar yapıp, takımların hassasiyetlerini dikkate almadan kararlar almasıdır" diyerek tepkisini ortaya koydu.

Federasyon ikinci kez açıklama yaptı: Yeniden değerlendireceğiz

Gösterilen tepkiler üzerine TBESF yine resmi hesabı üzerinden ikinci bir açıklama yapma gereği duydu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Federasyonumuzun yönetim kurulu tarafından anbean takip edilen ve kulüplerimizle paylaşılan, Kovid-19 pandemisi süreci ile ilgili gelişmelerin ve 9.11.2020 tarihli Ampute Futbol, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Oturarak Voleybol Lig Müsabakalarının 2021 Ocak ayı sonuna ertelenmesi ile ilgili kararımız, önümüzdeki birkaç gün içinde Yönetim Kurulumuz ve diğer birimler ile yeniden değerlendirileceğini camiamıza saygıyla duyuyuruz"

Fakat 12 Kasım'da yapılan bu açılmanın üzerinden günler geçmesine rağmen, liglerin ertelenmesi kararıyla ilgili bir gelişme yaşanmadı. Sporcular ise yeni bir kararın çıkmasını bekliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU