BM'ye bağlı uluslararası örgütlerinin lider kadrolarında "siyasi genlerden" arınmış olanlar var mı?

İngilizlerin ve Portekizlilerin siyasi geçmişi, kişisel çıkarları ve bu makamlara ulaşmak için önceden bulunmuş oldukları vaatler nelerdir? Bunlar, fotoğrafı netleştirmeye yardımcı olan sorulardır

Fotoğraf: İHA

Etiyopya Genelkurmay Başkanı Burhan Gula, Tigraylıların önde gelen uluslararası isimlerden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'u isyancı örgüt lehine lobi yapmak ve yetkililerine silah teminine yardımcı olmakla itham etti.

Burhan Gula, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

Komşu ülkelerin savaşı kınaması için kampanya yürüttü. Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) silah elde etmesi için çalıştı. Ondan ne bekliyorsunuz? Etiyopya halkının yanında durup  Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin üyelerini kınamasını beklemiyoruz.


DSÖ Sözcüsü Tedros'a yönelik suçlamalarla ilgili bu aşamada yorum yapmadıklarını söyledi.

Her halükarda bunlar, General Burhan'ın şu an itibariyle kanıtlanmamış suçlamaları olmaya devam ediyor. Ancak bugün başka bir şeyden; özellikle insani ve kültürel kuruluşlar olmak üzere uluslararası kuruluşların yöneticilerinin politik yönünden bahsedeceğiz.

Eritreli politikacı ve Etiyopya kökenli akademisyen Tedros Adhanom Ghebreyesus, 1965'te Eritre'nin başkenti Asmara'da doğdu.

Adhanom, Robert Mugabe liderliğindeki Zimbabwe başta olmak üzere Afrika ülkelerinin ve Çin'in açık desteğini alarak Mayıs 2017'de DSÖ Genel Direktörü seçildi.

2012-2016 yılları arasında Etiyopya Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Etiyopya Komünist Partisi içinde önde gelen bir aktivist olduğu biliniyor.

2015 yılında Etiyopya Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı sırada Mısır'a karşı sert bir konuşma yapmıştı. Konuşmasında, "Mısır bizimle savaşmak için çok zayıf" ifadelerini kullanmıştı.

Burada birinci sınıf bir siyasi parti aktivistinden bahsediyoruz. Bu nedenle soruna siyasal yaklaşması garip değil. Şu soru sorulabilir;

"BM'ye bağlı uluslararası örgütlerinin lider kadrolarında ‘siyasi genlerden' arınmış olan var mıdır?"

Herhangi bir yöneticinin ya da uluslararası kuruluşun geçmişi hakkında bilgi sahibi olabilmek için bir dereceye kadar şeffaf ve ihtiyatlı olunmalı.

Böylelikle partizan siyasi entelektüel seçimlere dayanan kararlar ve eğilimler arasındaki sınırlar ile önceki uluslararası sözleşmelere dayanması gereken uluslararası faaliyetler ve kapsayıcı insani-hukuki ortaklıklar arasındaki sınırlar belirginlik kazanmış olur.

Bunlar, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve onun ekibinin yanı sıra BM'ye bağlı tüm kuruluşların yöneticileri için de geçerlidir.

Geçtiğimiz günlerde BM Yemen Özel Temsilcisi, İngiliz Martin Griffiths'in Washington'ı Husi milisleri terörist grup olarak tasnif etmekten vazgeçirmesi için BM Genel Sekreteri Portekizli Antonio Guterres'den yardım istediğine şahit olduk!

İngilizlerin ve Portekizlilerin siyasi geçmişi, kişisel çıkarları ve bu makamlara ulaşmak için önceden bulunmuş oldukları vaatler nelerdir? Bunlar, fotoğrafı netleştirmeye yardımcı olan sorulardır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU