İç savaş korkusunun hakim olduğu Etiyopya'dan yabancı basın kuruluşlarına ültimatom

Tigray bölgesinde meydana gelen çatışmalarda sivil kayıplar yaşandığına dair haberler geliyordu

Etiyopya'da tırmanan çatışmalar nedeniyle siviller komşu Sudan'a sığınıyor (AP)

Etiyopya'da Başbakan Abiy Ahmed'in yönetimindeki askeri kuvvetlerle Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasındaki çatışmalar sürerken, gelişmeleri takip etmeye çalışan bazı yabancı basın kuruluşlarının lisans haklarının askıya alındığı ya da kendilerine uyarı mesajı gönderildiği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel Addis Standard gazetesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Etiyopya Yayıncılık İdaresi'nin (EBA), Reuters haber ajansının bu ülkedeki muhabirinin basın kartını askıya aldığını, BBC ve Deutsche Welle'ye (DW) de uyarı mektubu gönderdiğini aktardı.

EBA'nın böyle bir kararı, "güncel olaylarla ilgili yanlış ve önyargılı habercilik yapıldığı", bu tür yayınların "dünyayı yanıltma ve Etiyopya üzerinde uluslararası baskı kurma niyeti taşıdığı gerekçesiyle aldığı" kaydedildi.
 


Komşu Eritre'yle yaptığı barış anlaşması sonrası 2019 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Abiy'e bağlı ulusal orduyla, Tigray yönetiminin dağlık araziye hakim silahlı ve tecrübeli savaşçılardan oluşan askeri gücü arasında çatışmalar sürüyor.

Tigraylılar bir kez daha savaş atmosferine dahil olurken bu kez riskin çok daha büyük olduğu ve çatışmaların Etiyopya'yı kırılma noktasına getirip tüm Afrika Boynuzu'nu altüst etme ihtimali taşıdığı konuşuluyor.

Yakın zamana kadar ABD'nin yakın bir askeri müttefiki sayılan Etiyopya; Eritre, Cibuti ve Somali'yle birlikte içinde yer aldığı Afrika Boynuzu'nun stratejik temel taşı olarak görülüyordu. Ancak Eritre'ye sıçrayan çatışmalar yüzünden binlerce kişi Sudan'a akın ederken Etiyopya'nın Somali'deki barışı koruma misyonu da tehdit altında bulunuyor.
 


Analistler, tarafların sergilediği uzlaşmaz tavır nedeniyle Etiyopya'nın sınırlarını çoktan aşan uzun ve kanlı bir savaşın kapıda olduğu öngörüsünde bulunuyor.

Çatışmaların hızla savaş ortamını hazırlaması nedeniyle Etiyopya'da "etnik temizlik", hatta "soykırım" işlenmesi ihtimaline dair uyarılar gündeme geliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi Özel Danışmanı Pramila Patten ve Sivilleri Koruma Özel Danışmanı Karen Smith geçen gün yayımladıkları ortak açıklamada, "Etiyopya'da vahşet suçlarının işlenme riski hâlâ yüksek" ifadesini kullanmıştı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU