Pizza şefinin yalanı ortaya çıkınca dünyanın en katı tecridinden vazgeçildi

Yapılan testlerde sadece 25 vaka tespit edilmesi, yetkililerin biraz fazla tepki vermiş olabileceği yorumlarına yol açtı

Güney Avustralya'da tecridin başlamasıyla sokaklar boş kaldı (AFP)

Avustralya’nın Güney Avustralya eyaletinde Kovid-19’a karşı başlayan “dünyanın en katı tecrit uygulaması”, tecrit kararı alınmasına neden olan bir kişinin virüsün yayılmasıyla ilgili yalan söylediğinin ortaya çıkması üzerine erken bitirilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyalette önceki gün katı tecrit önlemleri hayata geçirilmiş, her haneden günde tek kişinin sadece zorunlu ihtiyaçlar için dışarı çıkmasına izin verileceği açıklanmıştı. Restoran ve kafeler kapatılırken insanların spor yapmak ve köpek gezdirmek için dışarı çıkması da yasaklanmıştı.

Yetkililer, tecrit kararı alınmasında etkili olan bir kişinin yalan söylediğinin tespit edilmesi üzerine, zorunlu tecridi planlanandan üç gün önce cumartesi bitirmeye karar verdi. Virüs takip görevlilerine eve sipariş ettiği pizzanın paketinde virüs olduğunu söyleyen adamın, aslında pizza şefi olduğu ortaya çıktı.

“Ne kadar kızgın olduğumu anlatamam”

Eyalet Başbakanı Steven Marshall, söz konusu kişinin paket servisle gelen pizza paketiyle virüsün bulaşabildiğini öne sürerek yetkilileri yanlış yönlendirdiğini belirtti. Marshall, “Ne kadar kızgın olduğumu anlatamam. Bu kişinin eylemleri bizi çok öfkelendirdi ve ne gibi sonuçları olacağını dikkatle ele alacağız” dedi. Öte yandan bu kişi hakkında ceza bir süreç başlatılmayacağı bildirildi.

Olayın ortaya çıkmasına rağmen tecridin bir süre daha devam etmesine karar verilirken, söz konusu pizza restoranı müşterilerinin test yaptırması zorunluluğu da kaldırılmadı. Çarşamba günü başlayan tecrit sonrası 10 binlerce kişiye Kovid-19 testi yapılırken sadece 25 vaka bulunması, yerel yönetimin tecrit kararıyla biraz fazla tepki vermiş olabileceği yorumlarına yol açtı.


Independent Türkçe, BBC, Bangkok Post

DAHA FAZLA HABER OKU