İBB’nin onaylanan 2021 bütçesi 10 bakanlığın bütçesinden daha büyük

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, 28 milyar 900 milyon TL'lik 2021 yılı bütçesi, oy çokluğu ile kabul edildi. Kabul edilen bütçe, 10 bakanlığın 2021 bütçesinden daha fazla

İBB Meclisi'ndeki bütçe görüşmelerinde AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, İmamoğlu'nun 500 günlük icraatlarını eleştirdi / Fotoğraf: İHA

İBB Meclisinin kasım ayı toplantılarının 5. birleşimi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlığında Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi.

İBB 2021 yılı bütçesini meclise sunan İmamoğlu, hedefledikleri proje ve yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19 salgınına karşın 2020 yılında başarılı bütçe yönetimi yaptıklarını savunan İmamoğlu, "2020 yıl sonu itibarıyla gerçekleşecek özet rakamları verecek olursak, toplam gelirlerimiz 19,3 milyar liraya gerileyecek. Giderlerimiz ise 19,5 milyar liraya bağlanacak. Bu kaotik yılın tüm zorluklarına rağmen, 4,6 milyar liralık kredi geri ödemesiyle yılı kapatacağız" ifadelerini kullandı.

Bütçe rakamları

Kaynakların imkan verdiği ölçüde işlerin durmasına asla izin vermediklerini dile getiren İmamoğlu, İBB ve bağlı iştirak şirketlerinin yatırımlarına devam ettiğini söyledi.

2020 yılının ilk 10 ayında 3,9 milyar lira kredi borç ödemesi yaptıklarını belirte İmamoğlu, 2021 bütçesinde 25,5 milyar lira gelir, 28,9 milyar lira gider hesaplandığını ve 3,4 milyar lira açık olduğunu söyledi.

İmamoğlu, “İştiraklerimiz tarafında 2021 yılındaki toplam bütçemiz 31 milyar lira, öngördüğümüz toplam iştirak karları ise 2 milyar lira olacak. Böylelikle toplam bütçemiz 75,5 milyar liraya ulaşacaktır" dedi.

2021 yılında 28,9 milyar liralık gider bütçesinin üçte birinin yatırım bütçesi olduğunu belirten İmamoğlu, 11,1 milyar lira civarında yatırım yapacaklarını ifade etti.

İstanbul'u bütçe disiplinine sadık kalarak yönetme sözü veren İmamoğlu, borçları ödemenin yanında, yatırımlara ve hizmetlere devam edeceklerini kaydetti.

25 milyar 850 milyon TL'den 28 milyar 900 milyon TL'ye çıkarılan 2021 yılı bütçesi mecliste 223 kabul, 9 ret oyu ile kabul edildi.

300 metrobüs için 90 milyon avro dış borca onay

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, 300 metrobüs alımı için dış borcu onayladı. 

İETT'nin 2021 yatırım programı taslağında bulunan yüksek kapasiteli 300 yeni otobüs alımında kullanılmak üzere 90 milyon avro dış borçlanma için yetki talep edildi.

Gündem maddesi komisyondan geldiği gibi oy birliğiyle kabul edildi.

İBB Meclisi önceki birleşiminde de Kovid-19 salgını dolayısıyla belediyenin acil ihtiyaçlarının karşılanması için Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 600 milyon TL iç borçlanma yetkisi vermişti.

Tevfik Göksu'dan İBB bütçesine borçlanma eleştirisi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, belediyenin 2021 yılı bütçesinde yaklaşık 9 milyar lira borçlanma bulunduğunu söyleyerek Ekrem İmamoğlu’nu eleştirdi.

Göksu, “Şu an İstanbul Büyükşehir Belediyesinin getirdiği bütçede ne kadar borçlanma var, biliyor musunuz? Yaklaşık 9 milyar lira borçlanma var. Aslında İBB gider bütçesi 34,5 milyar. 2 yılda bu kenti soktuğunuz borç miktarı 24 milyar lira. AK Parti döneminin bütün yıllarını aldığınızda ortalama 5 milyar lirayı geçmiyor ve o kadar yatırım yapmış” dedi.

İstanbul'un ilk 500 gününün maalesef "iletişim illüzyonları" ile geçtiğini söyleyen Göksu, "Kalıcı hizmetler yapmak yerine, '-mış' gibi yapılmıştır. Çok büyük vaatlerle göreve gelen Sayın Başkan'ın 500 günde tüm enerjisini iletişim illüzyonlarına ayırdığı görülmüştür" dedi.

İBB yönetiminin İstanbul'un problemlerine karşı kayıtsız kaldığını savunan Göksu, yönetimin başarısızlıklarını örtmek için "engelleniyoruz" şeklinde bahane ürettiğini kaydetti.

İBB'nin 2021 bütçesinde rekor borçlanma olduğunu dile getiren Göksu, "İstanbul'un bütçesini yüzde 50 artıracağını söyleyen Sayın Başkan İstanbul'un ana damarını oluşturacak yatırım bütçesini yüzde 32 azaltıyor. Bütçe küçülmüş yatırım küçülmüş nerede bu paralar? Yok" diye konuştu.

Bütçedeki zamlara değinen Göksu, vergi gelirlerinde yüzde 37 zam olduğunu aktardı.

Ayrıca bütçede çok büyük israf olduğunu belirten Göksu, “İki senede bütçe yüzde 25 artmışken, mal ve hizmet alımı yüzde 70 artmış. Mal ve hizmet alımı şu demek, yarın kullanmayacağınız ürün demektir. Bu demektir ki, bol miktarda israf, bol miktarda  reklam ve tanıtım harcaması yapılacak" dedi.

İmamoğlu: Vakit kaybetmeden tedbir alınmalı

İBB'nin 2021 yılı bütçesinin sunumunu yapan İmamoğlu sözlerine İstanbul'daki koronavirüs salgını hakkında bilgiler verdi. İmamoğlu, “Salgın başladığından beri en yüksek hasta sayılarını, en hızlı yayılma oranlarını ve en fazla vefat vakalarını gördüğümüz çok riskli ve çok zorlu bir süreçteyiz. Bu süreci sadece maske ve mesafe tedbiri ile atlatamayız. Türkiye ekonomisinin motor gücü İstanbul, ülkedeki hasta sayısının yarısını barındırır hale gelmişse, vakit kaybetmeden ciddi tedbirler alınmalıdır” dedi.

Alınan tüm tedbirlere rağmen, 17 Kasım 2020 tarihi itibariyle, İBB ve iştirak şirketlerinde çalışanı yaklaşık 2000 personelin Kovit-19 testlerinin pozitif, bin 322 personelin de karantina altında olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, pandemide 21 İBB çalışanının hayatını kaybettiğini söyledi. İmamoğlu ölü sayıları hakkında ise "Daha önce de açıkladığım gibi, sadece İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü’ne defin için gelen ve sağlık kuruluşlarından ölüm nedeni ‘bulaşıcı hastalık’ olarak bildirilen vatandaşlarımızın sayısı, Türkiye geneli için açıklanan sayıdan her gün ortalama 50-60 kişi daha fazladır” diye konuştu.

"Hükümetimizin, yerel yönetimlere herhangi bir desteği yok"

Dünya devletlerinin, pandemiyle mücadele sürecinde, ellerinden gelen her türlü yolla yerel yönetimleri desteklediğini aktaran İmamoğlu, “Bizde ise, en az 1 yıl daha süreceği anlaşılan salgınla mücadelede, hükümetimizin, yerel yönetimlere herhangi bir desteği yoktur. Bırakın desteği, pek çok konuda engelleme ve yok sayma uygulamaları malumunuzdur” şeklinde konuştu.

İmamoğlu, 2020 tablosunda kendilerini en fazla zorlayan faktörü “Bizden önceki yönetimin, İBB’ye yüklemiş olduğu 5,8 milyar TL ticari borcun yanı sıra, 2 milyar Euro’nun üzerindeki finansman borçlarıdır. Ticari borç geç ödendiğinde TL bazında olduğu için müteahhidimizi zor durumda bırakırken finansal borç İBB’ye her koşulda artan kur ile her gün önemli maliyetler yazmaktadır. 2020 Ocak ayında 6,6 TL olan Euro’nun Kasım başı itibariyle 9,1 liraya yükselmesinin 16 milyon İstanbulluya yüklediği ek borç yükü, 5,4 milyar Türk Lirası’dır. Bu rakam ne demek biliyor musunuz sevgili meclis üyeleri? Bu rakam tüm İBB kadrolarının maaşlarının yaklaşık 3,5 yıllık toplamı demek” sözleriyle dile getirdi.

“Kur farkından dolayı hem Türkiye’nin hem de İBB’nin başına gelenler, ‘döviz lobisinin’ veya ‘faiz lobisinin’ ülkemize saldırmasının sonucu değildir. Ekonomiyi yönetenlerin aldıkları yanlış karar ve yürüttükleri politikalarının sonucudur bu olanlar” diyen İmamoğlu, “Koskoca ülkenin ekonomisini, liyakatsiz kişilerin yönetimine verirseniz, bunlar olur. Ne yazık ki, son yılların özeti budur. Bu konuda, acilen ama acilen telafi edici politikaların geliştirilmesi şarttır. Bunun için öncelikle; Merkez Bankası’nın para politikasını bağımsız bir şekilde belirlemesi ve serbest piyasa ilkelerine uygun, öngörülebilir politikaların uygulaması esas olmalıdır” şeklinde konuştu.

“Bütçe harcamalarının kamu vebali taşıdığı bilinci ile kamu vicdanını rencide edecek hiçbir harcama yapmadık” diyen İmamoğlu, geçmiş yönetimle kendileri arasındaki farkları, şu sözlerle örneklendirdi:

Halka yararı olmayacak, katma değer yaratmayacak, toplumsal fayda sağlamayacak hiçbir projeyi yapmadık. Hizmetlerimizi ve yatırımlarımızı da bizden önceki dönem rakamlarının çok altında fiyatlarla gerçekleştirmeyi başardık. Örneğin; sizin 83 milyon liraya yaptığınız selatin camilerinin temizliğini, biz, iş kapsamını büyüttüğümüz halde, 26 milyon liraya yaptırıyoruz. Örneğin; sizin 26,6 milyon liraya yaptırdığınız web sitesinin çok daha iyisini biz, 3,4 milyon liraya yaptırıyoruz. Örneğin; sizin İston A.Ş.’ye 11 milyon liraya satın aldığınız aynı kumu, biz, bir buçuk yıl sonra 7 milyon liraya alıyoruz. Örneğin; aynı kağıt havluyu bile yüzde 50 daha düşük fiyata alabiliyoruz.

10 bakanlığın bütçesinden fazla

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2021-2023 dönemini kapsayan Orta Vadeli Mali Plan’a (OVMP) göre Bakanlıkların 2021 bütçeleri dikkate alındığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi 10 bakanlığın bütçesinden büyük.

Bütçesi İBB’den daha düşük olan bakanlıklar ise şöyle:

Adalet Bakanlığı: 22,8 milyar TL

Gençlik ve Spor Bakanlığı:  22,8 milyar TL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: 17,4 milyar TL

İçişleri Bakanlığı: 10.6 milyar TL

Ticaret Bakanlığı: 6,5 milyar TL

Dışişleri Bakanlığı: 5,7 milyar TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: 4,7 milyar TL

Kültür ve Turizm Bakanlığı: 4,1 milyar TL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: 3,3 milyar TL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: 3,1 milyar TL

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU