Ümit Özdağ'ın başlattığı "anayasa taslağı" tartışması sürüyor: HDP ve Saadet Partisi de bir taslak çalışmasına katılmadıkları iddiasında

HDP Grup Başkanvekili Beştaş, çalışmaya katılmadıklarını belirtirken, Saadet Partisi Sözcüsü Aydın'da tartışmanın gündem değiştirme amaçlı yapıldığını söyledi

Ümit Özdağ'ın gündeme getirdiği "anayasa taslağı" tartışması sürüyor / Fotoğraf: Twitter

İYİ Parti'den ihraç edilen İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın başlattığı "anayasa taslağı" tartışması sürüyor.

Özdağ'ı yalanlayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Biz ne HDP ile ne CHP ile ne Saadet Partisi ile herhangi bir anayasa çalışması yapmadık" demişti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da "Anayasanın toplumsal uzlaşmayla hazırlanması lazım. Bizim dört partiyle bir araya gelip, oturup anayasa taslağı hazırlamamız asla söz konusu olmadı. Böyle bir şey yok" ifadelerini kullanmıştı.

Özdağ, iddiasının arkasında durmaya devam ederken, bu kez de Halkın Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın açıklamada bulundu. 

Independent Türkçe'ye konuşan Beştaş ve Aydın, her iki partinin de bahse konu olan "anayasa çalışmasında" yer almadığını savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Böyle bir çalışma olsaydı söylerdik"

HDP olarak sözü edilen partilerle bir anayasa çalışması içerisinde yer almadıklarını belirten Beştaş, konunun bu şekilde tartışılmasının kesinlikle doğru olmadığını söyledi.

CHP ve İYİ Parti'nin çalışmada yer almadıklarına dair açıklama yapmalarına rağmen tartışmanın sürmesine anlam veremediklerini kaydeden Beştaş, "Geçen hafta da söyledik ‘bu çalışmada yer almadık' diye. Bu tartışmanın tarafı değiliz. Ama Türkiye'nin şu anda demokratik bir anayasaya ihtiyacı var. Meclis'te grubu olsun olmasın bize göre Türkiye'deki bütün partilerin öncelikli meselesi anayasa tartışmasıdır" dedi.

Sürdürülen tartışmalarla sanki yasa dışı, gayri meşru bir şey yapılıyormuş gibi algı yaratıldığını ifade eden Beştaş, "Böyle bir çalışma olsaydı söylerdik. Ama olmadı. Yapılan tartışmanın yöntemi doğru değil. Partilerin birbirleriyle görüşmesi, iletişimde bulunması ve anayasa taslağı tartışmasına katılmasından daha doğal ne olabilir. Daha HDP yokken, biz Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) olarak 2011 yılında AKP, MHP ve CHP ile anayasa uzlaşma komisyonunda oturmuş bir partinin devamıyız. O komisyonda sözünü ettiğim partilerle bunu uzun uzun tartıştık" hatırlatmasında bulundu.

"Türkiye 1982 darbe anayasasından kurtulmalı"

Gereksiz tartışmalarla gelecekte olabilecek anayasa tartışmalarının önünün kesilmek istendiğini aktaran Beştaş, şunları kaydetti:

"Bunun asılsız ve doğru olmasından öte her şeyden önce ortada bir suç varmış gibi bir tartışma kabul edilemez. Önemli olan Türkiye'nin en temel ihtiyacı olan konuları konuşmasıdır. Ülke 1982 darbe anayasasından çıkışın yollarını bulmalı. HDP olarak daha önce defalarca yeni bir anayasanın ihtiyaç olduğunu ifade ettik. Diğer partiler de bunu zaman zaman söyledi. Hele hele bu Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nden sonra bu sistemin yürümediğini, Türkiye'nin gitgide hem ekonomik hem de siyasal olarak bir çıkmaza girdiğini bütün dünya gibi bizde ifade ediyoruz."

HDP'siz yeni bir anayasa çalışmasının yapılamayacağını ifade eden Beştaş, "Tartışmaların yapılış şekli çok yanlış. Oraya katılıp katılmama üzerinden değil ama Türkiye'nin anayasa ihtiyacı varsa tabii bize de gelinmesi gerekiyor. Her şeyden önce HDP'siz bir anayasa yapılamaz. Eğer yapılacak ve bir tartışma olacaksa Türkiye'nin 3'üncü büyük partisi olarak tabii ki bize gelinmesi gerekiyor. HDP'nin içinde yer almayacağı bir çalışması anayasa çalışması olmaz" ifadelerine yer verdi.

"Bu tip gündemler olsa olsa iktidar partisinin işine gelir"

Türkiye'nin mevcut anayasasının bir darbe ve yamalı bohça anayasası olduğunu belirten Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, bunun herkes tarafından kabul edildiğini söyledi.

Ülkenin yeni ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı olduğu öteden beri konuşulduğu ifade eden Aydın, "Bu ihtiyaç öteden beri konuşuluyor. Yeni ve özgürlükçü bir anayasa, bu ülkede yaşayan farklı toplum kesimlerinin mutabakatıyla olabileceği bir toplumsal sözleşme haline gelmesi gerekiyor" dedi.

Saadet Partisi olarak bugüne kadar iddia edildiği gibi linç edilen siyasi partilerle bir anayasa metni üzerinde oturup müzakere etmediklerini vurgulayan Aydın, devamında şunları söyledi:

Bu tip gündemler olsa olsa iktidar partinin işine gelir. Bu Türkiye'de bir tarafta ekonomik girdabın, bir tarafta dövizin içinde olduğu durum ve diğer taraftan Hazine Bakanı'nın istifasının üstünün örtülmesi için emredilmiş bir gündemdir. Partiler toplantıya bir anayasa çalıştayı çerçevesinde bir araya gelmediklerini ifade etmiş olmalarına rağmen hala gündemde kalıyor olması da manidardır.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU