İYİ Parti'li Poyraz: Anayasa değil, takvim çalışmasıydı

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz "Bu metni bugün yeni bir çalışma gibi gündeme getirmek, Türk siyasetini manipüle etmeye dönüktür" dedi

Fotoğraf: AA

İyi Parti'den ihraç edilen İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın İYİ Parti'nin CHP, Saadet Partisi ve PDP ile birlikte anayasa çalışması yaptığı iddiasına bir yanıt da İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz'dan geldi. 

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’a konuşan Poyraz, 4 partinin anayasa taslağı hazırlamadığını, Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş için takvim çalışması yaptığını söyledi. Poyraz, 2012’de meclise sunulan metni, yeni bir çalışma gibi gündeme getirmenin "Türk siyasetini manipüle etmeye dönük" olduğunu iddia etti.

Poyraz; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 4 Haziran 2018’deki "parlamenter sistemin nasıl, hangi aralıkta olacağının yol haritasının paylaşılması konusunda" gerçekleştirdikleri görüşmeyi ve bunun üzerine Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin "temel ilke ve hedefleri" konusundaki çalışmasını 21 Haziran 2018’de "Tutum Belgesi" olarak açıkladıklarını anımsattı.

Kılıçdaroğlu ve Akşener’in "İyileştirilmiş Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili çalışma yapıyoruz" dediğini belirten Poyraz, "Saadet Partisi, Demokrat Parti, İYİ Parti ve CHP yetkilileri 21 Haziran’da bunun takviminin ne olacağına ilişkin ilanat yapıyor. Bu, bir anayasa değil. Bu, bir takvim çalışması" diye konuştu.

Poyraz, "Beraber hareket ettiğimiz tek konu bu. Ne kadar sürede, hangi süreçle İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçilir. Bu kadar" ifadelerini kullandı.

Anayasa taslağı" olarak iddia edilen metnin, 2012’de, o dönem Meclis’teki AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin bulunduğu Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunulan metin olduğunu söyleyen Poyraz, "Bu metni bugün yeni bir çalışma gibi gündeme getirmek, Türk siyasetini manipüle etmeye dönüktür" dedi.

Bir ihraç, bir istifa

İYİ Parti’de kongre sürecinde "liste" tartışmalarıyla başlayan süreç İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın partisinin İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu’ya yönelik FETÖ’cü ithamıyla sürmüştü..

Özdağ ve Adana Milletvekili İsmail Koncuk; İYİ Parti, CHP, HDP ve Saadet Partisi’nin ortak anayasa çalışmaları yaptığını da iddia etmişti.

Cumhuriyet'ten İpek Özbey'e konuşan Özdağ, şu ifadelerl kullanmıştı:

Ben televizyonda HDP ile yakınlaşmadan bahsetmemiştim ancak HDP konusunda yalan söyleyen birisi varsa o ben değilim. Bana, İYİ Parti Milletvekillerine, bütün İYİ Parti seçmenine ve Türk milletine HDP ile ilişkiler konusunda Meral Akşener doğruları söylememiştir. 2018 genel seçimlerinden önce İYİ Parti’den iki kişi Akşener’in talimatı ile divandan habersiz CHP, Saadet ve HDP’lilerle birlikte oturup dört ay boyunca seçimlerin ikinci tura kalması durumunda açıklanacak bir anayasa hazırlamışlar. Ve bundan benim ancak yerel seçimlerden sonra haberim oldu.

Özdağ sevk edildiği disiplin kurulu tarafından İYİ Parti’den ihraç edilirken Koncuk da istifa yolunu seçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Özdağ: Keşke Demirtaş'a verdiği kadar değer verseydi 

İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ partisinden ihracının ardından yaptığı açıklamada "Kavuncu’yu savunmak adına beni ihraç ettiler. Ben hala İYİ Parti’yi kendi partim olarak görüyorum. Bugün ihraç edildim ama mahkemeye götüreceğim süreci" diye konuşmuştu.

Özdağ açıklamalarına şöyle devam etmişti:

Türk milliyetçiliği İYİ Parti’den ihraç ediliyor. Bu sadece benimle ilgili değil. Türk milliyetçiliği kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Biz bu partiyi demokrasiyi gerçekleştirmek için kurduk. Eğer ben milletvekili olarak genel başkanı eleştiremeyeceksem, orada bir sorun var. Keşke Sayın Akşener sabah kahvaltısı ikram ederim dediği Selahattin Demirtaş kadar bana da değer verseydi ve bana da bir kahve ikram edip ‘Ümit Bey sizinle yollarımızı ayırmak istiyorum’ deseydi.

Parti kuracağına dair çıkan iddialara da yanıt veren Özdağ, "Parti kurmayacağım, başka bir partiye de geçmeyeceğim. Partime geri dönmenin mücadelesini vereceğim" diye konuşmuştu.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU