Alman ve Fransız dışişleri bakanlarından Biden'a "Ankara'ya karşı ortak tutum" çağrısı

Fransa ile Almanya dışişleri bakanları, ABD'ye yeni başkan seçilen Joe Biden'ı Ankara'ya karşı 'transatlantik birliği'ni güçlendirmeye çağırdı

Kolaj: Independent Türkçe

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Die Zeit, Le Monde ve Washington Post gazetelerinde yayınlanmak üzere ABD-Avrupa ilişkilerine ilişkin olarak ortak bir makale kaleme aldı.

"Avrupa ve ABD'nin yeni bir transatlantik anlaşmaya ihtiyacı var" sözleriyle başlayan makalede bakanlar, yakın ilişkilere, ortak değerlere ve menfaatlere dayalı ABD-Avrupa ortaklığının küresel değişimlere ayak uydurması amacı taşıdıklarını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Makalede, "Ülkelerimiz Almanya ve Fransa, uluslararası ortaklıklara ve ABD ile Avrupa arasındaki dostluğa inanan seçilmiş Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte bu hedef doğrultusunda çalışacaktır" sözlerine yer verildi.

"Onarılacak çok şey var" diyen Bakanlar, Atlantik'in her iki yakasında da yeni bir başlangıca yönelik beklentilerin yüksek olduğuna dikkat çekti. Makalede, Avrupalıların da Amerikalıların da toplumlardaki bölünmenin nedenlerini ele almak gibi bir yükümlülüğü olduğu vurgulandı.

Türkiye konusunda ortak hareket etme talebi

"Biz Avrupalılar olarak ABD'nin, İran'ın nükleer programının sadece barışçıl amaçlarla kullanılması konusunda bizimle birlikte hareket etmesini istiyoruz" diyen bakanlar, "Ayrıca Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sorunlu tavırlarını da ele almamız gerekiyor" sözleriyle makalede Türkiye politikasına da yer verdi.

Bakanlar ortak makalelerinde, "Atlantik'in her iki yakasında da güvenliğimizi ve toplumlarımız tehdit eden terörizmle ve radikalleşme ile mücadelede de el ele hareket etmeliyiz" dedi.

Avrupa'da ortak güvenlik ve savunma kapasiteleri geliştirildiğini ifade eden bakanlar, bunun için hem AB'nin hem de NATO'nun güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Makaleye, "Dün olduğu gibi bugün de ABD ile Avrupa kadar iyi, yakın ve doğal ortaklar mevcut değil" sözleriyle sona erdi.

 

DW, Indepndent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU