Dünyanın en büyük ticaret ortaklığı, ABD’de endişe yarattı

RCEP, hem dünya nüfusunun hem de küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30’unu kapsıyor

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması, 8 yıl süren müzakerelerin ardından pazar günü imzalandı (Reuters)

Asya Pasifik'teki 15 ülkenin dünyanın en büyük serbest ticaret bloğunu kurması, ABD’de huzursuzluk yarattı. ABD Ticaret Odası, pazar günü kurulan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık'a (RCEP) değinerek, anlaşmanın ABD’nin ticari süreçlerde geride kalmasına yol açmasından endişe duyduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Avustralya, Endonezya ve Malezya’nın aralarında olduğu Asya Pasifik’teki büyük ekonomileri ilk kez aynı çatı altında buluşturan RCEP, hem dünya nüfusunun hem de küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30’unu kapsıyor. Anlaşma, üye ülkeler arasındaki gümrük vergilerinin kademeli olarak azaltılmasını öngörüyor. Bloğun Çin’in küresel ticaretteki etkisini genişletirken, ABD ve Avrupa’nın etkisiniyse sınırlayabileceği belirtiliyor. 

ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myron Brilliant, ABD’li üreticilerin, ihracatçıların ve işçilerin Asya pazarlarına daha fazla erişim sağlaması gerektiğini belirtti. Brilliant, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’in adil olmayan ticari uygulamalarına karşı attığı adımların, ABD ihracatına Asya’da sınırlı olanaklar sunduğunu ifade etti.

ABD, Trump’ın kararıyla 2017’de Trans-Pasifik Ortaklığı’ndan (TPP) çekilmişti. Dolayısıyla ülke, dünyanın en hızlı büyüyen bölgesindeki iki kapsamlı ticaret anlaşmasının dışında kalmış durumda.

Brilliant, ABD’nin TPP’den çekildikten sonra Asya’da yeni bir kapsamlı ticaret anlaşması imzalamadığına dikkat çekti. ABD’nin mevcut ticaret anlaşmalarında dijital ticaret ve fikri mülkiyet konularında daha ciddi önlemler bulunduğunu vurgulayan Brilliant, “RCEP’teki eksiklikler nedeniyle ABD’nin bu bloğa katılmasını tavsiye etmiyoruz. Ancak ABD bölgedeki güçlü ekonomik varlığını sürdürmek için daha ileriye dönük ve stratejik çabalar geliştirmeli. Yoksa dünyadaki temel gelişim motorlarından birinin biz olmadan çalışmasını dışarıdan izleme riskiyle karşı karşıya kalırız” dedi.

Yetkili, ABD’nin Asya Pasifik pazarlarına ihracatının son yıllarda düzenli olarak arttığını ancak ABD şirketlerinin pazar payında düşüş yaşandığını vurguladı.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU