Avrupa'da kuş gribi tehlikesi: Fransa ve Danimarka'da salgın vakaları tespit edildi

Fransa ve Danimarka'da bazı çiftliklerde kuş gribi tespit edilmesi sonrası, binlerce kümes hayvanı itlaf edildi

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında dünya genelinde bir artış yaşanırken, Avrupa'da da kuş gribi vakaları ortaya çıkmaya başladı.

2 hafta önce Hollanda'daki bazı çiftliklerde kuş gribine rastlanmasının ardından, Fransa ve Danimarka'da da vakalar tespit edildi.

Fransa’nın Korsika Adası’ndaki bir çiftlikte, kuş gribi görülmesi üzerine yüzlerce tavuk itlaf edilirken, Danimarka’da da ülkenin batısında görülen vakalar sonucu 25 bine yakın kümes hayvan itlaf edildi.

Fransa’da hükümet, salgının yayılmasını önlemek için ulusal çapta önlemlerin artırılması talimatını verdi. Danimarka ise yumurta ihracatını askıya aldı.

Fransa’da kuş gribi ihtimaline karşı ülke genelinde 5 Kasım’da 45 bölgede kümes hayvanları için karantina ilan edilmişti.

Göçmen kuşların, rotaları üzerindeki yerlere kuş gribi taşıması riski bulunduğu için 45 bölgedeki kümes hayvanlarının karantinaya alınması ya da güvenlik ağıyla korunması zorunlu kılınırken, pazarlarda canlı kümes hayvanı satışı ile avcıların av kuşlarını kullanması da yasaklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başka ülkelerde de tespit edildi

Bu ay başında Japonya'daki Kagawa eyaletinde bulunan bir tavuk çiftliğinde kuş gribi vakası tespit edilmişti.

Kümesteki yaklaşık 330 bin tavuğun itlaf edilmesi kararı verilmiş ve çiftliğin 3 kilometre çevresinde tavukların dolaştırılması, yumurta nakliyatı ile 10 kilometre çapına sevk edilmesi yasaklanmıştı.

Hollanda'da ise 200 binden fazla tavuk itlaf edilmişti. Son dönemde ayrıca Belçika, İrlanda ve Rusya’da vakalar görülmüştü.

Danimarka'da vizonlar mutasyona uğrayan Kovid-19 nedeniyle uyutulacak

Danimarka'da çiftliklerde yetiştirilen 15-17 milyon civarındaki vizonun, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) hayvanlarda mutasyona uğradığının tespit edilmesi üzerine uyutulacağı bildirilmişti.

Basın toplantısında konuşan Başbakan Frederiksen, Kovid-19'un Danimarka'daki çiftliklerde yetiştirilen vizonlarda mutasyona uğradığını ve insanlara bulaştığını söyledi.

Mutasyona uğrayan virüse karşı antikor tedavisinin gücünün düştüğünü ve hafif etki ettiğini kaydeden Frederiksen, "Danimarka'da çiftliklerdeki tüm vizonlar uyutulacak. Damızlık vizonlar da dahil. Bu zorunlu bir karar" dedi.

 

Independent Türkçe, Euronews
 

DAHA FAZLA HABER OKU