Biden: Pfizer ya da Moderna'nın koronavirüs aşısını tereddüt etmeden yaptırırım

Başkan seçilen Biden, "Fauci, Moderna ve Pfizer'in, güvenli olduğu ve yaptırılabileceği sonucuna varması halinde" hiç tereddüt etmeden aşı olacağını söyledi

Joe Biden geçiş döneminde Trump'ın ekibinden salgına dair işbirliğinde bulunmalarını istedi (Reuters)

Başkan seçilen Joe Biden pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Başkan Donal Trump'ın Beyaz Saray ekibinden Kovid-19'u atlatma çabalarında işbirliğinde bulunmalarını istedi ve "aşı yaptırmada tereddüt etmeyeceğini" belirtti.

Biden gazetecilere yaptığı açıklamada, "Eğer Fauci, Moderna ve Pfizer güvenli olduğu ve yaptırılabileceği sonucuna varırsa aşı olmakta tereddüt etmem" dedi.

Biden, "Şu an insanların aşıyı sorgulamasının tek sebebi Donald Trump" diye ekledi.

Başkan seçilen Biden, Trump yönetimini, geçiş dönemine dair toparlanma çabalarına uymayarak sergilediği "sorumsuz" davranıştan ötürü kınarken "aşının insanlara ulaşmasının biraz zaman alacağını" da kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden ve başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris açıklama yapmadan önce iş dünyası ve işçi sınıfı liderleriyle bir araya gelmiş, Senato'ya Demokratların ağırlıkta olduğu Temsilciler Meclisi'nin bu yıl kabul ettiği geniş kapsamlı koronavirüs yardım tasarısını geçirmesi çağrısında bulunmuştu.

HEROES Yasası (Sağlık ve Ekonomide İyileşme Acil Çözümler Yasası, ‘kahramanlar’ anlamına gelen ‘HEROES’ kısaltmasıyla adlandırılıyor) olarak bilinen 3 trilyon dolarlık (yaklaşık 23 trilyon TL) tasarı, Amerikalıların çoğuna doğrudan nakit ödeme yapmanın yanı sıra ülke çapında 250 binden fazla kişiyi öldüren pandemiden etkilenenlere kapsamlı bir dizi kaynak sağlayacak.

Biden'ın bu açıklamaları, günlük istihbarat brifingleri dahil olmak üzere Trump yönetiminin yeni seçilen başkana normal bir geçişin gerektirdiği önemli materyalleri vermeyi reddettiği bir sırada geldi. Seçim sürecine bir yığın yasal itirazda bulunma yemini eden ve bu girişimlerinin birçoğu mahkemeler tarafından reddedilen Trump, Biden karşısında mağlubiyeti hâlâ kabul etmedi.
 


Videolu konferansın ardından konuşan Harris ise başkan seçilen Biden'la kendisinin "kaybedecek zamanı olmadığını" söyledi ve önlerindeki yolun "kolay olmayacağını" ekledi.

Ülke ekonomisi yerine virüsü "devre dışı bırakmak" istediğini belirten Biden da ABD genelinde bir kapatma uygulamadan ziyade ciddi salgınların yaşandığı belli bölgelerde tecrit önlemleri alınmasını öngören ulusal planını işaret etti:

Virüsü devre dışı bırakıp çalışanlara ve işletmelere ekonomik yardım sağladığımızda, eskisinden çok daha iyi bir noktaya gelecek şekilde toparlanmaya başlayabiliriz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU