İsrail'in Batı Şeria ve Lübnan'dan geçişleri engelleme planı

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, Batı Şeria ya da İsrail-Filistin arasındaki ayrım duvarından sızma girişimlerine karşı “tetikte olma” çağrısı yapt

El-Halil yakınlarından İsrail’e kaçak geçen Filistinli işçiler / Fotoğraf: AFP

Tel Aviv'den ordu kaynakları dün şafak vakti sınırı geçerken yakalanan bir Lübnan vatandaşının Hizbullah ile ilişkisi olup olmadığını öğrenmek için İsrail Genel İstihbarat Teşkilatı (Şin Bet) tarafından gözaltına alındığını açıkladı. İsrail, hem Lübnan hem de Batı Şeria’dan ülkeye sızmaları önlemek için plan yaptığını duyurdu.

Kaynakların verdiği bilgilere göre İsrail ordusu cumartesi akşamı geç saatlerde, Suriye sınırındaki el-Gacar kasabasına doğru Lübnan sınırını geçerken 40 yaşındaki Filistin kökenli bir Lübnan vatandaşını tutukladı. Kaynaklar, bu kişinin üç ay önce yüksek alarm durumu ilan eden İsrail ordusunun hareketlerini kontrol etmeye çalışan Hizbullah unsuru mu yoksa birçok kişi gibi iş aramak için sınırı geçmeye çalışan sıradan bir vatandaş mı olduğunun araştırıldığını belirtti.

İsrail ordusundan bir sözcü, söz konusu girişimin ardında neyin yattığını ortaya çıkarmak için kuvvetlerinin bölgede ve Seba Çiftlikleri’nde ondan fazla işaret fişeği ateşlediğini duyurdu.

İsrail ordusu, Hizbullah’ın geçtiğimiz temmuz ayında Suriye'de düzenlenen İsrail saldırısında hedef olan unsurlarından birinin intikamını alma açıklamasında cevap olarak "alarm durumu" ilan etmişti. Bu karar "Mossad" tarafından eleştirilmişti. Mossad Başkanı Yossi Cohen'in "binlerce askeri üç aydan fazla bir süre alarma geçirmesinin Yahudi devletinin prestijine zarar verdiği" açıklamasında bulunduğu duyuldu. Cohen, Alarm durumunun durdurulmasını ve bunun yerine Hizbullah'ı ve Lübnan hükümetini tehdit ederek herhangi bir ihlalde sert karşılık verilmesini önerdi. Ancak ordu fikrini değiştirmedi. Yeni sızma girişiminin duyulması ordunun tetikte kalma pozisyonunu da güçlendirdi.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, Batı Şeria ya da İsrail-Filistin arasındaki ayrım duvarından sızma girişimlerine karşı "tetikte olma" çağrısı yaptı. Casusların Yahuda ve Samara bölgesindeki temas hattından İsrail’e girmelerini engellemek için sınır hattında muhafızların konuşlandırılması ve güçlendirilmesi için bir plan hazırladıklarını belirtti. Güvenlik önlemlerine bu hafta başlanacak. Böylece Kalkilya, Hable, Tulkarim, Deyr Balut, Safa, Belin, Rumane ve diğer köylerden geçen güvenlik şeridinde önlemler arttırılacak. Yapılan açıklamada "Güvenlik şeridini ihlal etmeye yönelik her türlü girişime karşı uyarıyoruz" ifadesi kullanıldı. Geçiş yapmaya çalışanların tehlike altında olacağı vurgulandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU