Hint kenevirinden üretilen uyuşturucular son 50 yılda yüzde 25 daha güçlendi

"Hint kenevirinin gücü zamanla artmaya devam etti, öyle ki bugün, 50 yıl önce insanların kullandığı türden çok farklı"

Kenevir dünyada en yaygın kullanılan yasa dışı uyuşturucu (Reuters)

Uluslararası bir araştırma ekibi, Hint keneviri reçinesinin (kubar, hash, haşhiş gibi isimlerle de bilinmektedir) son yarım yüzyılda yaklaşık yüzde 25 oranında güçlendiğini ortaya koydu.

Bath Üniversitesi'ndeki Bağımlılık ve Akıl Sağlığı Grubu araştırmacıları, son 50 yılda ABD, Bileşik Krallık, Hollanda, Fransa, Danimarka, İtalya ve Yeni Zelanda'dan toplanan 80 binden fazla Hint keneviri örneğinden elde edilen verileri inceledi.

Addiction isimli akademik dergide yayınlanan bulguları, Hint kenevirinin sarhoş edici bileşeni THC yoğunluğunun zamanla değiştiğini ortaya koydu. Bitkisel kenevirden elde edilen reçinedeki yoğunluğun 1975 ve 2017 arasında yüzde 24 arttığı tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian'ın haberine göre bu, THC yoğunluğunda yıllık 5 mg'lık bir artışa denk geliyor. Çalışmaya liderlik eden Dr. Tom Freeman, “Hint kenevirinin gücü zamanla artmaya devam etti, öyle ki bugün, 50 yıl önce insanların kullandığı türden çok farklı” dedi.

Çalışmanın diğer yazarı Sam Craft ise şöyle konuştu:

Hint keneviri reçinesi genellikle daha güvenli bir kenevir türü olarak görülüyor. Ancak bulgularımız artık bitkisel kenevirden daha güçlü olduğunu gösteriyor.

Freeman ayrıca, "Hint kenevirinin gücü arttıkça, onunla ilgili kullanım sorunları nedeniyle tedaviye başlayanların sayısı da arttı" dedi ve ekledi:

Şu anda daha fazla Avrupalı, eroin veya kokainden ziyade Hint keneviri nedeniyle uyuşturucu tedavisine başlıyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU