Kira grevi başlatan öğrenciler Manchester Üniversitesi binasını işgal etti

Pencereden sarkıtılan pankartta "Öğrencileri ve personeli kârın önüne koyun" yazıyor

Öğrenciler, talepleri karşılanana dek binayı boşaltmayacaklarını söylüyor (UoM Rent Strike)

Protestocu öğrenciler, rektör yardımcısı taleplerini tartışmak için onlarla görüşene kadar yerlerinden ayrılmayacaklarını söyleyerek Manchester Üniversitesi'ndeki bir binayı işgal etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kampüste kira grevine liderlik eden bir grup, süregelen koronavirüs pandemisi sürecinde kira indirimleri, kira sözleşmelerinin cezasız erken iptali ve yurtlardaki öğrencilere daha fazla destek çağrısında bulunuyor.

Protestocular binada bulunan kullanılmayan bir kuleye “bu bina işgal altındadır” ve “öğrencileri ve personeli kârın önüne koyun” ifadelerinin yer aldığı pankartlar astılar.

İşgali yerinde takip eden kira grevindeki birinci sınıf öğrencisi Barnaby Fournier, The Independent'a “İşaret fişekleri de var. Atmosfer fazlasıyla hareketliydi" diye konuştu.

Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle daha az tesis mevcutken kira bedelleri nedeniyle greve gittiğini söyleyen Fournier, daha iyi ruh sağlığı desteği görmek istediğini de sözlerine ekledi.

Manchester Üniversitesi kira grevi grubu, üniversite toplantısı düzenlenmesi, orijinal kira grevi taleplerinin kabul edilmesi ve kira grevcileri için ceza verilmeyeceğinin taahhüt edilmesi dahil çeşitli koşullar yerine getirilinceye dek kuleden ayrılmayacaklarını söyledi.

Bir öğrenci paylaştığı tweet'te “Protestoları denedik, kiramızı vermedik ve görmezden gelindik! Bu yüzden onlar bize cevap verene kadar kuleyi işgal ediyoruz!" ifadelerini kullandı.

Ben McGowan adlı başka bir öğrenci, The Independent'a "bir hafta içinde geri alınan yüz yüze eğitim vaadi" ve su baskınları gibi "barınmayla ilgili sayısız sorun" dahil olmak üzere memnun olmadığı çeşitli konular nedeniyle kira grevine katıldığını söyledi.

Geçen haftaki çit skandalının (öğrenciler uyandıklarında konakladıkları yerin bir çitle çevrildiğini gördü) "bardağı taşıran damla" olduğunu belirtti.
 


Manchester Üniversitesi öğrencileri, The Independent'a yaptıkları açıklamada, çit hakkında hiçbir uyarı almadıklarını ve İngiltere'nin tecrit sürecine girdiği gün çiti fark edene dek bunun ne sebeple yapıldığını bilmediklerini söyledi.

Üniversite, yapıldığı günün gecesinde bir öğrenci protestosu sonucu bazı bölümleri yıkılan çitle ilgili karar alma aşamasına ve “zayıf iletişime" dair soruşturma başlattı.

Fallowfield yurtlarının etrafına yerleştirilen çit, tepkiler sonucu inşa edildikten bir gün sonra söküldü.

Rektör yardımcısı, çitin yurt sakini olmayan kişilerin alana erişimiyle ilgili endişelere yanıt olarak yapıldığını ve öğrencilerin giriş çıkışını engellemeyi amaçlamadığını kaydetti.

Manchester Üniversitesi'nden bir sözcü şunları söyledi:

Boş bir konut binasında bir avuç öğrencinin protesto düzenlediğinin farkındayız. Onlara orada olmamaları gerektiğini ve aynı zamanda mevcut ulusal Sağlık Koruma Yönetmelikleri'ne aykırı davranıyor olabileceklerini açıkça belirttik. Protestocular tarafından vurgulanan konuların çoğu hakkında seçilmiş Öğrenci Birliği temsilcileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Üniversite ifade özgürlüğüne tamamen bağlıdır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU