"Milyonlarca oyum silindi" diyen Trump'a kendi bakanlığından yanıt: "Tarihimizin en güvenli seçimiydi"

Görevdeki başkan, yüz binlerce oyunun Biden'ın hanesine eklendiğini de ileri sürdü

Trump ekibi, seçim sonucunu belirleyen bazı kritik eyaletlerde oyların çalındığı iddiasıyla dava açmıştı (AP) 

ABD'de 3 Kasım'da yapılan seçimlerde istediği sonucu alamayan Başkan Donald Trump'ın kanıt göstermeden ortaya attığı "seçim hilesi" iddialarına, İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı bir ajanstan yanıt niteliğinde açıklama geldi.

Trump, başkan seçilmek için gereken 270 delege oyu barajını geçen hafta sonu Demokrat Joe Biden'ın aşmasına rağmen sonuçları kabul etmeyerek "seçimin çalındığı" iddiasını gündemde tutmaya devam etti.

Görevdeki başkan perşembe günü paylaştığı tweet'te oylama sisteminin ülke genelinde 2,7 milyon oyunu sildiğini ve veri analizlerinin yüz binlerce oyun kendisinden Biden'a kaydırıldığını gösterdiğini öne sürdü. Twitter yakın zamanda birçok kez yaptığı gibi Trump'ın bu tweet'ine de tartışmalı olduğu gereksiyle uyarı işareti ekledi.
 


ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Siber ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) ise iki farklı komitenin gözlemlerini dikkate alarak perşembe akşamı bir açıklama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "3 Kasım seçimleri ABD tarihinin en güvenli seçimleri oldu. Herhangi bir oylama sisteminin oyları sildiğine, kaybettiğine, değiştirdiğine ya da herhangi bir şekilde tehlikeye attığına ilişkin hiçbir kanıt bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Trump'ın ve Cumhuriyetçi kampanya ekibinin gündeme getirdiği şüphelerin aksine açıklamada, "2020 başkanlık yarışında sonuçların yakın çıktığı tüm eyaletler, oyların her birine dair yazılı kayıtlara sahiptir ve bu da gerekmesi halinde tüm oyların geriye dönük sayılmasına olanak sağlamaktadır" vurgusu yapıldı.

Trump kampanyası, birkaç eyalette ölmüş kimseler adına oy kullananlar olduğuna dair listeler sunarken, ABD'de ana akım medya kuruluşlarıysa "geniş çaplı" ya da "sistemli" bir seçim hilesi olduğuna dair şu ana dek herhangi bir kanıt olmadığını belirtmişti.



Independent Türkçe, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU