Cardi B, Hinduizm'den esinlenen fotoğraf çekimi için özür diledi

Sosyal medya kullanıcıları, rapçiyi, Hindu Tanrıçası Durga'yı taklit etmekle eleştirmişti

 

(Footwear News/iamcardib)

Kültürel temellükle suçlanan Cardi B özür diledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapçi, kısa süre önce Reebok'la yeni ayakkabı ortaklığının tanıtımını yapmak amacıyla Footwear News'in kapağı için yapılan fotoğraf çekiminde yer almıştı.

Cardi B görselde 8 kollu görünüyor ve geleneksel tasvirinde 8 veya 10 kollu olan ve güç, koruma ve savaş tanrıçası olarak bilinen Hindu Tanrıçası Durga'nın kendine özgü duruşuyla poz veriyordu.

Twitter'da birbiri ardına gelen eleştirilerin ardından Cardi B, Instagram hikayelerinde eleştirilere, "Birçok hayranım sosyal medyada yerlerde sürüklendiğimi söylüyor. Söylediklerine göre bunun sebebi Reebok çekimlerimmiş ve bir tanrıçaya mı ne saygısızlık etmişim" diye cevap verdi.

28 yaşındaki Katolik sanatçı kendisini şu şekilde açıkladı:

Reebok çekimlerini yaptığımda sanat yöneticisi bana gücü, kadınlığı ve kurtuluşu temsil eden bir tanrıça olacağımı söyledi ve bu benim sevdiğim, tamamen desteklediğim bir şeydi ve harika olduğunu düşünmüştüm.

Eğer insanlar kültürlerine veya inançlarına saygısızlık ettiğimi düşünüyorsa özür dilerim, niyetim bu değildi. İnsanların dinine saygısızlık etmekten hoşlanmam, insanların benim dinime saygısızlık etmesini istemem. Meryem Ana veya İsa gibi giyinenler bunu güzel ve zarif bir şekilde yaptığı sürece kötü hissetmem.

Saygısızlık etmeye çalışmıyordum, belki de araştırmamı yapmalıydım.

 

a.jpg
(Jora Frantzis/Footwear News)

 

Instagram iletisine şunları da ekledi:

Üzgünüm millet, kimsenin kültürünü rencide etmek veya saygısızlıkta bulunmak istememiştim. Geçmişi değiştiremem ama gelecekte daha dikkatli olacağım.

 

b.png
(Instagram: @iamcardib)

 

WAP şarkısının sahibi rapçiyi eleştirenler arasında bir Twitter kullanıcısı şunları yazmıştı:

Cardi B'nin bir şeyin tanıtımını yapmak için benim dinimi kullanması ve bunu 'saygı' diye yutturmaya çalışması iğrenç bir şey. Yaptığı şey kültürel temellük ve bana kimse aksini iddia edemez.

 

 

Bu ifadeye katılan bir başkası "Bu ne kadar saçma??" diye yorum yaptı.

Üçüncü bir kişi şunları söyledi:

Affedersiniz hanımefendi, bu saygı değil. Bu saygısızlık. Elinde lanet bir ayakkabı tutuyor ve biz tapınağa gittiğimizde ayağımıza ayakkabı giymiyoruz bile. Ve bunun Hindular için ne kadar saygısızca olduğunu bile bilmeden Durga'ya benzetilmesi durumu daha da kötüleştiriyor. Kendinizi eğitin.

Fakat yıldızı savunanlar da oldu. Takipçilerinden biri şöyle yazdı:

Bir Hint ve Hindu olarak bu paylaşımdan rencide olmadım. Ortada yanlış bir şey yok.

Başka biri, "Konuya nereden baktığınızı anlıyorum ama siz de bunun, onun şovunun reklamı için bir dergi kapağı olduğunu anlamalısınız ve 10 seferden 9'unda derginin, kapak fotoğrafınızda ne yapmak istediği sanatçıya bağlı değil. Bir fikirleri varsa, onu ne olursa olsun kullanacaklardır (metinde bu şekilde)" diye ekledi.

Footwear News, People'a yaptığı açıklamada, fotoğraf çekiminin "tüm mesuliyetini" aldığını söyledi.

Yayın kuruluşu adına konuşan sözcü "Dün, Cardi B özel kapak çekimimizden içerik paylaştık. Görsellerden biri, Hindu Tanrıçası Durga'ya hürmet göstermeyi amaçlıyordu ve niyetimiz güçlü bir kadın sergilemekti" dedi.

Bununla birlikte, belirli kültürel ve dini perspektifleri göz önünde bulundurmadığımızın ve bunun son derece rencide edici biçimde algılanabileceğini düşünmediğimizin farkındayız. Bu dikkatsizliğin bütün mesuliyetini üzerimize alıyor ve özür diliyoruz. Bu örnekten dersimizi almamız ve gelecekteki kreatif tartışmalarda bu tarz dini tasvirlere karşı duyarlı olmamız önemli.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU