İstanbullular en çok maddi yardım talebinde bulundu, en fazla ulaşımdaki aksaklıkları şikayet etti

İmamoğlu'nun döneminde İBB 153 Beyaz Masası'na gelen çağrılar yüzde 30 arttı. Pandemi nedeniyle başkandan talepler değişti. Çocuklar için palyaço, evlilik yıldönümü için pasta, ölen köpeğinin gömüldüğü yeri öğrenmek isteyenler var

10 ayda İBB 153 Bayaz Masa birimine gelen çağrı sayısı 15 milyonu geçerken vatandaş en çok gıda yardımıdan bulundu / Fotoğraf: İBB Basın

İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık kenti.

Haliyle bu kentte yaşayanların karşılaştığı sıkıntılar ve talepleri de fazla oluyor. 

İstanbul halkı yerel yönetimlerle ilgili sorunların çözümü ve taleplerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 153 Beyaz Masa birimine aktarıyor. 
Buraya gelen çağrılara gerekli bilgiler ışığında cevap veriliyor ve talepler ise olabildiğince karşılanmaya çalışılıyor. 

Önceki yönetim tarafından devreye konulan 153 Beyaz Masa veya Çağrı Merkezi, Ekrem İmamoğlu'nun makamına oturmasından sonra da faaliyetlerine devam etti.

İlk 10 aydaki çağrı sayısı 15 milyonu geçti

Üstelik buraya 23 Haziran 2019'dan bu yana gelen çağrı sayısında ciddi artış var. 

Independent Türkçe'nin İBB'den edindiği bilgilere göre, 23 Haziran sonrası çağrı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artış gösterdi. 

Yani İmamoğlu başkanlık makamına oturmadan önce çağrı sayısı 6 milyon 22 bin 54 iken, yönetim değiştikten sonra bu rakam 6 milyon 867 bin 789 oldu. 

2020 yılında gelen çağrı sayısı da yüzde 30 arttı. 2019'da gelen toplam çağrı sayısı 12 milyon 889 bin 843 iken, 1 Ocak 2020 ile 10 Kasım 2020 tarihleri arasında 15 milyon 740 bin 224 çağrı İBB 153 Beyaz Masa'ya ulaştı. 

2019'da gelen tüm başvurular cevaplandırılırken sorunların çözümü noktasında yüzde 100 başarı elde edildi. 

gıda-kolisi.jpg
Vatandaşların maddi yardım talebinde artış olduğu belirtiliyor / Fotoğraf: İBB Basın


En çok sosyal yardım talep edildi

En fazla çağrı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne geldi. Pandemi nedeniyle evden çıkamayan, işten ayrılan ya da çalışamayan vatandaşlar öncelikle sosyal yardım taleplerinde bulundu. 

Başvurular genellikle maddi yardım, erzak kolisi yardımı, İstanbul Halk Süt, İstanbulkart, gıda ve eşya yardımı doğrultusunda oldu. 

İstanbul halkının bazı talep konuları ve sayısı şöyle: 

Başvuru konusu Başvuru sayısı  
Maddi yardım 166 bin 709
Seferler artırılsın 142 bin 920
İstanbulkart gıda 119 bin 737
İlaçlama 117 bin 030
Erzak yardımı 96 bin 388
Halk süt  50 bin 778
Kırtasiye yardımı 37 bin 335
Engelli servis aracı 22 bin 847
Yeni hat 20 bin 876
Temizlik 19 bin 236


En çok şikayet ulaşım konusunda yapıldı

İstanbullular yeni yönetimden özellikle ulaşımdaki aksaklıkların giderilmesini istedi. 

Bu anlamda ise en fazla çağrının geldiği kurum ise İETT Genel Müdürlüğü oldu. 

İETT.jpg
İstanbullular en fazla ulaşmıda yaşanan aksaklıkları, trafik ihlalelerini ve pandemi nedeniyle kurallara uyulamasını konusunda şikayette bulundu / Fotoğraf: AA 


Vatandaşlar, otobüslerin zamanında gelmemesi ya da hiç duraklara bile uğramaması konusundaki rahatsızlıkların bildirdi. 

Pandemi nedeniyle yaşanan sefer gecikmelerinden dolayı duraklarda oluşan kalabalıkların sosyal mesafeye uygun olmadığını belirtildi. 

Salgın tedbirleri kapsamında, ilçe belediyelerin yetki ve sorumluluk alanları doğrultusunda denetimlerin arttırılması istendi. 

Bu konudaki şikayet başlıkları ile çağrı sayıları ise şeyle gerçekleşti: 

Başvuru konusu Başvuru sayısı
Otobüs gelmemesi 103 bin 292
Durak ilhali 91 bin 223
Denetim 82 bin 465
Trafik kuralı ihlali 74 bin 426
Kaba davranış  51 bin 134
Sefer gecikmesi 34 bin 057
Salgın tedbirleri 29 bin 728
Yol ve yolcu seçme 28 bin 098
Yolcuya kaba davranılması 23 bin 914
Temizlik 22 bin 772

 

Evlilik yıldönümü için pasta talep etti

Pandemi sürecinde özellikle 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle kimi İstanbullular, Başkan Erkem İmamoğlu'ndan doğum veya evlilik yıldönümünü kutlamak için pasta talebinde bulundu. 

Yine pandemi sürecinde evlerde sıkılan çocukları için oyuncaklar isteyenler de oldu. Normale dönüş sürecinde okulların kapalı olmasıyla evlerde sıkılan çocuklar için mahallelerde etkinlik düzenlenmesini isteyen vatandaşların sayısında da artış yaşandı. 

İBB de bunun üzerine Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Kültür Daire Başkanlığı bir araya gelerek Mobil İletişim Noktası çocuklar için “Sokak Sokak Masal” etkinliği düzenledi. 

Kırsal bölgelerdeki mahallelerde yaşayan çocuklara da öncelik verilerek onlara da masal dinletisi gerçekleştirilip oyuncaklar dağıtıldı.

Kedi.jpeg
Kimi vatandaş kedisinin kısırlaştırılmasını isterken, kimisi de gömülen köpeğinin yerini öğrenmeyi talep etti / Fotoğraf: AA 


İBB ekipleri tarafından gömülen köpeğinin yerini öğrenmek istedi

Vatandaşlar evcil hayvanları için de İBB'de talepte bulundu. 

Evcil hayvanın kısırlaştırmasını isteyen olduğu gibi ölen can dostunun gömülmesini de talep eden oldu. 

O taleplerden iki örnek şöyle: 

"28 Haziran 2019 tarihinde vefat eden köpeğim Fındık İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü'ne bağlı olan Tepeören gömü alanında toprağa verilmiştir. Köpeğim Fındık'ın bu gömü alanında tam olarak nereye gömüldüğünü öğrenmek istiyorum. Ayrıca bazen köpeğimin mezarını ziyaret etmek istiyorum."

Merhabalar bugün biricik can dostum olan oğlum kedimi Tuzla Tepeören Sahipsiz Hayvan Bakımevi Mezarlığı'na gömülmek üzere teslim ettim... Bana belediyenin dostlarımız için bir anı duvarı olduğunu söylediler. Onu iki yıl önce sokakta ölmek üzere bulmuştum. İki yıl içinde hayatım oldu ama maalesef tekrar hastalandı son nefesine kadar mücadele verdi ama ne yazık ki başaramadı dün onu kaybettik. Onu sokakta bulduğum için tam olarak yaşını bilemiyorum. Bu yüzden bulduğum tarihi yazıyorum. Lütfen beni kırmayın ve isteğimi kabul edin. Biricik oğlumun da adının o duvarda yer almasını istiyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU