En zeki köpek sanal zeka testiyle belirlenecek

Dünyanın dört bir yanından gelen 6 köpek, Dahi Köpek Yarışması'nda kafa kafaya mücadele edecek

Köpeklerin birçok oyuncağın ismini öğrenmesi ve hafızalarını kullanması gerekiyor (Unsplash)

En zeki köpeğin belirleneceği ve çarşamba gecesi canlı yayımlanacak yarışmada köpekler hafızalarının sınırları zorlanarak sınanacak.

Gezegenin en zeki köpeklerinden 6'sı, Dahi Köpek Yarışması'nın (Genius Dog Challenge) sanal yayındaki sınavında kafa kafaya mücadele edecek.

Macaristan'daki Eötvös Loránd Üniversitesi'nden (ELU) aralarında davranış bilimi profesörleri, biyologlar, köpek uzmanları, bilişsel beceri uzmanları ve hatta İsrail polisinin eski köpek eğitmeninin de bulunduğu 5 akademisyen bu etkinliğin düzenlenmesi için iki yıl çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hazırlık sürecinde, yarışmadaki birtakım ileri düzey görevleri yerine getirmesi gereken en zeki köpekler, geniş çaplı bir araştırmayla seçildi.

Köpeklerin önce 6 sonra da bir düzine oyuncağın adını iki aşamada öğrenmesi gerekiyor.

ELU temsilcisi, "Sizi de en iyi arkadaşlarımızı bu yeni yöntemle daha iyi anlama sürecinde bize katılmaya davet ediyoruz" dedi.

ELU'dan Dr. Claudia Fugazza, "Dünyanın farklı yerlerinden böyle 6 köpek bulduk" dedi.

Şöhret için mücadele eden köpeklerin cinsi border collie: İspanya'dan Rico, Norveç'ten Viski, Budapeşte'den Max, Florida'dan Sqaull, Sao Paulo'dan Gaia ve Hollanda'dan Nalani.

Fugazza, "Elbette, bunun yalnızca border collie'lere ait bir beceri olduğunu iddia edemeyiz ama aslında onlarda daha sık rastlanıyor gibi" dedi.

İyi eğitilmiş köpeklerin birçok komutu kolayca öğrenebildiği yaygın olarak biliniyor fakat bu yarışmadaki beceriler bundan daha karmaşık ve olaysal hafızaya benzer beceriler gerektiriyor.

Fugazza, "Köpekler, insanların 'zeki' addettiği birkaç türden biri olsa da bir araştırma evrimsel ilişkimizin uzaklığına rağmen köpeklerin ve sahiplerinin bazı zihinsel yetileri paylaşabileceğini ortaya çıkarınca şaşırıp kalıyoruz" dedi.

British Columbia Üniversitesi'nden nöropsikoloji araştırmacısı Stanley Coren, itaat zekası sözkonusu olduğunda en akıllı köpek türleri arasında border collie, kaniş, Alman çoban köpeği, golden retriever, doberman, Shetland çoban köpeği, labrador retriever, papillon, rottweiler ve Avustralya sığır köpeğinin yer aldığını belirtti.

 


Coren araştırmasına dayanarak en az zeki köpekler arasında Çin aslanı, bulldog, basenji ve Afgan tazısının olduğunu öne sürdü.

Dahi Köpek Yarışması'nın 6 canlı sanal yayınının her birinde iki köpek mücadele edecek. Yarışma 11 Kasım'dan 16 Aralık'a kadar her hafta Türkiye saatiyle 21.00'de Facebook ve YouTube'da izlenebilir.

Resmin bütününe bakıldığında yarışma, köpeklerle insanlar arasındaki ilişkiyi incelemeye ve dilin bazı gizemlerini çözmeye yardımcı olmayı amaçlıyor.

İzleyiciler, etkinlikte yer alan bilim insanlarına göre bize hem insanlar hem de köpeklere dair birçok şey öğreten köpek araştırmalarına bağışta bulunabilir.

Daha fazla ayrıntı için Dahi Köpek Yarışması'nın internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU