Trump'ın Dışişleri Bakanlığı, yabancı liderlerin mesajlarının Biden'a ulaşmasını engelliyor

Yığınla mesajın bakanlıkta bekletildiği ifade edilirken, muhataplarına ulaşamayan yabancı hükümet yetkililerinin yeni başkanı tebrik etmek için Obama dönemi diplomatlarını araya soktuğu belirtildi

Joe Biden'ın ekibinin iletişim trafiğinde Dışişleri'nin desteğinden faydalanamadığı ifade ediliyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump seçim sonuçlarının Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığını göstermesine rağmen günlerdir mağlubiyeti kabul etmeye yanaşmazken, bu tutum yönetim kanadındaki önemli makamlarda da kendini gösteriyor.

CNN televizyonu, içeriden üst yetkililere dayandırdığı haberinde, Trump yönetimine bağlı Dışişleri Bakanlığı'nın yabancı ülkelerin liderlerinden gelen bir yığın tebrik mesajının Biden'a ulaştırılmasını engellediğini belirtti.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

Geleneksel olarak Dışişleri Bakanlığı seçilmiş başkana dair tüm iletişim yollarını desteklediği için birçok ülke hafta sonu bu bakanlığa mesajlar göndermeye başladı. Ancak Başkan Donald Trump'ın Biden'ın zaferini kabul etmeyi reddetmesi ve Biden'ın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına erişiminin yasaklanmasından dolayı onlarca mesaj yerine ulaşmadı.

Biden'ın ekibinin Dışişleri Bakanlığı'nın herhangi bir müdahalesi olmadan yabancı hükümetlerle temas halinde olduğunu ancak bu süreçte bakanlığın lojistik ve çeviri desteğinden faydalanamadığını belirten kanal, Biden'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau dahil birçok liderden telefon aldığını hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynakların CNN'e verdiği bilgiye göre yabancı liderler, Dışişleri Bakanlığı'nın kendilerini seçilmiş başkanla temasa geçirmeyeceğini anlayınca Biden'ın ekibine tebrik mesajlarını gönderebilmek için Barack Obama dönemi diplomatlarını araya soktu. CNN'e konuşan yabancı diplomatlar, bu süreçte alışkın olmadıkları bir iletişim kanalına girildiğini söyledi.

Geçmişte Dışişleri Bakanlığı'nın bu süreçleri sorunsuz bir şekilde yürüttüğü hatırlatılırken Obama'nın 2008'deki geçiş sürecinde görev almış bir isim olan Denis McDonough, "O süreçte Dışişleri Bakanlığı'nın telefon aramalarında ve çeviri hizmetlerinde yardımı olmuştu. Bunların yapılmasında işbirliği sağladığı için Bush yönetimine minnettar olmuştuk" diye konuştu.

Son yaşananların 2016'da Obama ve Trump yönetimleri arasındaki geçişle de tezat oluşturduğunu aktaran CNN, o dönem başkan seçilen Trump'ın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarını kendi isteğiyle kullanmayıp telefon görüşmelerini Trump Tower'dan yaptığını belirtti.
 


Diğer taraftan eski Başkan Yardımcısı Biden'ın Beyaz Saray'dan ayrılmasından bu yana herhangi bir noktada yabancı bir lideri aramak için Dışişleri Bakanlığı operasyon merkezini kullanma hakkı olduğu söylenirken, bu kez başkan seçilen Biden'ın söz konusu merkezden istifade etmesinin Trump yönetimi tarafından engellendiği kaydedildi.

Haberde ayrıca, Biden'ın, "Başkan'ın Günlük Brifingi" olarak bilinen istihbarat brifinglerinin aynısını almasına da izin verilmediğinden ve Trump yönetiminin 20 Ocak'ta gerçekleşecek yemin törenine kadar bu tür engellemelere devam etmesinin Biden'ın göreve gelince arayı kapatmak için fazla mesai yapması gerekeceğine dair kaygılar yaşandığından bahsedildi.

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU