Esad: ABD'nin baskısı çatışmalardan kaçan mültecilerin geri dönmesini engelliyor

Esad, ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin dönüşü hakkında "Pek çok engel var" dedi

Şam'daki konferans öncesi Esad ve Putin bir telekonferasn görüşmesi yaptı / Fotoğraf: Sputnik

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, ABD'nin yaptırımlarının Birleşmiş Milletler ve komşuları üzerindeki baskılarının, Suriye'deki çatışmalardan kaçan 5 milyondan fazla mültecinin geri dönmesini engellediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şam'da Moskova'nın ortak ev sahipliğinde düzenlenen ve ABD, Avrupa Birliği ve Suriye'nin 5.6 milyon mültecinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapan komşularının çoğu tarafından boykot edilen bir konferansın açılışında ABD yaptırımlarına atıfta bulunan Esad, ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin dönüşü hakkında "Pek çok engel var" dedi.

Putin: Mülteciler artık dönebilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konferans öncesi Beşşar Esad ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriyeli milyonlarca mültecinin artık eve dönüş yaparak vatanlarını yeniden inşa etmeye başlayabileceğini çünkü artık ülkenin büyük kısmında huzur ve istikrar oluştuğunu söyledi.

Türkiye konferansa davet edilmedi

Suriyeli mültecilerin dönmesi hakkında uluslararası konferansa hazırlık komitesi başkanı, Türkiye dışında konferansta hazır bulunmak için herkesin davet edildiğini duyurmuştu.

Suriye iç savaşı sırasında ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler en çok Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e kabul edildi. Bu ülkeler arasında en fazla Suriyeli ise Türkiye’de yaşamını sürdürüyor.

 

Independet Türkçe, Reuters,  SANA

DAHA FAZLA HABER OKU