İşçi intiharları arttı... Beyaz yakalılar, mavi yakalılara göre daha çok canlarına kıyıyor

CHP Milletvekili Emecan, işçi intiharlarının 6 yılda 5 kat arttığını söyledi. İSİG Meclisi'nden Çakır, beyaz yakalıların mavi yakalılara göre daha çok intihar ettiğini, DİSK'ten Çetin ise önümüzdeki aylarda işçi intiharlarının artabileceğini öne sürdü

İş yaşamındaki belirsizlikler beyaz yakalıları, mavi yakalılara oranla daha çok bunalıma sürükleyebiliyor / Fotoğraf: İHA

Kocaeli Dilovası'nda bulunan bir ambalaj fabrikasında çalışan Bayram Kömürcü 20 Şubat'ta depoda kendini asarak yaşamına son verdi.

Kömürcü'nün intihar nedeninin, "ekonomik ve ailevi sıkıntılar" olduğunu öne süren iş arkadaşları, ölümünden sonraki saatlerde arkadaşlarının cenazesi yerdeyken bile çalıştırılmaya devam ettiklerini iddia etti.

Mersin'in Erdemli ilçesinde bir mermer ocağında çalışan 43 yaşındaki Ümit K. de 15 Mayıs 2020 tarihinde kendini asarak yaşamına son verdi. 

Maddi sıkıntılar nedeniyle intihar ettiği belirlenen Ümit K.'nın otopsisinde koronavirüs tespit edilince birlikte çalıştığı 120 kişi karantinaya alındı.

Bir süredir işsiz olan İsmail Devrim, liseye giden oğlunun okul kıyafeti olmadığı için derse alınmak istenmediğini öğrendi.

Oğlunun anlattıklarıyla akşam evde bunalıma giren iki çocuk babası 45 yaşındaki İsmail Devrim, 20 Eylül 2018'de sabaha karşı 06.00 sıralarında evin banyosuna girdi ve kendini iple astı.

Bunlar Türkiye'de son yıllarda intihar eden işçilerden sadece üçü.

ismaildevrim.jpg
Yaşamına son veren İsmail Devrim'in dramı kamuoyunda uzun süre gündemde kalmıştı / Fotoğraf: İHA

 

Altı yılda 351 işçi intihar etti

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, geçen günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bütçesi üzerine yaptığı konuşmada İSİG verilerine dayanarak son altı yılda işçi intiharlarının beş katına çıktığını iddia etti. 

"Türkiye'de işçi intiharları işsizlik ve güvencesizlikle doğru orantılı şekilde artmaktadır" Emecan, şöyle konuştu:

"2013 yılında 15, 2014 yılında 25, 2015 yılında 59, 2016 yılında 90, 2017 yılında 89 ve 2018 yılında 73 işçi intihar etmiştir. Yıllar bazında intihar eden işçi sayısı gittikçe artmaktadır. Son 6 yılda çalışma koşullarına bağlı sebepler yüzünden yaşanan intiharlar 5 katına çıkmış ve 351 kişiye ulaşmıştır.Günde 12 saati geçen uzun çalışma süreleri, ağır ve aşırı çalışma, iş baskısı, geçici işlerde çalışma, iş stresi, düşük ücret, ücretsiz fazla mesai, performans sistemi gibi çalışma koşulları işçilerin yaşamını ciddi olarak tehdit etmektedir." 

emecan.jpg
Emine Gülizar Emecan / Fotoğraf: AA

 

"Yoksullaşma, güvencesizlik, gelirin düşmesi de intiharı tetikliyor"

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız CHP Milletvekili Emecan, güvencesiz çalışmanın, yoksullaşmanın ve gelir seviyesinin düşmesinin işçilerde intiharları tetikleyen nedenler arasında olduğunu iddia etti.

muratçakır.jpg
Murat Çakır / Fotoğraf: İSİG Meclisi

 

"Rakamlar yoksul insanların daha çok hayatına son verdiğini gösteriyor"

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Sözcüsü Murat Çakır, söz konusu rakamların yoksul insanların daha çok hayatına son verdiğine dair genel bir görüntü sunduğunu belirterek, İSİG verilerine göre de işçi intiharlarında bir artış görüldüğünü kaydetti.

"Beyaz yakalılarda intiharlar, bedensel işlerde çalışanlara göre daha fazla"

Ekonomik koşulların kötüleşmesinin insanların hayatına kötü yansıdığını kaydeden ve bunun da kimi insanları intihara sürükleyebildiğini kaydeden Çakır, beyaz yakalı olarak da tabir edilen çalışanlar arasında intiharların bedensel işlerde çalışanlara yani mavi yakalılara göre daha fazla görüldüğünü şu sözlerle ileri sürdü:

20 yıl eğitim görüyorsunuz sonrasında çok düşük ücrete çalışmaya başlıyorsunuz. İşsiz kalma ihtimali de daha çok. Bu özellikle okumuşlar için büyük kaygı. Yaşı 30’a geldiği ve üniversite bitirdiği halde halen düzenli bir işi olmayan, hayatını kuramayan bir sürü insan var. Bu da insanları bunalıma sürükleyen nedenlerden biri. 

Mobbing baskı oluşturuyor

İşyerlerinde artan mobbingin de çalışanlar üzerinde baskı oluşturduğunu iddia eden Çakır, "Bazen hakarete varan durumlar olabiliyor. Bu özellikle üniversite bitiren insanlar için katlanılması zor bir durum" dedi.

mavi yakalılar.jpg
Çakır, güce dayalı işlerde çalışanlar arasında intiharların daha az olduğunu söyledi / Fotoğraf: İSİG Meclisi

 

"Güce dayalı işlerde çalışanların zorluklara katlanma iradesi daha güçlü"

Tespitlerine göre 10 numaralı iş kolu olarak tabir edilen meslek gruplarında yani büro ağırlıklı işlerde ve üniversite mezunu çalışanlar arasında intiharın daha yaygın olduğunu belirten Çakır, bedensel işlerde çalışanlar arasında intiharların daha az olmasının nedenini şuna bağladı:

Güce dayalı işlerde bu durum daha az. Çünkü metal işçisi, inşaat işi de yapabiliyor. Daha kolay iş bulabiliyor. Yine bazı zorluklara katlanma iradesi daha güçlü. Çalışmaya da küçük yaşta başladığı için bazı durumlara da daha alışkın.

nebile.jpg
Nebile Irmak Çetin / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Dört ay sonra toplu intiharlar başlayabilir"

DİSK Genel İş Sendikası Şube Başkanı Nebile Irmak Çetin de işçi intiharlarındaki artışın vahim birr hal aldığını öne sürerek, iddialarını şöyle sürdürdü:

"İnsanlar sürekli işini kaybediyor. Elindeki avucundakini tüketiyor. Borçlular. Durum vahim. Böyle devam ederse önümüzdeki dört ay sonra bu sefer toplu intiharlar başlayabilir. Yakın zamanda TV'de gördük. Birisi intihar eden bir kişiye müdahale ediyor ‘en niye çıktın ben intihar edecektim’ diyor. Çok komikmiş gibi bu intihar sırası diye haber yapıldı. Biz bu vakaları çokça göreceğiz ve yaşayacağız."

"İş cinayetlerinin birçoğu aslında intihardır"

İş cinayetlerinin seri bir şekilde takip edildiğini belirten Çetin, "Bunların birçoğu aslında intihardır. Adam borçlu, geçinemiyor. Bu nedenle işine konsantre olamıyor, dalgın ve orada yaşamını yitiriyor. Sırf Ekim ayında 270 kişi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Evet bunlar iş cinayeti ama aynı zamanda birçoğu intihardır" diye konuştu.

"İşten çıkarma yasağının bitmesinin ardından intiharlar artabilir"

Çetin’in dört ay sonra toplu intiharlar olabilir sözünden yola çıkarak "Özellikle işten çıkarma yasağının son bulmasının ardından mı bu tür bir ihtimal görüyorsunuz" sorusuna "Evet bunların artabileceğini düşünüyorum. Böyle bir süreç başlarsa artacağı kaygısındayım" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU