Erkan Baş’tan iktidara çağrı: Boş koltuk sizden faydalı, o koltukları boşaltın

Baş, "Kotuk boş kaldı son iki yılın en iyi ekonomik göstergelerini gördüğümüz 24 saat oldu " dedi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) partisinin haftalık basın toplantısında konuştu.

“Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti sosyalizmle taçlandıracağız”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’i 82. ölüm yıldönümünde anan Baş, “Emekçi, yoksul Türkiye halkının Kurtuluş Savaşı’na önderlik eden ve Cumhuriyet’i kuran Gazi Mustafa Kemal’i saygıyla anıyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Partisinin temsil ettiği işçi sınıfı, devrimci güçler ve sosyalistlerin, Türkiye halklarının eşit, özgür ve barış içinde yaşayacağı bir ülke için her türlü gericiliğe karşı mücadeleyi sürdüreceğini dile getiren Baş, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin yaşayacağını ve sosyalizmle taçlanacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasıyla ilgili konuşan Erkan Baş, Albayrak’ın ekonomiyi yönettiği dönemde Türkiye’deki tüm temel ekonomik göstergelerin dibi gördüğünü, Merkez Bankası rezervlerinin eridiğini, enflasyon, dış ticaret açığı ve işsizliğin arttığını ve Türk Lirası’nın değer kaybettiğini ifade etti.

“Resmi rakamlar bile bunu gizlemiyor” diyen Baş, “Bu kişi neden bakan yapıldı” diye sordu.

“Erdoğan damadı halkın önüne atarak bu işten sıyrılmaya çalıştı”

“Biliyorsunuz, krallıklar, padişahlıklar, monarşiler söz konusu olduğunda, evlilik müessesesi aslında bir iktidar mücadelesi esas alınarak yapılır” diyen TİP Genel Başkanı Baş,  Erdoğan’ın “Türkiye’nin bir anonim şirket gibi yönetilmesini istiyorum” şeklindeki sözlerini hatırlatarak şöyle konuştu:

“İşte bu anonim şirket, aslında bir aile şirketi olarak kurgulanıyor ve baba tepede, damadı altında gül gibi geçinip gidiyorlar. Yalnız burada ufak bir detay var. O da biz yani halk! Onlar mutlu mesut yöneticilik oynarken yıllar boyunca olan bize oldu. ‘Yeter artık’ dedik! Ve daha dün, ‘Bakmayın altımdakilere, ekonomiyi ben yönetiyorum’ diyen Erdoğan, damadı halkın önüne atarak bu işten sıyrılmaya çalıştı”

"İstifayı herkes gördü medya patronları görmedi"

Berat Albayrak’ın istifa paylaşımı sonrası medyanın büyük bir bölümünün bu konud haber yapmamasını eleştiren Baş, “Bu paylaşımı ben gördüm, siz gördünüz, ABD’dekiler, Çin’dekiler, Kuzey kutbundakiler, Güney Afrika’dakiler herkes gördü ama bu paylaşımı sadece medya patronları görmedi” dedi.

Gazetecilere de seslenen Baş “Türkiye, o bir aileden kurtulunca, siz gazeteciler de kurtulmuş olacaksınız! Buradan ilan ediyorum. Yapamadığınız haberlerini patronlarınız yapmıyorsa bize getirin, biz yayımlayacağız” dedi.

“Çorlu'da treni raydan çıkartan adamı ekonominin başına getirdiniz”

27 saat boyunca gazeteciliğe, devlet yönetimine, demokrasiye, hukuka ve etik ilkelere tam anlamıyla ihanet edildiğini söyleyen Baş, istifa için ‘aile içi olay’ şeklinde yapılan yorumlara şu sözlerle tepki gösterdi:

Beyler burası babanızın çiftliği değil, ellerimizle kurduğumuz cumhuriyettir. Burası halkın oylarıyla seçilerek geldiğimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. O Anadolu Ajansı babanınızın malı değil, bizim vergilerimizle maaş alıyorsunuz. O saray, yoksul halkın ödediği vergilerle yapıldı. Aile arasındaymış! Bu ülkede 23 milyon aile var. 23 milyon aile, bir aileye bakacak öyle mi? 23 milyon aile bir aileye diz çökmeyecek. Yok öyle yağma, 23 milyon aile o bir aileden ve etrafında kümelenen para babalarından hesabını soracak merak etmeyin.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Çorlu Tren Katliamı’nın sorumlularından biri olduğunu dile getiren Baş, “Çorlu’da treni raydan çıkaran adam bugün ekonominin başına getirildi. Not ediyoruz” dedi.

“Damat olayı başlangıçtı”

“Halk enflasyondan, borçlardan, açlıktan bunalınca da verelim damadı kurtaralım tahtı dediler” diyen Baş  "Mesele hem damat hem değil. Mesele hem Lütfi hem değil. Mesele, kurdukları saray düzeni. Damat olayı başlangıçtı. Devamını getireceğiz” şeklinde konuştu

"Boş koltuk bile sizden daha fayfalı"

Berat Albayrak’ın istifası sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunun 24 saat boş kalmasıyla ekonomik göstergeler açısından son 2 yılın en iyi gününün yaşandığını söyleyen TİP lideri Baş şunları söyledi

Türkiye’de Sağlık Bakanı pandemiyle mücadele etmiyor, eğitim bakanı çocuklarımızın eğitim alamıyor oluşuyla “çok talep var, ne güzel” diyerek mutlu oluyor. İletişim Başkanlığı diye bir kurum var iletişimi durduruyor. Bakın Hazine ve Maliye Bakanı koltuğu boş kalınca ekonomi biraz olsun düzeliyor. Demek ki, Adalet Bakanı istifa etse memleketin hukuk sistemi düzelecek. Tarım ve Orman bakanı gitse çevre katliamlarını durdurmak mümkün olacak. Boş koltuk bile memleket için bunlardan daha faydalı. Cumhurbaşkanı’na bir çağrıda bulunuyorum; boş koltuk bile sizden daha faydalı, derhal o koltukları boşaltın.

"Rehavete düşmek yok"

Mecliste görüşülen ve işçilerin kıdem tazminatı ile esnek çalışmayı düzenleyen torba yasanın bazı maddelerinin kararlı duruş sonrası bugün itibariyle geri çekileceğini hatırlatan Erkan Baş, bunun olumlu ir adım olduğunu ancak mücadelenin süreceğini belirterek “Rehavete düşmek yok, işçi düşmanı yasalar geri çekilecek. Sonuna kadar takipçisi olacak ve mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU