Pakistan’ı karıştıran feminist dizi: Cadılar

Dizi, eşini aldatan erkekleri yakalamak için gizli bir dedektiflik bürosu açan 4 kadını başrole taşıyor

Dizi, 4 farklı kadın karakterin işbirlğine odaklanıyor (IMDb)

Pakistan’da kocaları tarafından aldatılan kadınları konu alan feminist dizi Churails (Cadılar), eşcinsel ilişkiler, cinsellik, erkek egemen düzen ve kadınlara yönelik güzellik standartlarına odaklanan senaryosuyla muhafazakar ülkede büyük tartışma yarattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karaçi’de çekilen ve Hindistan merkezli online platform Zee5 tarafından yayımlanan dizi, eşini aldatan erkekleri yakalamak için burka mağazası görünümünde gizli bir dedektiflik bürosu işleten 4 kadını başrole taşıyor.

Genelde bu tür içeriklerin sansürlendiği ülkede yayın hayatına başlayan dizinin oyuncularından Mehar Bano, “Senaryoyu ilk okuduğumda ‘Bunu yapabilir miyim” diye düşündüm” dedi. Dizide ailesinin yasaklaması nedeniyle çok sevdiği boks sporundan uzak kalan Zübeyde isimli genç bir kadını canlandıran Bano, “Böyle bir şeyin büyük tepki yaratacağını biliyorduk” diye konuştu. Senaristlerden Asım Abbasi de, “Televizyonlarda, dijital platformlarda ya da sinemalarda bu kadınları hiç göremiyoruz ama var olduklarını biliyorum” dedi.

Kadın odaklı yapımların çok nadir olduğu Pakistan’da, kadın karakterler genelde geleneksel ev hanımlarıyla beraber yaşadıkları kayınvalidelerinin ötesine geçemiyor.

Özellikle sosyal medyada büyük ses getiren dizi, “ahlaksızlığı teşvik ettiği” gerekçesiyle muhafazakar kesimde tepki yarattı. Zee5, gelen tepkiler üzerine dizinin yayınını geçici olarak durdurdu ancak diziyi sürdürmeye kararlı.

Pakistan’da Başbakan İmran Han iktidarında, özellikle sosyal medyaya yönelik sansür giderek yükseliyor. Çin merkezli video uygulaması TikTok “ahlaka aykırı içerikler” nedeniyle eylülde geçici olarak yasaklanmıştı. Yabancı flört uygulamaları Tinder ve Grindr de son dönemde engellenen platformlar arasında yer alıyor.


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU