Savaştan kaçan Suriyeliler, Türkiye sınırındaki antik kente yerleşti

Salgın tehlikesi altındaki kalabalık kamplardan uzakta hayatlarına devam etmeye çalışan aileler, her gün zehirli yılanların yol açtığı korkuya rağmen şu an için gidebilecekleri daha iyi bir yer olmadığını söylüyor

Suriyeliler kış şartlarına rağmen yıkıntılar arasında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor (AFP) 

Suriye'nin İdlib vilayetinden kaçan bazı aileler, kalabalık kamplarda kalmak yerine Türkiye sınırına yakın, Roma İmparatorluğu dönemine ait Bakirha antik kentinde hayatlarına devam ediyor.

Abdulaziz Hasan, eşi ve üç çocuğu, geçen yıl muhaliflerin elindeki son bölgeye Rusya destekli düzenlenen operasyonların ardından evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 1 milyon Suriyeli arasında yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Bakirha'da geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan kalıntılar arasına yerleşen onlarca aileden yalnızca biri olan Hasan ailesi, kırık dökük sütunlar ve bir kaidenin yayıldığı alanda, Yunan Tanrısı Zeus adına yaklaşık 2 bin yıl önce dikilmiş bir tapınağın ayakta kalan üç duvarın arasına tünel şeklinde kurdukları bir çadırın altında barınıyor.

Çadırların arka tarafındaki eski duvarların arasına dizilmiş bir ipe çamaşırlar asılırken, asırlık taşların üzerindeyse güneş panelleri uzanıyor.

AFP'ye konuşan baba Hasan, özellikle koronavirüs salgını sırasında, bu bölgenin, yerlerinden edilen insanlar için hazırlanan ve sınır boyunca sayıları artan gayri resmi kamplardan birinde yaşamaktan çok daha iyi bir seçenek olduğunu söylüyor.
 

AFP 3.jpg
(AFP)


Orta yaşlardaki Suriyeli, "Burayı, aşırı kalabalık yerlerden ve hastalık dolu ortamlardan uzak olduğu, huzur verdiği için seçtim" diyor.

Diğer taraftan Hasan, şu an bulunduğu yerde yaşamanın birkaç sakıncası olduğunu belirtirken, karşılaştıkları zorluklar arasında köy okulunun uzak olmasını sıralıyor.

Bölgenin zehirli yılanlar ve böceklerle kaynadığını da söyleyen Hasan, "Çadırın girişine yakın bir yerde iki gün önce bir engerek yılanı öldürdüm. Her gün bir akrep öldürmek zorunda kalıyoruz. Ancak henüz buradan daha iyi bir yer bulamadık" diye konuşuyor.
 

AFP 2.jpg
(AFP)


Savaştan kaçan Suriyelilerin, Roma dönemi tapınakları ve Haçlı kalelerinden, Osmanlı dönemi kervansaraylarına kadar birçok kalıntının bulunduğu arkeolojik alanlarda hayatlarına devam etmeye çalıştığı belirtiliyor.

UNESCO verilerine göre savaş öncesi Suriye'nin kuzeybatısının 1-7. yüzyıl dönemine ait 40 köye ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Suriye Eski Eserler Müdürü Meymun Abdulkerim, Bakirha'nın 6. yüzyıldan kalma iki kilise dahil olmak üzere çok iyi korunmuş yapılara sahip olma açısından özel bir konumda olduğunu belirtiyor.


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU