The Queen's Gambit'in finali: Aslında Beth'e ne oldu?

The Queen's Gambit, Netflix'te önemli bir izlenme başarısı elde etti

The Queen's Gambit, Walter Tevis'in 1983 tarihli aynı isimli romanının uyarlaması (Netflix)

*UYARI - Spoiler içerir*

Netflix'in sevilen dizisi The Queen's Gambit'te Beth, turnuvayı kazandıktan sonra havaalanına gitmek için bekleyen ABD yönetimine ait arabadan inip Moskova'da bir parka doğru yürüyor. Orada yeteneğinden büyülenip onu kutlamak için etrafına doluşan, satranç oynayan onlarca yaşlı adamla karşılaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Onu yetimhanede satrançla tanıştıran Bay Shaibel'a şaşırtıcı düzeyde benzeyen yaşlı bir adam ona satranç oynamayı teklif ediyor. Beth teklifi kabul ediyor ve dizi burada Beth'in hikaye döngüsünü ve karakter gelişimini tamamlayarak sona eriyor.

Screen Rant'in haberine göre buhranlı bir aileden gelen bir yetim olarak Beth, onun bir nevi vekil baba figürü olan Bay Shaibel sayesinde tanıştığı satrancın büyülü dünyasına bütünüyle dahil oluyor. Şimdi de rekabetçi satrancın dışında bir oyuna dahil olmaya hazır şekilde, benzer bir büyük figürünün karşısında oturuyor. Bu da onun duygusal olgunlaşmasının ve insanlarla bağlanmaya hazır oluşunun işareti.

Beth şimdilik Rusya'da kalmaya karar verse de arkadaşlarıyla yeniden bir araya gelmek için ABD'ye geri dönmesi ihtimal dahilinde, özellikle de hayatındaki bazı insanların mutluluğu ve esenliğini samimi olarak düşündüğünü fark ettiği göz önüne alındığında.

Beth artık son derece yetenekli olduğu işle daha sağlıklı bir ilişki kurabildiğinden en azından bu anda acısına saplanıp kalmaktan kurtulabiliyor ve bir birey olarak insanlara açılmaya karar vererek konfor alanının dışına ilk adımı atıyor.

 

 

The Queen's Gambit'in sonunda neredeyse mükemmel bir anlatısal simetri sağlanıyor, zira yaşadığı yerde de kalsa, başka yerlere de gitse Beth nihayet kendi benliğinde sade bir huzur buluyor. Kendi alanını korumak için insanları yıllar boyunca uzaklaştırdıktan sonra Beth sevgi ve takdiri hak ettiği şeyler olarak benimsiyor. Bu da kendi içinde iyileşme ve mutluluğa giden bir yola işaret ederek diziyi arınmayla sonlandırıyor.

 

Independent Türkçe, Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU