Mike Pence nerede: Başkan yardımcısı sırra kadem bastı

Donald Trump’ın seçimleri kaybetmesinden bu yana başkan yardımcısı ortalıkta görünmüyor

Mike Pence, 2013'ten 2017'ye kadar Indiana eyaletinin 50. valisi olarak görev yapmıştı (Reuters)

Seçim günü arifesine kadar kampanya güzergahlarında Donald Trump’la birlikte görünen Mike Pence, sonuçlar gelmeye başladığından beri, hatta Trump yönetimi başkanın seçimi kaybettiği yönündeki haberlere karşı inatla mücadele verirken bile ortalıkta çok görünmedi.

Yarışı Joe Biden ve Kamala Harris’in kazandığı duyurulduktan bir gün sonra, başkan yardımcısının kamuoyuna açık programı boş görünüyordu. Kazanan isim açıklandığından beri herhangi bir tweet paylaşmadı.

Bu yazının kaleme alındığı sıralarda, tüm bunlar Pence’i başkanın müttefikleri arasında sıradışı bir örnek yapıyor.

Bazı Cumhuriyetçiler başkana ve seçimin kendisinden çalındığına dair asılsız iddialarına temkinli yaklaşmaya başlasa bile, kimileri (örneğin senator Lindsey Graham ve Beyaz Saray görevlilerinin çoğu) başkanın açıklamalarına (çoğu Twitter üzerinden yayımlandı) inatla riayet edip sonuna kadar mücadele etmeye kararlı görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdilik Mike Pence iki grupta da yer almıyor ve sırada ne yapacağının belirsiz olması nedeniyle de soru işaretleri yaratıyor. Pence, yönetim tarafından genellikle arkaplanda tutulmamış, siyaseten gergin anlarda başkanla kamuoyu önünde anlaşmazlık da yaşamamıştı.

Ne var ki, korkunç bir durum açığa çıkarken başkanın safında mücadele etmek yerine geri plana çekilmeyi birden fazla kez tercih etmişti.

Kararlı bir sosyal-muhafazakar Hıristiyan olmasına rağmen Ekim 2016’da, o dönemde başkan adayı olan Trump’ın kadınlara cinsel saldırılarda bulunmakla övündüğü kötü şöhretli Access Hollywood ses kayıtları skandalı sırasında Trump’ın yanında yer almıştı.

Cumhuriyetçi Parti’nin Trump’ı derhal devredışı bırakıp yerine Pence’i getirmeye yönelik bir planı olduğu söyleniyordu. Dahası, en kıdemli Cumhuriyetçi isimlerden kaydadeğer bir azınlık da bunu açıkça talep etmişti.

Ancak Pence’in cevabı daha ölçülüydü: Trump’ın sözlerini kınayan bir açıklama yayımlayarak kamuoyunda görünmekten uzak durdu. Hatta ilk başta beraber aday olduğu arkadaşıyla iletişim kurmaktan kaçınıp eşiyle dua etmemişti.

Skandalın açığa çıkmasından sonra günler boyunca kamuoyuna açık etkinliklerde ve basın açıklamalarında görünmemişti.

Nihayetinde seçmenleri Hillary Clinton’un iktidara gelmemesi için Trump’ı desteklemeleri konsunda birlik olmaya davet ettiği bir mesajla kampanyaya dönmüştü.

Pence’in ofisiyle yorum için temasa geçildi.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU