Protein içeceklerini aşırı tüketmek ömrü kısaltıyor

Protein takviyeleri, kas yapımına yardımcı olurken, kilo aldırabilir ve yaşam süresini kısaltabilir

Fotoğraf: The Independent

Proteinli içecekleri (protein shake) çok fazla tüketmek, obezite riskini artırırken, bireylerin yaşam süresini de kısaltıyor.

Sidney Üniversitesi'nden araştırmacılar, dallı zincirli amino asitlerin (BCAA) aşırı tüketiminin vücuttaki etkisini anlamak için araştırma yaptı.

Buna göre, genellikle toz halinde bulunan ve suya karıştılarak tüketilen proteinojenik BCAA takviyeleri, bireylerin mizacını olumsuz yönde etkileyebilir.

Nature Metabolism adlı bilimsel yayında yer verilen çalışma, BCAA'ların kas yapımına yardımcı olurken, kilo alımına da neden olabileceğini ve yaşam süresini kısaltabileceğini gösterdi.

Araştımacılar ayrıca, kandaki yüksek BCAA seviyesinin, bireylerin uyumasına yardımcı olan serotonin hormonunu azaltarak uyku düzenini bozabileceğini fark etti.

Araştırmada, BCAA'ların ve diğer esansiyel amino asitlerin farelerin vücuduna etkisi test edildi.

4 farklı gruba ayrılan fareler, ömürleri boyunca, farklı miktarlarda BCCA ile besledi. İlk grup standart miktarın 2 katı, 2. grup standart miktar, 3. grup bunun yarısı ve 4. grup ise 5’te biri oranında BCCA aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun sonucunda bilim insanları, standart miktarın 2 katını tüketen farelerin daha fazla yemek yediğini, bunun da kilo alımına yol açarak, farelerin ömrünü kısalttığını gördü.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. Samantha Solon-Biet, “Protein oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük diyetlerin üreme için yararlı olduğu görülse de, orta ve ileri yaşlarda sağlığa zararlı etkileri olduğu ve yaşam süresinin kısalmasına yol açtığı ortaya çıktı” dedi.

Solon-Biet, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu araştırma bize amino asit dengesinin önemli olduğunu gösterdi. Bu dengeyi sağlamak için de farklı protein kaynaklarından beslenmek gerek.”

Sidney Üniversitesi’nden Profesör Stephen Simpson da, BCAA’ların uykuya etkisini şu şekilde açıkladı:

“Kanda yüksek oranda BCAA bulunması, triptofanın beyne ulaşmasını engelliyor. Triptofan serotonin hormonunun tek öncüsü. Serotonin hormonu ise ruh haline ve uykuya olumlu etkide bulunuyor."

Söz konusu hormonun etkilerinin bununla sınırlı olmadığını belirten Profesör Simpson, "Serotonin miktarındaki düşüş, farelerin obez olmasına ve ömürlerinin kısalmasına neden oldu" diye konuştu.

Sidney Üniversitesi'nden diyetisyen ve halk sağlığı uzmanı Dr. Rosilene Ribeiro ise, protein alımını tavuk, balık, yumurta, fasulye, mercimek ve fındık gibi farklı kaynaklardan sağlamanın önemini vurguladı.

Dr. Ribeiro, "Temel amino asitleri elde etmek için lif, vitamin ve mineral bakımından zengin, sağlıklı ve dengeli bir beslenme şekli çok önemli" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU