Zor bir dönemde başkanlığı devralan Biden'ı neler bekliyor?

Biden’in zaferine itiraz etmenin sonucu değiştirmeyeceği neredeyse kesin ancak bu ülkede öfke ve istikrarsızlığı körükleyebilir

ABD Başkanı seçilen Joe Biden zafer konuşması yapıyor (AFP)

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden, siyaset dünyasına girmesinden yaklaşık 50 yıl sonra, ABD'nin 46. Başkanı seçildi.

Bloomberg'e göre seçimlerin nihai sonuçlarının açıklanmasının biraz zaman alması ve birçok yasal manevraya çözüm bulması gerektiğinden, Biden'in sıkıntılı geçmesi beklenen önümüzdeki haftalarda yaşayacağı ilk zorluk ülkeye yön vermek olacak.

Biden'in zaferine itiraz etmenin sonucu değiştirmeyeceği neredeyse kesin ancak bu ülkede öfke ve istikrarsızlığı körükleyebilir.

Konu çözülene ve seçimlere itiraz eden Başkan Donald Trump sahadan çekilene kadar tecrübeli politikacı Biden'ın sabır etmesi gerekecek.

Trump'ın aksine ülkenin yeniden birleşmesini isteyen Biden, dün zaferinin ilan edilmesinin ardından sonra Delaware eyaletinde yaptığı konuşmada, “Karşınızda bana verdiğiniz güvenle, bölmeye değil birleştirmeye odaklanacak bir başkan olacağıma ve bütün kalbimle çalışacağıma söz veriyorum. Bu göreve gelmek istememin sebebi ABD'nin ruhunu yeniden inşa etmek, orta sınıfı güçlendirmek ve bizi birleştirmektir” dedi.

Öte yandan, ABD'de son haftalarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları artışa geçti. Şu ana kadar 235 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ülkede, 50 bini aşkın kişi hastanelerde tedavi görüyor.

Biden dünkü konuşmasında, salgının yayılmasını kontrol altına almak için hiçbir çabadan kaçınmayacağını dile getirerek, bir sonraki görevinin ülke ekonomisini tekrar düzene sokmak olacağını vurguladı.

Bir sonraki Senato oluşumunun hala belirsiz olduğu göz önüne alındığında, Biden, ek işsizlik yardımları ve düşük ücretli işçilere yönelik ek yardım sunmanın yanı sıra eyalet ve şehir hükümetlerine destek sağlayacak bir yasa tasarısını geçirebilmek için Cumhuriyetçi ve Demokratlarla birlikte çalışmaya hazırlıklı olmak zorunda kalacak.

ABD'de reform yapmak kolay olmayacak. Biden, 18 ay süren seçim kampanyası boyunca kapsamlı ve geniş bir vizyonu netleştirmedi.

En coşkulu vaadi, makul derecede iyi yönetim, daha az bölünmüş bir siyaset ve Trump dönemindeki kaos ve yozlaşmadan uzak bir sivil hayat gibi sadece normal hayata dönmekti.

Biden bunu önümüzdeki dört yıl içinde başarırsa, ülkeye harika bir şekilde hizmet etmiş olacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU