Alexandria Ocasio-Cortez ve Ilhan Omar'ın 'manga'sı son seçimle daha da büyüdü

Kilit ilerici grubun yöneticisi, ister Biden ister Trump olsun, Manga'nın "sonraki yönetimi cesur bir yönetim gündemine karşı sorumlu tutacağını" söyledi

Alexandria Ocasio-Cortez ve Ilhan Omer'ın da aralarında yer aldığı ilerici Demokrat grup, "Manga" diye anılıyor (AP)

Manga olarak bilinen, önceki seçimde kongreye ilk kez giren ve beyaz tenli olmayan 4 Demokrat kadının tamamı yeniden seçilirken (ya da seçilmeleri beklenirken), Kongre'de birkaç yeni ilerici müttefik de edindi.

Salı günü çift haneli zaferler elde etme yolunda ilerleyen Kongre üyesi kadınlar New York'tan Alexandria Ocasio-Cortez, Minnesota'dan Ilhan Omar, Massachusetts'ten Ayanna Pressley ve Michigan'dan Raşide Tlaib, Washington'daki yerlerini en az iki yıl daha sağlama aldı.

Manga'nın 2018'de ortalığın tozunu attırarak göreve gelmesine yardım eden Adalet Demokratları (Justice Democrats) adlı ilerici grubun desteklediği 5 diğer Demokrat Temsilciler Meclisi adayının ismi Salı günü pusulalarda yer aldı.

Bunlardan ikisi (New York 16. seçim bölgesinden Jamaal Bowman ve Missouri birinci seçim bölgesinden Cori Bush) halihazırda yarışı kazandı.

Üçüncü isim, Illinois üçüncü seçim bölgesinden Marie Newman ise açık ara önde gösteriliyor.

Adalet Demokratları'nın icra direktörü Alexandra Rojas, "Manga büyümeyi sürdürecek ve bir sonraki yönetimi cesur bir yönetim gündemine karşı sorumlu tutacak" dedi.

Bu hem Biden hem de Trump yönetimi için geçerli.

Rosas, "Joe Biden'ın devralması muhtemel Kongre, Obama'nın 2009'da devraldığından çok daha ilerici. Bu durum, Biden yönetiminin nesillerdir görülen en ilerici yönetim olmasını sağlayabilir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasama açısından ele alınırsa Manga Kongre'deki ilk iki yılında az sayıda zafer kazandı.

Kongre, ödeme yapan tek tarafın devlet olduğu bir sağlık sisteminin kurulmasını öngören yasa tasarını geçirmedi.

Milyonlarca Amerikalı genç, aylık öğrenci kredisi ödemelerinden kurtarılamadı.

Üniversiteler hala devletten değil, öğrenciler ve ailelerinden aldığı öğrenim çeklerini bozduruyor.

Ancak Omar'ın bu yıl The Independent'a söylediği gibi, "değişim zaman alır".

Demokrat Parti'yi sağlık hizmeti ve iklim değişikliği çözümleri gibi ana konularda sola çekerek temelden dönüştürmeye çalışan ilericiler açısından bu, ön seçimlerdeki agresif rekabetin sonunda görevdeki ılımlı Demokratları alaşağı etmeleri gerektiği anlamına geliyor.

Bowman'ın Temmuz'da Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesine başkanlık eden ve 16 dönemdir Demokrat Kongre üyesi olan Eliot Engel'i mağlup ederken yaptığı da buydu.

Mart'ta Newman, 8 dönemdir İllionis'ten Kongre'ye seçilen, mecliste kalan kürtaj karşıtı son Demokratlardan biri ve partisi içinde eleştirilerin hedefi olan Dan Lipinski'yi mağlup etmişti.

Bowman Salı günü paylaştığı tweet'te, yıllardır devlet okulu idareciliği yaptığı bölgeyi temsil etmek üzere seçilmesinden "onur duyduğunu" belirtti.

Bowman, "Statükoyu bozmak ve ailelerimiz için hizmet vermek üzere yola koyulmaya hazırım" dedi.

Beni sorumlu tutun. Beni ve meslektaşlarımı zorlayın. Kongre'de benimle olmanıza ihtiyaç duyacağım. Yapılacak çok iş var.

Adalet Demokratlarının desteklediği bir diğer ilerici aday, Nebraska'nın 2. seçim bölgesinden Kara Eastman da Cumhuriyetçi Kongre üyesi Don Bacon'la Salı günü kesin bir sonuç açıklanmasına engel olan, başa baş bir mücadele sürdürüyordu.

Bacon'un 2018'de Eastman'ı yüzde 2'lik bir farkla mağlup etmesi, daha ılımlı bir aday olsaydı bölgeyi kazanacaklarını düşünen Demokratları kızdırmıştı.

Gerçekten de Eastman'ın ilerici platformu bölgedeki bazı Demokratlar arasında o kadar tartışmalıydı ki 2016'da koltuğunu Bacon'a kaptıran eski Demokrat Kongre üyesi Brad Ashford, görevdeki Cumhuriyetçi adaya desteğini açıklamıştı.

Eastman, Demokratların 2018'deki ön seçimlerinde Ashford'u kesin bir mağlubiyete uğratarak eski Demokrat Kongre üyesinin geri dönme girişimini boşa çıkarmıştı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU