ABD tercihini yaptı...

Hararetli bir seçim sürecinin ardından sandık başına giden Amerikalılar tercihlerini yaptı. Trump, oy sayımı devam ederken erken "zafer" ilan etti. Biden ise seçmenlerine "sabırlı olun" mesajı verdi... Canlı anlatımla dakika dakika yaşananlar...

12.48 - CNN: Silahlı Trump yanlıları seçim merkezleri önünde

ABD'nin birçok kentinde düzenlenen protestolarda oyların yeniden sayılmasını isteyen Trump yanlıları, seçim merkezinin önünde toplandı. CNN, kiminin yarı otomatik, kiminin de uzun namlulu silah taşıdığını bildirdi.

12.32 - Tüm oyların sayılmasını isteyen gruba polis müdahalesi

ABD seçimlerinde bütün oyların sayılmasını isteyenler, ülkenin bazı bölgelerinde eylem düzenledi. Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentinde toplanan bir grup, Donald Trump’ın oy sayımını durdurma talebine itiraz ederken New York’un Manhattan bölgesinde de “Count Every Vote” (Her Oy Sayılsın) protestosuna polis sert müdahale etti ve bazı göstericileri gözaltına aldı.

12.05 - Trump cephesinden ayin hamlesi

Trump'ın ruhani danışmanı Paula White, ABD Başkanının yeniden seçilmesi için dua etti.

11.28 - Trumpçılar protesto düzenliyor

Arizona’nın Maricopa Belediyesi’nde Trump destekçileri protesto düzenledi. Yetkililer, Phoenix Seçim Ofisi’nin binasını kapatmak zorunda kaldı.

 

merlin_179598837_5d81b2ca-4b6f-4581-a0b3-e087ae441885-superJumbo.jpg
(AP)

 

10.56 - Kanye West yenilgiyi kabul etti

AP’ye göre, başkan adayı ve rapçi 12 eyaletten toplam 60 bin 761 oy aldı. En çok oyu 10 bin 216’yla Tennessee eyaletinden toplayan West, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Kanye 2024” ifadelerini kullandı ve gelecek seçimde bir kez daha aday olacağının sinyalini verdi.

Tıklayın: Joe Biden'ın film gibi hayatı

03.35 - Georgia'da oy sayımının durdurulması için dava

Georgia Cumhuriyetçi Parti Başkanı David Shafer, yaptığı yazılı açıklamada, Trump'ın seçim kampanyası ile ortaklaşa olarak Chatham bölgesindeki oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtığını belirtti. 

Başka bölgelerde de benzeri davalar açmaya hazırlandıklarını belirten Shafer, Cumhuriyetçi gözlemcilerin sayıma dahil edilmeyen postayla oy pusulaları ile sayılanları birbirine karıştırdığına dair bildirimde bulunduğunu aktardı. 

02.21 - Kritik eyalet Nevada'da son durum

Michigan'ın netleşmesiyle başkanlık yarışında sona doğru yaklaşılırken gözler 6 delegesi bulunan Nevada eyaletinde. ABD'nin Batı eyaletlerinden Kaliforniya'nın sınır komşusu Nevada'da 2016'da Hillary Clinton kazanmıştı. Eyalette şu an itibariyle oyların AP'ye göre yüzde 75'i genelde daha önden giden New York Times'a göre de yüzde 86'sı sayıldı. Kullanılan toplam 1 milyon 192 bin 915 oyun içinden 588 bin 252 oy alan Joe Biden yüzde 49,3 oy oranıyla önde 580 bin 605 oy alan Trump ise onu yüzde 48,7'yle takip ediyor. Nevada'da şimdiye dek sayılan oyların sadece 937'si sandık yerine posta yoluyla kullanıldı. Posta yoluyla gelen oylarda beklenenin tersine şu ana dek ezici çoğunlukla Trump önde. Postadan çıkan 828 oyu alan Trump'ın bu şekilde kullanılan oylardaki oranı yüzde 88,4. Nevada eyaletinde sayım bu şekilde sonlanırsa, Biden 270 delegeyi yakalayarak başkanlığını ilan edebiliyor. Ancak postadan çıkan oylarda Trump'ın önde olması Demokrat aday için kaygı verici.

02.03 - Michigan netleşti. 16 delege Biden'ın

Joe Biden, en kritik 'salıncak eyaletlerden' Michigan'da yüzde 49,9'luk oy oranıyla galip geldi. Trump'ın yüzde 48,6 oy oranında kaldığı eyalette oyların yüzde 99'u sayılmışken AP sonucun kesinleştiğini ilan etti.

Seçici delegelerde son durum; Biden: 264 Trump: 214

Biden, sayımı önde götürdüğü 6 delegesi olan Nevada'da da kazanırsa 270'i buluyor.

01.48 - Michigan ve Nevada'yı kazanırsa Biden zaferini ilan ediyor

Demokratların başkan adayı Joe Biden, önde götürdüğü Michigan ve Nevada eyaletlerini kazanırsa 270 sayısına ulaşarak zaferini ilan ediyor. Bu en kritik iki eyaletten Michigan'da sayım neredeyse tamamlandı. Nevada'da ise oyların yüzde 75'i sayıldı.

00.20 - Biden kameraların karşısına geçti

Joe Biden kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı. 

Seçime demokratların adayı olarak girdiğini söyleyen Biden, "Tüm Amerikalıların başkanı olarak yöneteceğim" dedi.

Biden "Bu gece uzun bir oy sayımından sonra kazanının biz olduğunu söylemek istiyorum" ifadelerini kullandığı açıklamasında, "Başkanlığı kazanmak için yeterli sayıda eyaleti kazanıyor olduğumuz açık" dedi.

"Zafer ilan etmek için değil, oy sayımı bitince kazananın biz olacağımızı söylemek için buradayım" açıklamasını yapan Biden, "Kampanyamızla gurur duyuyorum"  diye konuştu.

22.45 - Trump'ın seçim ekibi dava açtı

Trump'ın seçim ekibi, Michigan'daki oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtı.

Yapılan açıklamada, “Halihazırda açılmış ve sayılmış oy pusulalarının da yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” denildi.

22.40 - Biden Wisconsin’i kazandı

Kritik önemdeki Wisconsin eyaletini Biden kazandı.

Seçim tablosundaki son duruma göre açılan oylarda Demokrat Joe Biden 248, Cumhuriyetçi Donald Trump 214 delege kazandı.

22.15 - Seçim tablosunda son durum 

Açılan oylara göre şu ana kadar Demokrat Joe Biden 238, Cumhuriyetçi Donald Trump 214 delege kazandı.

22.05 - Trump'ın 4 paylaşımına uyarı etiketi

Şu ana kadar Twitter'da Trump’ın 4 paylaşımına uyarı etiketi eklendi.

Tıklayın: Trump’ın Twitter’da şu ana kadar 4 paylaşımına uyarı etiketi konuldu

21.45 - NASED ve NASS ortak açıklama yaptı

Ulusal Eyalet Seçimleri Birliği (NASED) ve Ulusal Eyalet Sekreterleri Birliği (NASS) oy sayım sürecine ilişkin olarak ortak bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Seçim süresince 100 milyonun üzerinde ya bizzat ya da posta yoluyla güvenli bir şekilde erken oy kullanıldı. Şimdi ülke genelinde seçim görevlileri, kullanılan her bir geçerli oyu titizlikle sayıyor” denildi.

NASED ve NASS’ın açıklamasında, “Medya birçok yarışın sonucunu ilan etmiş olsa da, bu sonuçların resmi olmadığını ve seçim yetkilileri tarafından gözden geçirilip onaylanana kadar rakamların değişmeye devam edeceğini hatırlamak önemli” ifadelerine yer verilerek bunun bütün seçimler için standart bir uygulama olduğunun altı çizildi.

 21.00 - Oy sayma işlemleri sürüyor; kritik eyaletlerde son durum ne?

Şu ana kadar sonuç açıklanan eyaletlerde Biden 238 delege sayısına ulaşırken Trump 213 delegeyi hanesine yazdırdı.

Trump ve Biden'ın yarıştığı seçimlerde henüz her iki aday da Beyaz Saray için gerekli olan 270 delege sayısına ulaşamadı. 

Toplam delege sayısı 87 olan Alaska, Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Kuzey Carolina ve Georgia'da ise henüz sonuçlar netleşmedi. 

20 delegeye sahip Pennsylvania'da toplam oyların yüzde 80'i sayıldı. Eyalette yarışı yüzde 53,6 ile Trump önde götürürken Biden'ın oy oranı yüzde 45,1 olarak görünüyor. 

Michigan'da 16 delege için süren yarışta toplam oyların yüzde 92'si sayılırken Biden yarışı yüzde 49,5 ile, yüzde 48,8 oy oranına sahip Trump'ın önünde yer alıyor.

16 delegeli başka bir eyalet olan Georgia'da ise toplam oyların yüzde 92'si sayıldı. Bu eyalette, Trump yüzde 50,5 oy oranı ile yüzde 48,3 oy oranındaki Biden'ı geride bırakıyor. 

Yarışın 15 delege için sürdüğü Kuzey Carolina'da ise toplam oyların yüzde 95'i sayıldı. Trump şu anda yüzde 50,1 ile oyların yüzde 48,7'sini alan Biden'ın önünde görünüyor. 

Toplam oyların yüzde 86'sının sayıldığı 6 delegeli Nevada'da ise Biden'ın yüzde 49,3 ile, yüzde 48,8 oy oranına sahip Trump'ı geride bıraktığı görülüyor.

Öte yandan 3 delegesi bulunan ve oyların yüzde 36'sının sayıldığı Alaska'da, Trump'ın oyların yüzde 61,4'ünü, Biden'ın ise yüzde 34,7'sini aldığı görünüyor. 

20.25 - Trump'tan imalı tweet: Her yerde Biden oyları buluyorlar

Donald Trump, Twitter paylaşımında "Her yerde Biden oyları buluyorlar. Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da... Ülkemiz için çok kötü" dedi.
 


20.05 - Trump'ın Kampanya Danışmanı: Yasal yollarla kullanılmış tüm oylar sayılırsa Trump seçimleri kazanır

Trump'ın Kampanya Danışmanı Bill Stepien, hukuki yollarla kullanılan tüm oyların sayılması durumunda seçimi kazanacaklarını açıkladı. 

Hala birçok eyalette Cumhuriyetçi seçmenin çoğunlukta bulunduğu bölgelerdeki oyların sayım aşamasında olduğunun altını çizen Stepien, "Biz verilerimize ve matematiğimize güveniyoruz. Yasal yollarla kullanılmış tüm oylar sayılırsa Başkan Trump bu seçimleri kazanır" dedi.

19.16 - Twitter, Trump'ın iletisine bir kez daha uyarı işareti koydu

Twitter, Donald Trump'ın seçimlere ilişkin yaptığı bir paylaşıma, tartışmalı bilgiler içerdiği gerekçesiyle uyarı etiketi ekledi.

Sosya medya ağı, Trump'ın paylaşımına, "Bu tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir" etiketini ekledi. 

18.38 - Biden: Herkesin oyu sayılana kadar dinlenmeyeceğiz

Joe Biden, "Herkesin oyu sayılana kadar dinlenmeyeceğiz" diyerek, kampanya yöneticisi Dillon ve kampanya danışmanı Bauer'in yarışın nasıl gittiğine dair verdiği bilgilerin izlenmesini istedi.
 


18.13 - Donald Trump'tan postayla gönderilen oylarla ilgili yeni tepki: Çok garip

Donald Trump, Michigan'da ibrenin Biden'a dönmesinden kısa süre sonra Twitter hesabından açıklama yaptı. Trump şu ifadeleri kullandı:

Dün gece Demokratların yönettiği ve kontrol ettiği çoğu kilit eyalette öndeydim. Çöpten çıkan sürpriz oylar sayıldıkça sihirli bir şekilde kazandığım eyaletleri birer birer kaybetmeye başladım. ÇOK GARİP. “Anketçiler”se tahminlerinde feci çuvalladı.

 

 

 

18.09 - ABD'deki başkanlık seçimlerinde sonuç için ne bekleniyor?

ABD halkı 59. başkanlık seçimi için sandık başına gitti.

Joe Biden, kilit eyaletlerden Michigan, Nevada ve Wisconsin’de önde. Demokrat aday eğer bu üç eyalette oyların çoğunluğunu kazanırsa kesin olmayan sonuçlara göre 270 delegeye ulaşarak seçimi kazanmış olacak.

Öte yandan Trump, Florida, Ohio, Texas, Iowa ve oyların yüzde 96’sının sayıldığı Georgia eyaletinde yarışı önde götürüyor. Fakat Trump için şu ana kadar oyların yüzde 64’ünün sayıldığı Pensilvanya’daki durum önemli. Eğer postayla gönderilen ve erken açılan sandıklardaki oylarda geri düşerse, ABD başkanı seçimi kaybedebilir.

Alaska, Arizona, Georgia, Michigan, Maine, Nevada, Kuzey Carolina, Pensilvanya ve Wisconsin eyaletlerinde oylar hala sayılıyor.

17.40 - Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham anket şirketleriyle alay etti: Trump kazanacak, hiçbirinizin ne yaptığınıza dair fikri yok

Trump'a yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Biden’ın seçimi kazanacağını düşünen anketçilerle alay etti:
 

Trump kazanacak. Anketçiler ne yaptığınıza dair fikriniz yok. Kaliforniya ve New York’taki liberaller, (Biden için) bayağı para heba ettiniz. Amerikan siyasi tarihinde getirisi en kötü yatırımdı.


Güney Carolina’da oyların yüzde 55’ini alarak koltuğunu koruyan Graham, S-400 hava savunma sistemi aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını da talep etmişti.

 

afp2.jpg
(AFP)

 

17.12 - Michigan'da ibre Trump'tan Biden'a döndü

Oyların yüzde 94'ünün sayıldığı Michigan'da ibre Trump'tan Biden'a döndü, iki lider arasında sadece 10 bin oy fark var. Kritik salıncak eyaletlerden biri olan Michigan'da hangi adayın kazanacağı seçimin sonucu açısından önemli görülüyor.

16.46 - Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı'ndan Trump'a eleştiri: Rezalet

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton erken zafer ilan eden Donald Trump'ı eleştirdi. Bolton, "Rezalet, kendi kişisel menfaati için bütün seçim sürecine gölge düşürdü" ifadelerini kullandı. SkyNews’a konuşan Bolton şunları söyledi:
 

Bu sabah çok üzüldüm. Trump’ın birkaç saat önce seçimi kazanmakta olduğunu, hatta kazandığını fakat seçimin kendisinden çalındığını söylediği açıklama bugüne dek bir ABD başkanının yaptığı en sorumsuz açıklamalardan biriydi. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz. Trump’ın kazanması mümkün tabii. Fakat böyle bir açıklamayla tamamen kendi menfaati için bütün seçim sürecine gölge düşürdü. Tam bir rezalet.

 

afp.jpg
(AFP)

 

16.13 - Petrol fiyatları Donald Trump'ın zafer ilan etmesinin ardından yaklaşık yüzde 3 yükseldi

ABD Başkanı Donald Trump'ın sonucu etkileyebilecek birkaç salıncak eyalette sayımın bitmemesine rağmen erken zafer ilan etmesiyle petrol fiyatları yaklaşık yüzde 3 yükseldi. ABD hafif ham petrolü yüzde 2,44 artışla 38,60 dolara yükselirken Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 2,50 artışla 40,73 dolarda bulunuyor.

15.25 - Oregon hem Biden'a hem de ağır uyuşturuculara 'evet' dedi

Oregon'da uyuşturucu politikalarına yönelik değişimi savunanlar zafer kazandı. Birkaç eyalette seçmenler, esrarın eğlence veya tedavi amacıyla yasallaştırılmasını desteklerken Oregon'da bir adım ileri gidildi ve küçük miktarlarda eroinle kokain de dahil olmak üzere ağır uyuşturucular bulundurmak suç kapsamından çıkarıldı.

14.41 - Çöpten oy pusulaları çıktı

NBC’nin Houston’daki yerel televizyon kanalı KPRC’nin haberine göre Louisiana eyaletine postayla gönderilen oy pusulasının çöpe atılmış olduğu tespit edildi. ABD Posta Ofisi, pusulanın Houston’daki postaneden çalınmış olabileceğini düşünüyor. Pusulanın kapalı zarfı açılmamıştı.

Louisiana’nın başkenti Baton Rouge’dan Kaliforniya’ya gönderilen bir oy pusulası da aynı çöpte bulundu. Bu postadaki pusulada Trump’a oy verildiği öğrenildi. Kaliforniya eyaletinde Biden'ın Trump’tan yaklaşık 4 milyon oy farkı olduğu için çöpten çıkacak pusulaların sonucu değiştirmesi mümkün değil. Aynı şekilde Louisiana’yı da Trump farklı kazanmıştı. Yine de iki başkan adayı arasında uzun süreceğe benzeyen hukuk savaşında bu oy pusulaları da gündeme gelebilir.

 

nbc.jpg
(NBC)

 

14.09 - Biden Wisconsin'de öne geçti

Joe Biden, en kilit eyaletlerden biri olarak görülen ve oyların yüzde 94'ünün sayıldığı Wisconsin'de öne geçti. Biden oyların yüzde 49,4'ünü alırken, Trump onu yüzde 49,1'le izliyor.

14.05 - Bernie Sanders'ın seçim gecesi yaşanacakları öngördüğü video sosyal medyada viral oldu

Demokrat Senatör Bernie Sanders'ın ABD'de seçim gecesi yaşanacaklara dair yaptığı öngörüler sosyal medyada hayli ilgi gördü. Jimmy Fallon'ın programına katılan Sanders şu ifadeleri kullandı:

Endişem şu: Seçim gecesi saat 10’da Trump Michigan’da, Pensilvanya’da, Wisconsin’de kazanıyor. Ve televizyona çıkıp “Beni yeniden seçtiğiniz için teşekkürler Amerika. Her şey bitti. İyi günler” diyor. Ama ertesi gün ve ondan sonraki gün tüm bu postayla gönderilen oyların sayımı başlıyor ve bu eyaletleri Biden’ın kazandığı ortaya çıkıyor. O anda Trump çıkıp “Gördünüz mü? Her şeyin hile olduğunu söylemiştim. Tüm o postayla gönderilen oyların sahte olduğunu söylemiştim. Ve biliyorsunuz, görevi bırakmayacağız" diyor.

 

 

14.03 - Oyların yüzde 96'sının sayıldığı Georgia eyaletinde Trump önde 

Seçimlerin sonucu açısından kritik konumdaki eyaletlerden biri olan Georgia'da oyların yüzde 96'sı sayıldı. Son durum oyların yüzde 50,5'ini Trump'ın, yüzde 48,3'ünü Biden'ın aldığına işaret ediyor. Bununla birlikte Biden'ın 238 delege elde ettiği görülürken Trump onu 213 delegeyle izliyor.

13.00 - Joe Biden'ın kampanya yöneticisi: Trump'ın konuşması uygunsuz ve rezilceydi

Demokrat aday Joe Biden'ın kampanya yöneticisi Jen O'Malley Dillon, Donald Trump'ın erken zafer ilan ettiği konuşmasına işaret ederek, "Trump'ın konuşması eşi benzeri görülmemiş şekilde uygunsuz ve rezilceydi" ifadelerini kullandı. Biden'ın "Trump'la mücadele etmeye hazır hukuk ekibinin olduğunu" belirten Dillon, bu konuda da galip geleceklerini söyledi.

12.44 - ABD'li ünlülerden Trump çıkışı: Kazanırsa ülkeyi terk ederiz

Ricky Martin, Bruce Springsteen, Tommy Lee ve John Legend gibi ABD'li ünlü isimler seçim süreci boyunca verdikleri röportajlarda Donald Trump'ın yeniden başkan seçilmesi durumunda ülkeyi terk edeceklerini belirtmişti.

12.25 - Biden aldığı oylarla, Obama ve Clinton'ı geçti

Obama 2012 seçimlerinde 65 milyon 915 bin 795 oyla başkanlığı kazanmış, 2016 seçimlerinin Demokrat adayı Hillary Clinton ise 65 milyon 853 bin 814 oy almış ancak yeterli delege sayısına ulaşamadığı için yarışı kaybetmişti. AP verilerine göre Biden ise an itibarıyla 67 milyon 682 bin 121 oy alarak Demokratların iki eski adayını geride bıraktı.

12.12 - Facebook ve Instagram'dan kullanıcılarına uyarı

Sosyal medya devinin Facebook ve Instagram kullanıcılarına gönderdiği uyarıda, Trump "zafer" ilan etmiş olsa da ABD'de seçim sonuçlarının henüz kesinleşmediğine dikkat çekildi. 

12.07 - Alman bakandan ABD seçimlerine dair "anayasal kriz" uyarısı

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Alman ZDF kanalına yaptığı açıklamada, "Amerikan seçimlerinde çok tartışmalı bir durum var. Uzmanların dediği gibi bu anayasal bir krize gidebilir. Ve bu hepimiz için bir kaygı kaynağı" dedi.

12.02 - Slovenya Başbakanı Janez Jansa'dan Trump'a erken kutlama

Avrupa'dan ABD seçimlerine yönelik açıklama yapan ilk isim Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Amerikan halkının Donald Trump ve Mike Pence'i bir 4 yıl daha seçtiği çok açık" ifadelerini kullandı.

 

 

11.35 - Demokratlar 15 delege daha kazandı

AP, Biden’ın Arizona ve Maine eyaletlerinde kazandığını duyurdu. Demokratlar, Arizona'dan 11, Maine'den 4 delege elde etti.

11.33 - Erken zafer ilan eden Trump'a Pensilvanya Valisi'nden yanıt

Pensilvanya Valisi Tom Wolf, Trump’ın erken zafer ilanı sonrası Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Pensilvanya’da daha sayılması gereken 1 milyondan fazla oy var. Pensilvanyalılara her bir oyu sayacağımıza dair söz vermiştim ve öyle de yapacağız” ifadesini kullandı.
 


11.29 - ABD’de seçim öncesi halka gizemli telefonlar: Evde kalın

Amerikalıları "içeride kalmaları" konusunda uyaran telefondaki gizemli bant kaydının, insanları korkutarak sandıktan uzak tutma girişiminin bir parçası olduğundan şüpheleniliyor.

11.15 - Başkan Trump'ın kuklasını dövüp kafasını kopardılar

Amerikalılar yeni başkanın kim olacağını belirleyecek seçim sonuçlara kilitlenmişken, New York’un Times Meydanı’nda toplanan bir grup, Trump’ın kuklasını önce dövdü, ardından kafasını kopardı.
 


10.58 - Oy kullandığı seçim merkezinde bir tek Melania Trump yüz maskesi takmadı

Oyunu ABD'nin Florida eyaletindeki Palm Beach'te kullanan First Lady Melania Trump maske takmayarak tepki çekti. 

10.41 - Sandık çıkış anketleri ABD seçmeninin kararında hangi konuların belirleyici olduğunu gösterdi

Edison Research kuruluşunun araştırmasına ve CNN'nin sandık çıkış anketine göre, seçmenin başkanlık tercihini en çok etkileyen konular ekonomi, koronavirüs ve iklim değişikliği oldu.

AA.jpeg
(AA)


10.35 - Trump konuştu: "Kazandık, Yüksek Mahkeme'ye gideceğiz" 

Trump oy sayım işlemlerinin sürdüğü sırada Beyaz Saray'da gazetecilerin karşısına geçti. "Zafer" açıklaması yapan Cumhuriyetçi aday, kazandığının ilan edilmesi için Yüksek Mahkeme'ye gideceklerini ve oy sayım sürecinin durdurulmasını isteyeceklerini söyledi. Trump'ın konuşmasından diğer satır başlarıysa şöyle:

Amerikan halkına destekleri için teşekkür ediyorum. Milyonlarca seçmen bizim için oy kullandı. Maalesef bu kalabalık seçmen grubuna ufak bir grup müdahale etmeye çalışıyor, buna izin vermeyeceğiz."

Biz büyük bir kutlama için hazırlanıyorduk ama bir anda her şey durdu. Bu gece aldığımız sonuçlar muazzam. İnanılmaz bir oy aldık. Bu ülkenin vatandaşları rekor sayıda sandığa gitti. Hiç beklemediğimiz eyaletleri kazandık, mesela Florida. Ohio'yu kazandık. Teksas'ı kazandık.

700 bin oyla Teksas'ı kazandık. Georgia'yı da kazandığımız ortada. Yüzde 2,5 farkla öndeyiz, sadece yüzde 7'si açılmadı sandıkların. Aynı şekilde Kuzey Karolina'da 1,4 fark var. Bizi yakalamalarına imkan yok. Arizona'da da aynı şekilde şansımız vardı ama birisi çıkıp 'Biz kazandık' dedi.

Bizi yakalaması imkansız görünüyor. Arizona ile ilgili açık ara önde olsak iyi olurdu ama hala şansımız var. Ama en önemlisi Pensilvanya'yı çok büyük farkla kazanıyoruz şu anda. Pensilvanya'da 600 bin oy fark var. Bunlar başa baş bile değil. Yani zaten oyların yüzde 64'ü sayılmış durumda, bizi yakalamalarına imkan yok. Büyük olasılıkla başkanınız ben olacağım.

Michigan ve Wisconsin'da da biz kazanıyoruz. Teksas Valisi beni arayıp kutladı. Tam olarak sayım bitmek üzere.

Bir anda her şey durdu. Biz bu seçimi kazanmak üzereydik. Ve açıkçası biz bu seçimi kazandık.


10.14 - Trump'ın açıklama yapması bekleniyor...

Demokratların seçimi çalmaya çalıştıklarını söyleyen ve bu yönde yaptığı paylaşım Twitter tarafından tartışmalı içerik uyarısıyla işaretlenen Başkan Trump'ın kısa süre içinde bir açıklama yapması bekleniyor.

10.12 - Biden'dan seçmenlerine "Sabırlı olun" mesajı

Başkan adayı Joe Biden, oy sayma işlemleri devam ederken kameraların karşısında geçerek destekçilerine seslendi. “Oy sayımı tamamlanana kadar sabırlı olun” diyen Biden, “Bu gece size bu seçimi kazanma yolunda olduğumuza inandığımızı söylemek için buradayım” dedi.

Delaware'de konuşan Biden, erken oylama ve posta yoluyla yapılan oylamanın sonuçlanmasının zaman alacağını aktararak, “Oyların sayılmasının zorlu işi bitene kadar sabırlı olmalıyız ve her oy sayılıncaya kadar, tüm oylar sayılıncaya kadar bu iş bitmeyecek" dedi.

10.10 - Trump’ın sıkça hedef aldığı "Manga" yeniden seçildi

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016’da Beyaz Saray’a yerleşmesi sonrası sayısız ithamına maruz kalan "Manga" lakaplı 4 Demokrat isim bir kez daha Temsilciler Meclisi’ne seçildi.

Kongre’de partinin ilerici kanadında yer alan, Minnesota’dan Ilhan Omar, New York’tan Alexandria Ocasio-Cortez, Massachusetts’ten Ayanna Pressley ve Michigan’dan Rashida Tlaib 3 Kasım’daki seçim yarışını kazanan isimler arasına girdi.

Üstelik 4 demokrat kadın, Kongre'de yeni ilerici müttefikler de edindi. Manga'nın 2018'de göreve gelmesinde rol oynayan Adalet Demokratları (Justice Democrats) isimli ilerici grubun desteklediği diğer adayların isimleri de pusulalarda yer aldı. Bunlardan ikisi (New York 16. seçim bölgesinden Jamaal Bowman ve Missouri birinci seçim bölgesinden Cori Bush) halihazırda yarışı kazandı. Üçüncü isim, İllinois üçüncü seçim bölgesinden Marie Newman ise yarışı önde götürüyor.

 

AFP Demokratlar.jpg
(AFP)


09.59 - ABD başkanını seçerken New Jersey marihuanayı yasallaştırdı

New Jersey'de marihuananın kişisel kullanım için yasallaştırılması oylamayla kabul edildi. Seçmenin yaklaşık üçte ikisi marihuananın yasallaştırılması planına destek verdi.

09.41 - Adayların delege sayısında makas kapanıyor

Eyaletlerdeki son tabloyla birlikte adaylar arasındaki fark azalırken, AP haber ajansı, Biden'ın şimdiye kadar 224, Trump'ın ise 213 delege sayısına ulaştığını aktardı.

09.30 - Trump, Cumhuriyetçilerin kalesi Teksas’ta da zafer elde etti

AP, 38 delege sayısıyla seçim sonucunu etkileyebilecek eyaletlerden biri olan Teksas’ı Trump’ın kazandığını aktardı. Cumhuriyetçilerin kalesi olarak görülen eyaletten gelen ilk sonuçlarda Biden’ın az farkla da olsa Trump’ın önünde gittiğine dair bilgiler geliyordu.

09.09 - Twitter, Trump'ın iletisine uyarı işareti koydu

Sosyal medya paylaşım sitesi Twitter, Trump'ın Demokratlara yönelik sarf ettiği "Seçimi çalmaya çalışıyorlar" iddiasına dair paylaşımına tartışmalı içerik uyarısı koydu.
 


09.05 - Biden: "Seçim sonucu konusunda iyimserim"

Eyaletlerde sandıkların bir bir açılmasıyla seçimde son dönemece yaklaşılırken, Demokrat aday Joe Biden, "Seçim sonucu konusunda iyimserim. Son oy sayılana kadar sayım devam edecek. Kimin kazandığını sadece ABD halkı söyleyebilir, sonuçtan iyimserim. İnancınızı kaybetmeyin, bunu kazanacağız" dedi.

09.02 - Trump: "Seçimi çalmaya çalışıyorlar"

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çok açık ara öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece açıklama yapacağım. Büyük bir galibiyet" ifadelerini kullandı.

09.00 - Seçimin kilidini açacak salıncak eyaletlerden Florida'nın rengi belli oldu

ABD seçimlerinin kaderini etkileyebilecek eyaletler arasında öne çıkan Florida’dan sandık sonuçları geldi. AP, 29 delege oyuyla seçiciler kurulunda önemli etkisi olan eyaleti Trump’ın kazandığını duyurdu. Seçim tarihi 1964’ten bu yana Florida’yı kazanan adayın başkanlığı da kazandığını gösteriyor.

George W. Bush'un başkan seçildiği 2004'te Cumhuriyetçi, Barack Obama'nın üst üste başkan seçildiği 2008 ve 2012 seçimlerinde Demokrat adaya oy veren eyalet, 2016'da da seçimin kazananı Trump'a delege çıkarmıştı. Nüfus açısından çeşitlilik gösteren güney eyaleti, genellikle muhafazakar eğilimli ve yüksek oranda yaşlı seçmene sahip.
 

afp.jpg
Florida (AFP)


08.49 - Kocası adaydı ama Kim Kardashian başka bir adayı desteklemiş olabilir

Reality TV yıldızı ve iş insanı Kim Kardashian West, başkanlık yarışına katılan rapçi eşi Kanye West'in bağımsız adaylığına rağmen salı günü Joe Biden'ı destekliyor gibi görünen bir hamlede bulundu. Kardashian West'in rapçi Kid Cudi'nin Demokrat adaya destek veren Twitter gönderisini beğenmesi dikkat çekti.

08.43 - İki eyaletten daha haber geldi

Son verilere göre Minnesota eyaletini Biden, Montana’yı da Trump’ın aldığı kaydedildi. 2016 seçimlerinde 10 delege oyuna sahip Minnesota’dan Demokratlara yüzde 46,4 oy çıkmış, Trump ise yüzde 44,9 oranda oy almıştı. Bu seçimde de rengini değiştirmeyen üç delegeye sahip Montana’daysa 2016'da Trump yüzde 55,6'la açık ara önde gelirken, rakibi Clinton yüzde 35,4’te kalmıştı.

08.12 - Utah ve Hawaii tercihini değiştirmedi

Associated Press (AP) haber ajansı, 6 delege oyuna sahip Utah’ı da Trump’ın kazandığını bildirdi. Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu bu eyaletten 2016'da Trump’a yüzde 45,1 oranında oy çıkarken, dönemin Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton ise yüzde 27,2 oranında oy alabilmişti. Diğer taraftan Biden'ın Obama'nın memleketi Hawaii'yi kazanarak bu eyaletin 4 delegesini hanesine yazdığı açıklandı.

07.42 - Florida'da yarış nefes kesiyor

29 seçici delegeye sahip ve her seçimde sürprizlere açık olan eyalet Florida’da yarış tüm hızıyla sürüyor. Eyaletin sembolik bir önemi de var; 1964’ten beri Florida’yı kazanan başkanlığı da kazanıyor. Pek çok eyalette oyların yüzde 50’si sayıldıktan sonra kazanan belli olurken, Florida’da oyların yüzde 98’i sayılmasına rağmen kesin sonuçlar açıklanmış değil. Son sonuçlara göre; oyların yüzde %51,3’ü Trump’ın, yüzde 47,8’iyse Biden’ın ancak Biden’ın hala sürpriz yapma ihtimali var.

07.28 - Mahkeme, Trump'ın kampanya ekibinin talebini kabul etti

Trump'ın kampanya ekibi ve Nevada Cumhuriyetçi Partisi'nin, çekişmeli eyalette sandıkların bir saat daha açık kalması yönündeki talebi mahkemece kabul edildi.

07.20 - ABD tarihinin ilk trans senatörü seçildi

Başkanlık yolunda çekişmeye sahne olan Biden-Trump rekabetinin yanı sıra ABD seçimlerinde bir de ilk yaşandı. Demokrat Parti adına Delaware eyaletinden yarışa katılan 30 yaşındaki LGBT+ hakları aktivisti Sarah McBride ülke tarihinin ilk trans senatörü oldu.
 

ap.jpeg

(AP)


07.11 - ABD haritasında mavi ve kırmızı renklerin dağılımı son şeklini almaya başlıyor, tablo netleşiyor:

Kaliforniya - Biden
Idaho - Trump
Oregon - Biden
Washington - Biden

06.53 - Missouri'de sürpriz yok

Cumhuriyetçilerin kalelerinden sayılan Missouri'de oyların yüzde 58'nin sayılmasının ardından Trump'ın 10 delegeyi kazandığı kesinleşti.

06.48 - Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk yine Demokratlarda

NBC News ve Fox News, gelen sonuçlara göre Demokratların Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu koruduğunu aktarırken, Demokratların sandalye sayısının bir önceki döneme kıyasla en az 5 arttığı da belirtildi.

06.42 - Beklendiği gibi azınlıklar Demokratları seçti

Sandık çıkış anketleri siyahiler ile Asya ve Latin Amerika kökenlilerin büyük çoğunluğunun Biden’ı seçtiğini gösterdi. 

Trump’ın siyahilerin oyunun yüzde 11’ini aldığı ortaya çıkarken, Cumhuriyetçi aday Asyalılardan yüzde 30, Latin Amerika kökenlilerden yüzde 31 oy aldı.

Diğer azınlık topluluklarındaysa Biden’ın oyu yüzde 58 olurken Trump’ın oyu yüzde 39’da kaldı.

BBC'nin yayımladığı sandık çıkış anketleri, üniversite mezunlarının çoğunun Demokratlara oy verdiğini de ortaya koydu. Üniversite mezunu olmayanlardaysa durum tam tersi.

06.34 - Salıncak eyaletlerden New Mexico Biden'ın

Seçimin kaderini belirleyecek salıncak eyaletlerden New Mexico'yu Joe Biden'ın kazanması kesinleşti. Oyların yüzde 59'u sayılırken, Biden yüzde 53,9'luk oy oranıyla eyaletin 5 delegesini garantiledi.

06.30 - Kuzey Karolina'da Trump şapkalı bir seçmen, oy verme merkezi önünde gözaltına alındı

Kuzey Karolina eyaletinde bir oy verme merkezinin önünde Trump şapkasıyla dolaşıp diğer seçmenler için tehdit oluşturduğu iddia edilen bir adam gözaltına alındı. New York Times’ın haberine göre Charlotte Mecklenburg Polis Teşkilatı, 36 yaşındaki Justin Dunn’ın salı sabahı oyunu 202. Bölge’de kullandığını, sonrasında oy verme alanı yakınlarında “dolaşmaya devam ettiğini” ve bu kişinin “diğer seçmenlere gözdağı verme ihtimaline” dair polise ihbar geldiğini bildirdi.

06.20 - Colorado'dan Biden'a 9 delege daha

Associated Press Colorado’da Joe Biden'ın zaferini ilan etti. Demokrat başkan adayı 9 delege kazandı.

06.18 - Kansas'ta Trump'tan beklenen zafer, Demokratlar oylarını artırdı

Associated Press, Kansas’ta Trump’ın seçimi kazandığını duyurdu. Cumhuriyetçiler 6 delege oyunu kazandı. 2016'da iki parti arasındaki fark yüzde 20’den fazlayken bu seçimde Demokratlar oylarını hayli artırdı.

06.11 - Twitter'dan Trump'a uyarı

Twitter, oy sayımları sürerken erken zafer ilanlarını uyarı işaretiyle vermeye başladı. Başkan Donald Trump’ın Güney Karolina’yı kazandığını yazan “Team Trump” adlı resmi Twitter hesabının paylaşımı da bu uyarıların eklendiği tweet’ler arasında yer aldı.
 

 

05.59  - Delege tablosunda son durum:

Açılan oylara göre şu ana kadar Demokrat Joe Biden 131, Cumhuriyetçi Donald Trump 92 delege kazandı

Gelen oyların yüzde 46,4’ünü Biden, yüzde 50,1’ini Trump aldı.
 


05.41 - Seçimin kaderini belirleyecek salıncak eyaletlerde son durum:

Florida (29 delege): Oyların yüzde 90’ından fazlası sayıldı. Biden yüzde 47,8 - Trump yüzde 51,3.

Georgia (16 delege): Oyların yüzde 42’si sayıldı. Biden yüzde 42,5 - Trump yüzde 56,5.

Kuzey Karolina (15 delege): Oyların yüzde 80’inden fazlası sayıldı. Biden yüzde 50,4 - Trump yüzde 48,5.

Michigan (16 delege): Oyların yaklaşık yüzde 20’si sayıldı. Biden yüzde 40,8- Trump yüzde 57,3.

New Hampshire (4 delege): Oyların yaklaşık yüzde 20’si sayıldı. Biden yüzde 56,1 - Trump yüzde 42,3.

Ohio (18 delege): Oyların yüzde 60’ından fazlası sayıldı. Biden yüzde 50,6- Trump yüzde 48,2.

Pensilvanya (20 delege): Oyların yüzde 12’si sayıldı. Biden yüzde 61, 4 - Trump yüzde 37,6.

Teksas (38 delege): Oyların yüzde 63’ü sayıldı. Biden yüzde 49,6 - Trump yüzde 49,1.

Wisconsin (10 delege): Oyların yaklaşık yüzde 10’u sayıldı. Biden yüzde 43,8 - Trump yüzde 54,7.

05.14 - New York Times: Üç eyalet kritik

ABD'nin etkili gazetelerinden New York Times, Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu üç eyaletin kritik olduğunu vurgulayarak, seçimlerin gidişatıyla ilgili şu yorumda bulundu: "Eğer Joe Biden şu üç eyaletten birini kazanırsa büyük ihtimalle başkanlığı kesin. Eğer Trump üçünü de kazanırsa, kazananın belirlenmesi günler sürebilir. Bu üç eyalet; Florida, Georgia ve Kuzey Karolina."

05.08 -  Kesinleşen son sonuçlar

 Nebraska - Trump
New Mexico - Biden
Louisiana - Trump
Wyoming - Trump
Güney Dakota - Trump
Kuzey Dakota - Trump
New York - Biden

05.05 - Kamala Harris: Sandıkları terk etmeyin

Demokratların başkan yardımcısı adayı Kamala Harris "sandıkları terk etmeyin" çağrısında bulundu.
 


04.58 - Indiana eyaletinde de sonuçlar kesinleşti

Indiana'da oyların yüzde 53'ü sayıldı. Associated Press kesin sonuçları açıkladı. 11 delege Trump'ın.

04.52 - Kesinleşen son sonuçlar

Batı Virginia - Trump 
Kentucky - Trump
Arkansas - Trump
Vermont - Biden
Oklahoma - Trump
Rhode Island - Biden
Tennessee - Trump
New Jersey - Biden
Massachusetts - Biden
Mississippi - Trump
Maryland - Biden
Alabama - Trump
Illionis - Biden
Güney Karolina - Trump
Delaware - Biden
Connecticut - Biden
Virginia - Biden

04.48 - AP'ye göre şu ana kadar kesinleşen delege sayıları:

Biden: 85 
Trump: 61
 

 

03.38 - Batı Virginia'da sürpriz yok 

Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu Batı Virginia eyaletinde Donald Trump'ın beklendiği gibi rahat bir galibiyet aldığı görülüyor. İlk sonuçlara göre eyaletin 5 delegesi Trump'a gidiyor. 

03.25 - ABD genelinde yaklaşık 5 milyon oy sayıldı

Biden yüzde 49.7- 2 milyon 393 bin 491
Trump yüzde 49.3 - 2 milyon 373 bin 445

03.20 - Kentucky Trump'ta, Vermont Biden'da

Oyların yüzde 41'nin sayıldığı Kentucky eyaleti için Associated Press kesin sonuçları açıkladı. Sekiz delege oyu Donald Trump'ın.

Oyların yüzde 16'sının sayıldığı Vermont eyaleti için Associated Press kesin sonuçları açıkladı. Üç delege oyu Joe Biden'ın.

03.00 - İlk sandıklar kapandı, gözler kritik eyaletlerde

Donald Trump ve Joe Biden arasında geçen seçim yarışında önemli eyaletlerden olan Florida ve Georgia’da sandıklar yerel saatle 19.00 (TSİ 03:00, 4 Kasım) itibarıyla kapandı. Aynı saatte Kentucky, New Hampshire, Güney Karolina ve Vermont’ta da oy verme işlemleri sona erdi.

19.30’da da (TSİ 03.30, 4 Kasım) seçimin kaderini belirleyecek salıncak eyaletlerden Kuzey Karolina ve Ohio’nun yanı sıra Batı Virginia’da da oy verme işlemi bitti.

02.45 - Rekor katılım öngörülüyor

New York Times, ilk sandıkların kapanmasıyla birlikte Arizona, Florida, Georgia, Nevada, New Jersey, New Mexico, Kuzey Karolina ve Utah’ta 2016 seçimlerine göre daha yüksek katılım görüldüğünü bildirdi. Gazete kesin olmayan verilere göre söz konusu eyaletlerde son seçime kıyasla katılımda yüzde 90'dan fazla artış gözlendiğini aktardı. 

Ülke genelinden verileri toplayan Florida Üniversitesi profesörü Michael P. McDonald ise ABD’nin yaklaşık 160 milyon oy yolunda ilerlediğini söyledi. NYT’ye göre bu rakam, oy verme hakkına sahip nüfusun yaklaşık yüzde 67'sinin seçime katıldığı anlamına geliyor ve ABD'nin 100 yılı aşkın sürede gördüğünden daha yüksek bir rakamı ifade ediyor.
 

usa.jpg

(AP)


ABD halkı 59. başkanlık seçimi için sandık başına gitti. 

Başkanlık seçimi, Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın arasında yapıldı.

Başkanın yanı sıra, Kongre'nin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 üyeli Senato'daki 35 sandalye için de sandığa giden halkın yaklaşık 100 milyonu oyunu "erken" kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tüm dünyada en çok koronavirüs vaka ve ölümlerinin görüldüğü ABD’de uzun zamandır var olan posta yoluyla oy kullanma yöntemi, bu seçimde, seçmenlerin yüzde 70'ini kapsayacak şekilde genişletildi. 

Posta yoluyla oy kullanma sürecinde, bazı eyaletlerin 3 Kasım gününe kadar oy sayım sürecine başlayamaması ve kritik eyaletlerin seçim gününden sonra da gelen onaylı oyları kabul edecek olması süreci daha da karmaşık hale getirdi. 

Oyların aynı gün içinde sayımının bitmesi beklenmiyor bu da başka tartışmaları beraberinde getiriyor. 

Trump sonuçları 3 Kasım’da görmek istediğini belirtiyor.

Toplamda daha fazla oy alan değil, 270 delegeye ulaşan seçilecek 

ABD’de seçmenler, destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor.

Seçiciler Kurulu adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. 

Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, Beyaz Saray’a gitmeye hak kazanıyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU