Kral Selman: Salgın G20 dönem başkanlığı kapsamında ki çalışmalarımızı engellemedi

Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, G20 bünyesinde düşünce kuruluşlarının toplandığı T20 Zirvesi'nde Kral Selman’ın mesajını okudu

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz / Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Suudi Arabistan'ın G20 dönem başkanlığı kapsamındaki çalışmalarına bir engel oluşturmadığını aksine uluslararası güçleri çalışmaya ve krize çözüm bulmaya teşvik ettiğini söyledi.

Dünyanın halk sağlığı ve küresel ekonomiyi tehdit eden salgınla mücadelede birleştiğine dikkat çeken Kral Selman, krizleri ele almanın yanı sıra küresel ve dijital sağlık sistemleri geliştirmek için uluslararası işbirliğini güçlendirmek gerektirdiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, G20 bünyesinde düşünce kuruluşlarının toplandığı T20 Zirvesi'nde Kral Selman'ın mesajını okudu.

Kral Selman söz konusu mesajında, düşünce kuruluşlarının ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasını desteklemede önemli ve etkili bir role sahip olduğuna dikkat çekerek, şu ifadelerle devam etti;

"T20 grubu, insanlığı, sağlığı, ekonomiyi ve gelişimini etkileyen çeşitli konulardaki vizyonunu sundu.

Konular ticaret, yatırım ve büyüme, iklim değişikliği, çevre ve gıda güvenliği, altyapıya yatırımın önemi, uluslararası çok taraflı işbirliğinin geleceği ve küresel yönetimi içerecek şekilde çeşitlilik gösterdi.

T20 grubunda, dijital inovasyon çağında eğitimin ayrım gözetmeksizin herkesi kapsadığını vurguladınız.

G20 dönem başkanlığının, gelecekteki işgücü piyasası eğilimleriyle uyumlu yeni beceriler kazanmak, gençlere gelecek vaat eden bir ekonomi inşa etmeleri ve sosyal koruma sistemlerini güçlendirmeleri için fırsatlar sağlamak üzere toplumun eğitim ve çalışma ihtiyacını tartışma konusundaki kararlılığını teyit ediyoruz.

T20 zirvesinde, özellikle salgının ışığında evrensel sağlık kapsamının hızlandırılması da dahil olmak üzere sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda G20'nin desteğini tartıştınız. Bunlar, uluslararası çok taraflı işbirliğinin güçlendirilmesini gerektiren önemli ve hayati konulardır.

Bize ve gelecek nesillere uygun çözümlere ulaşmakla ilgilenen hükümetler ve uluslararası kuruluşlar arasındaki uluslararası işbirliğini güçlendirmenin önemini vurgulamadan, gezegeni korumak, krizlerle başa çıkmak küresel ve dijital sağlık sistemleri geliştirme yeteneklerimizi artırmak hakkında konuşmak zordur.

Bu nedenle dünya, insanları yaşamlarına yönelik tehditlerden korumak için dünya ülkelerinin aldığı istisnai ve kararlı önlemler de dahil olmak üzere, halk sağlığı ve küresel ekonomiyi tehdit eden salgınla mücadelede birleşti.

Yaşadığımız salgının ışığında, küresel krizlerle yüzleşmek için finansal sistemleri yeterince güçlendirme, yükselen piyasalara ve gelişmekte olan ülkelere sermaye akışlarının yeniden sağlanmasını destekleme ve küresel ekonomiyi ilerletmek için dijital ekonomiden yararlanmanın önemi yeniden ortaya çıkıyor.

G20 üyeleri, çevresel zorlukları ele almanın yeni yolları ve her türden emisyonların daha etkin yönetimi konusunda işbirliği ve tartışmaları geliştirmek için birçok fırsata sahip oldu.

Düşünce kuruluşlarının ekonomik ve sosyal politika oluşturmayı desteklemede önemli ve etkili bir role sahip olduğundan şüphemiz yok ve grubunuz bu yıl harika bir iş çıkardı. T20'nin bu ve diğer acil konular için birçok tavsiyede bulunduğunu biliyoruz.

Riyad Zirvesi'nde, koronavirüs salgını ve onun acil ekonomik, sağlık ve sosyal sonuçlarıyla mücadeleye yönelik birleşik bir uluslararası yanıtla ilgili olarak G20'nin rolünü artıran uluslararası çözümler ve girişimler bulmayı dört gözle bekliyoruz.

G20 dönem başkanı olan Suudi Arabistan, T20 dahil iletişim gruplarının tüm toplantılarının sonuçlarına ilgi gösterdi.

Geçtiğimiz Mart ayında, salgın ile yüzleşmede işbirliği yollarını gözden geçiren G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi toplantısı öncesinde ortak iletişim gruplarının açıklamalarını gözden geçirmiştik.

Olağanüstü Liderler Zirvesi sırasında G20 liderleri olarak kabul ettiğimiz şeye dayanarak, mevcut önceliklerimiz hayat kurtarmak, koronavirüse karşı bir aşı bulmak, salgının sağlık, sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla mücadele etmek, mevcut salgınla ve kısa vadeli etkileriyle mücadele etmemize yardımcı olacak güçlü bir küresel sağlık sistemi oluşturmak için çalışmak etrafında dönüyor.

T20 zirvesine Riyad'ın ev sahipliği yapmasını ummuştuk. Maalesef salgın bizi bundan alıkoydu. Salgının sona ermesinden sonra ülkemizi ziyaretinizi dört gözle bekliyoruz.

Size bu yıl başarılı bir zirve ve önümüzdeki yıllarda da başarılarınız devamını dileriz"

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU